رینگ معکوس چیست؟ چرا به آن نیاز داریم؟
راهنمای خرید
در دنیای عکاسی سبکهای مختلفی وجود دارد که معمولاً هر کدام از آنها ابزار متناسب خودشان را میطلبند. یکی از سبکهای جذاب، هیجانانگیز و پرطرفدار عکاسی، عکاسی ماکرو است. این که دنیا را از نزدیک با لنزهای ماکرو کاوش کنید، واقعاً حیرتانگیز است. اما عکاسانی که میخواهند وارد دنیای عکاسی ماکرو شوند، با دیدن قیمت بالای لنزهای مخصوص این سبک، پشیمان میشوند و شاید هیچ گاه نتوانند لذت دیدن دنیا را از نمایی خیلی نزدیک بچشند. با این حال تا وقتی تکنیک رینگ معکوس با استفاده از مبدل لنز وجود دارد، جای ناامیدی نیست!
با استفاده از تکنیک رینگ معکوس نیازی نیست روی لنزهای گران قیمت ماکرو سرمایه گذاری کنید؛ بلکه با هزینهای اندک، لنز خودتان را تبدیل به یک لنز ماکرو میکنید. چطور این کار را میکنید؟! همراه ما باشید تا ببینیم چطور بدون لنزهای ماکرو به دنیای عکاسی ماکرو وارد شویم.
رینگ معکوس، جادویی که سوژه شما را بزرگتر از واقعیت میکند!
حتماً شما هم جزو عکاسانی هستید که با نزدیک کردن لنز دوربین به سوژه، دلتان میخواسته که ناخنکی به سبک عکاسی ماکرو بزنید. اما نزدیک کردن دوربین به سوژه جواب نمیدهد؛ اول این که با این کار سایه دوربین روی سوژه میافتد و برای تنظیم نورپردازی دردسرهای زیادی دارید و دوم این که اگر سوژه شما متعلق به حیات وحش باشد، برای شما ژست نمیگیرد و منتظر نمیماند تا از او عکاسی کنید!
پس باید به دنبال یک راهکار دیگر باشیم. خوشبختانه صنعت عکاسی به فکر عکاسانی که بودجه محدودی دارند، بوده و یک راهکار برای دور زدن این تحریمها ارائه داده است!
این راهکار چیزی نیست جز یک مبدل لنز ارزان قیمت به نام رینگ معکوس
وقتی برای اولین بار از لنزها به صورت معکوس استفاده شد، کسی فکر نمیکرد نتایج درخشانی حاصل شود؛ چرا که در دنیای طبیعی وسایلی که بتوان از آنها به شکل وارونه استفاده کرد و همچنان کارایی داشته باشند، محدود است. به همین دلیل هنوز هم بسیاری از عکاسان تکنیک رینگ معکوس را یک روش ناکارآمد میدانند.
شاید با مبدل لنز نتوان همان کیفیت و وضوح لنزهای ماکرو را به دست آورد؛ اما اگر نگاهی به تصاویر ثبت شده با تکنیک رینگ معکوس بیندازید، متوجه میشوید که اصلاً ناکارآمد نیست و اتفاقاً گاهی این تصاویر میتوانند با لنزهای ماکرو رقابت جدی داشته باشند!
برای این که ببینیم رینگ معکوس چیست و چگونه باید از این تکنیک استفاده کرد، اول باید با نحوه عملکرد آن آشنا شویم.
یک مبدل لنز یا رینگ معکوس چگونه کار میکند؟
برای این که متوجه شوید رینگ معکوس چه میکند، باید به ساختار لنزهای معمولی نگاهی بیندازیم. لنزهای معمولی برای ثبت تصاویر از اجسام بزرگی که در فاصله دوری از ما قرار دارند طراحی شدهاند. در زمان ثبت تصویر این اجسام میتوانیم روی آنها فوکوس کنیم تا تصویر آن روی سنسور دوربین قرار بگیرد. حالا هر چقدر به سمت سوژهای که از ما دور است حرکت کنیم، تصویر آن بزرگ و بزرگتر میشود تا این که امکان فوکوس را از دست میدهیم. چرا که سوژه برای فوکوس کردن خیلی نزدیک شده و دیگر تصویر آن به درستی روی سنسور نمیافتد. اینجاست که یک مبدل لنز میتواند به کمک شما بیایید.
مبدل لنز یا رینگ معکوس بین مانت دوربین و لنز قرار میگیرد و به شما اجازه میدهد که لنز خود را وارونه روی دوربین سوار کنید. با این کار عناصر عقبی لنز رو به سوژه قرار گرفته و عناصر جلویی لنز به سمت دوربین قرار میگیرند. این وارونه شدن باعث میشود یک تصویر با بزرگنمایی بیشتر از یک سوژه کوچک ثبت کنید.
لازم نیست خیلی به سازوکار رینگ معکوس فکر کنید؛ شاید ابتدا این روند کمی شما را سردرگم کند، اما در عمل اینطور نیست. فقط این که بدانید مبدل لنز برای عکاسی ماکرو استفاده میشود و میتواند دوربین عکاسی حرفه ای شما را برای این سبک عکاسی مناسب کند.
در ضمن این نکته را در ذهن داشته باشید که هر چه فاصله کانونی لنز شما کمتر باشد، بزرگنمایی تصویر سوژه بیشتر خواهد بود. در ادامه نحوه استفاده از رینگ معکوس و تکنیکهای به کارگیری آن را بیشتر توضیح میدهیم.
مواد لازم برای تهیه تکنیک رینگ معکوس!
برای این که وارد دنیای عکاسی ماکرو به سبک رینگ معکوس شوید، 3 چیز نیاز دارید:
- یک دوربین عکاسی DSLR یا SLR.
- یک لنزی که میخواهید آن را وارونه کنید.
- یک مبدل لنز که به شما اجازه میدهد لنز را وارونه روی دوربین سوار کنید.
تا اینجا همه چیز ساده بود؛ اما چه رینگ معکوسی را باید برای استفاده از این تکنیک انتخاب کنید؟!
انتخاب رینگ معکوس
برای انتخاب رینگ معکوس متناسب با لنزتان باید قطر فیلتر یا دهانه آن را در نظر داشته باشید. عدد قطر فیلتر معمولاً به میلیمتر و در بخش جلویی لنز نوشته شده است. اگر قطر دهانه لنز شما 52 میلیمتر است، قطر مبدل لنز یا رینگ معکوسی هم که انتخاب میکنید باید 52 میلیمتر باشد.
اگر قطر این تجهیزات را به درستی انتخاب نکنید، باید برای همیشه با لنزتان خداحافظی کنید! پس این موضوع را کاملاً جدی بگیرید.
اگر دوربین کانن با دهانه 67 میلیمتری دارید، خرید رینگ معکوس کانن دهانه ۶۷ میلیمتر را به شما پیشنهاد میدهیم و اگر از لنزهای نیکون یا سایر لنزهای کانن استفاده میکنید، میتوانید متناسب با سایز و اندازه دهانه لنز بهترین رینگ معکوس را انتخاب کنید.
بهتر است برای بررسی و مقایسه انواع کانورتر و خرید رینگ معکوس به دسته بندی آن در فروشگاه دیدنگار مراجعه کنید. همچنین میتوانید مدل لنز خود را به مشاوران با تجربه ما بگویید تا در کمترین زمان بهترین مبدل را در اختیارتان بگذارند.
اما یک سوال مهم دیگر هم وجود دارد. این که آیا میتوان هر نوع لنزی را با تکنیک رینگ معکوس، وارونه کرد؟!
انتخاب لنز برای عکاسی با رینگ معکوس
برای استفاده از مبدل لنز میتوان از لنزهای زوم و پرایم یا همان فیکس استفاده کرد. البته لنزهای فیکس که فاصله کانونی ثابتی دارند، معمولاً نتایج بهتری خواهند داشت. در طرف مقابل یک لنز زوم اجازه بزرگنماییهای مختلف را به شما میدهد. اگر لنزهای مختلفی دارید، آنها را امتحان کنید تا ببینید کدام یک نتیجه بهتری دارند.
فراموش نکنید که رینگ معکوس میزان بزرگنمایی را تغییر نمیدهد؛ در واقع بزرگنمایی تصاویر شما به فاصله کانونی لنزتان مربوط هستند. مثلاً یک لنز با فاصله کانونی 85 میلیمتر نسبت به فاصله کانونی 50 میلیمتری، اجازه بیشتری برای نزدیک شدن به سوژه به شما میدهد.
معمولاً لنزهایی با فاصله کانونی 35 تا 50 میلیمتر برای عکاسی ماکرو با رینگ معکوس کافی هستند؛ اما اگر بزرگنمایی بیشتری نیاز دارید به سراغ فاصلههای کانونی 85 تا 100 میلیمتری بروید. فراموش نکنید که هر چه فاصله کانونی بیشتر شود، میزان نوری که به سنسور دوربین میرسد کمتر خواهد بود.
علاوه بر این برای انتخاب لنز باید یک نکته دیگر را هم در نظر داشته باشید. لنزهایی که دیافراگم باز دارند معمولاً نمیتوانند نتایج جالبی در عکاسی با رینگ معکوس داشته باشند. مثلاً یک لنز با فاصله کانونی ثابت 50 میلیمتری با دیافراگم f/1.7، f/1.8 یا f/2 بهتر از دیافراگم f/1.4 تصاویر ماکرو را ثبت میکند. برای پیدا کردن بهترین مقدار دیافراگم آن را از مقادیر کم به زیاد تغییر دهید تا بهترین عمق تصویر را پیدا کنید و تصاویرتان شارپتر شود.
تا اینجا با ساختار و نحوه عملکرد مبدل لنز یا همان رینگ معکوس آشنا شدید. حالا برویم سراغ چند چالش عمومی با استفاده از این ابزارهای کمکی ارزان.
چالشهای عکاسی با تکنیک رینگ معکوس
درست است که با هزینهای اندک میتوانید یک رینگ معکوس بخرید و وارد دنیای عکاسی ماکرو شوید، اما این ورود ساده آنقدرها هم حرفهای نیست. یعنی همیشه چالشهایی برای عکاسی با رینگ معکوس دارید که در لنزهای ماکرو خبری از آنها نیست. داستان «هر چقدر پول بدهی همان قدر آش میخوری» اینجا هم برقرار است!
- از آنجایی که لنز خود را وارونه نصب میکنید، دیگر به ارتباطات الکترونیکی دوربین خود دسترسی نخواهید داشت. پس باید قید فوکوس خودکار یا تغییر اتوماتیک دیافراگم را بزنید.
- عمق میدان در زمان استفاده از انواع مبدل لنز کمتر میشود.
- از آنجایی که دهانه دیافراگم را باریکتر کردهاید، میزان نور کمتری به دوربین وارد میشود؛ پس باید از سرعت شاتر کمتر و ایزوی بالاتر برای جبران نوردهی خود استفاده کنید.
- مجبور هستید به صورت دستی فوکوس کنید و از فاصله تقریباً نزدیکی از سوژه عکس بگیرید؛ در حالی که کوچکترین لرزشها میتواند فوکوس شما را بهم بریزد و روز از نو!
- معمولاً برای ثبت تصاویر با کیفیت و وضوح بالا به سه پایه یا مونوپاد نیاز پیدا خواهید کرد؛ اما استفاده از آنها میتواند فرصتهای عکاسی ماکرو را محدود کند.
- وارونه کردن لنز میتواند منجر به تجمع گرد و غبار روی سنسور دوربین شود که برای هر عکاسی یک کابوس بزرگ است!
- ممکن است گوشههای تصویر تار شود و نیاز به تنظیم مجدد برای از بین بردن آن داشته باشید.
- امکان فوکوس بینهایت را نخواهید داشت.
حالا یک سوال…
عکاسی ماکرو با رینگ معکوس به دردسرش میارزد!؟
شاید با دیدن لیست چالشهای بالا از خرید مبدل لنز و استفاده از تکنیک رینگ معکوس پشیمان شده باشید؛ اما همچنان قیمت یک رینگ معکوس به هزینههای بالای یک لنز ماکرو میچربد. یادگیری تکنیک عکاسی با رینگ معکوس مثل یک بازی است؛ باید آن قدر با فاصله کانونی، عمق میدان، دیافراگم، ایزو، سرعت شاتر و فوکوس خود بازی کنید تا قلق آن دستتان بیاید. فقط با ادامه دادن این چالش است که میتوانید عکسهای خارقالعاده با استفاده از این تکنیک بگیرید.
علاوه بر این بازی با رینگ معکوس هیچ محدودیتی ندارد؛ میتوانید این تکنیک را با بسیاری از تجهیزات دیگر ترکیب کنید. مثلاً از اکستنشن تیوب، Bellows یا تله کانورترها استفاده کنید تا بزرگنمایی بیشتری را در اختیار داشته باشید. در ضمن استفاده از انواع لنزها در این تکنیک، گاهی نتایجی به دست میدهد که نمیتوان آنها را با لنزهای ماکرو حرفهای هم تجربه کرد. پس خرید رینگ معکوس یا مبدل لنز ارزشش را دارد.
حالا شما بگویید که آیا تا به حال از این تکنیک برای عکاس ماکرو استفاده کردید؟! یا به نظرتان عکاسی با رینگ معکوس بیشتر برای آماتورها خوب است؟! در بخش دیدگاهها منتظر شنیدن نظرات شما هستیم. اگر این مقاله را دوست داشتید آن را برای طرفداران عکاسی ماکرو بفرستید.