مجله دیدنگار
موضوعات ترند:

فیلتر UV چیست ؟ آیا واقعا به آن نیاز دارید ؟

معرفی تجهیزات
  • محمدمهدی سلیمی
  • ۱ بهمن ۱۴۰۳
  • 1
  • 510
12 دقیقه

مقدمه : در این مقاله با عنوان « فیلتر UV چیست » قصد داریم شما را با تمامی سوالات رایج در رابطه با این ابزار جانبی پرچالش آشنا کنیم. به جرأت می‌توان گفت در میان تمامی تجهیزات عکاسی، کمتر وسیله‌ای وجود دارد که تا این حد در رابطه با کاربردی بودن و یا بی‌استفاده بودن آن بین عکاسان، چالش وجود داشته باشد.

نیمی از عکاسان حرفه‌ای و نیمه‌حرفه‌ای اعتقاد دارند فیلتر یو وی از ضروریات عکاسی است و نیمی دیگر، آنها را از بابت این باور تمسخر می‌کنند.

توجه به فرکانس نور UV و تاثیر آن بر روی عکس‌ها، سابقه‌ای دیرینه دارد و به اولین عکس‌های ثبت شده بر روی فیلم بازمی‌گردد. جایی که تاثیر ناخواسته‌ی این نور ناپیدا به عکس نهایی عکاسان آسیب می‌زد.

پیشنهاد نویسنده : بهترین دوربین‌های ۴K برای ویدئوبلاگرها و فیلم سازها – مهر ۱۳۹۹

نور UV یا فرابنفش چیست؟

بنابر آنچه در ویکیپیدیا در تعریف نور فرابنفش آمده است :

یو وی تشعشعات الکترومغناطیسی است که در طول موج 10 نانومتر تا 400 نانومتر وجود داشته و نور متصاعد شده از آن توسط چشم ما قابل مشاهده نیست. UV بخشی از طیف نوری اصلی‌ترین منبع نور ما یعنی خورشید است.

حالا سوال این‌جاست که این نور غیرقابل رؤیت، چگونه می‌تواند بر کیفیت عکس‌های ما تاثیرگذار باشد؟

 

نور یو وی از عکاسی قدیم تا امروز

پس از رسیدن نور UV به سنسور دوربین‌های مدرن یا فیلم دوربین‌های قدیمی، رنگ‌های ثبت شده تا حدی از واقعیات طبیعی خود فاصله می‌گیرند. تمامی رنگ‌ها متمایل به بنفش-آبی می‌گردند. از دیگر تاثیرات مخرب این طیف نوری می‌توان به مات شدن و به‌هم‌ریختگی خطوط طبیعی تفکیک کننده‌ی المان‌های عکس اشاره کرد.

نور UV محیط اصلی‌ترین علت آبی شدن آزاردهنده‌ی برخی از عکس‌های قدیمی است. به عکس زیر توجه کنید.

البته این مشکل تا حد بسیاری در دوربین‌های دیجیتال مدرن برطرف شده است؛ اما همچنان دلایلی برای خرید این فیلتر وجود دارد و همین دلایل نیز تا کنون، بحث در رابطه با اهمیت این فیلتر را داغ نگه‌داشته است.

در ادامه‌ و با مشاهده‌ی عکس‌های ثبت شده بدون فیلتر UV به‌راحتی تاثیر آن را درخواهید یافت.

تا اینجای مقاله‌ی « فیلتر UV چیست » تنها کافی است بدانید که این فیلتر، راحت‌ترین راه برای جلوگیری از رسیدن این طیف نوری به لنز یا فیلم عکاسی ما است.

با توجه به مواردی که گفتیم قطعا برای شما این سوال پیش آمده که دلیل مخالفت برخی از عکاسان حرفه‌ای ( که اتفاقا عکاسان خوبی هم هستند! ) با خرید این فیلتر چیست؟

در ادامه‌ی این مقاله درخواهید یافت که حق با کدام گروه است. طرفداران یا مخالفان!

 فیلتر UV چیست و چرا باید آن را بخرید؟

دلایل موافقان

موافقان خرید فیلتر UV بیش از آن‌که به حذف این طیف نوری اتکا داشته باشند، به کاربردهای دیگری اشاره می‌کنند. کاربردهایی که اتفاقا حقیقی و موثر است.

دلایل خلاقانه

قیمت گران لنزهای امروزی باعث شده است تا کمتر عکاسی جرأت دستکاری آنها را داشته باشد. نور از دریچه‌ی لنز به سنسور دوربین شما می‌تابد و در واقع لنز اولین ورودی و شکل دهنده‌ی نور و تصویر است. در نتیجه با تغییراتی بر روی آن می‌توان از زاویه‌ای کسل کننده، عکس‌هایی خلاقانه و فوق‌العاده جذاب ثبت کرد.

پیشنهاد نویسنده : آموزش عکاسی ماکرو با موبایل : چگونه تصاویر کلوزآپ ثبت کنیم ؟

قیمت ناچیز فیلترهای UV باعث شده است تا عکاسان با کمترین دغدغه، تغییرات دلخواه در ورودی نور را بر روی این فیلترها انجام دهند.

زمانی‌که یک فیلتر UV بر روی لنز خود نصب کنید، شما ده‌ها امکان جذاب را می‌توانید بر روی عکس‌های اضافه کنید. به‌طور مثال: اضافه کردن ژل‌های رنگی، چرب و مات کردن فیلتر و حتی رسم خطوط با استفاده از خودکار یا به‌وسیله‌ی هایلایت‌هایی با رنگ‌های مختلف.

تمام این اقدامات خلاقانه در نهایت، خالق عکس‌هایی است که هرگز بدون جسارت تغییر بر روی فیلتر UV امکان پذیر نبوده است. البته شما بعد از این عکاسی‌ها دغدغه‌ی آسیب دیدن لنز و یا تمیز کردن آن با دلهره‌ی فراوان را نخواهید داشت.

محافظت از لنز

این گزینه منطقی‌ترین و اقتصادی‌ترین ویژگی فیلترهای یو وی است که بدون شک هیچ مخالفی ندارد.

واقعا چه کسی می‌تواند مخالف یک محافظ 20 دلاری در برابر آسیب دیدگی لنزهای چند 100 دلاری باشد!

یک عکاس حرفه‌ای می‌داند که کوچک‌ترین آلودگی، ذره‌ای گردوغبار و لکه‌ای که حتی با چشم دیده نمی‌شود، می‌تواند یک لنز چند میلیون تومانی را بی‌ارزش کند؛ چه برسد به افتادن لنز از دستمان که دردآورترین اتفاق زندگی ما عکاسان است.

پس شاید بهترین پاسخ به سوال « فیلتر UV چیست » : « یک محافظ خوب » باشد.

بیرونی‌ترین المان هر لنز، آسیب پذیرترین بخش آن است. صدای دردآور زمین خوردن دوربین یا لنز، آوایی است منزجر کننده که متاسفانه به گوش بسیاری از ما عکاسان آشنا است. درست است که در ضربات شدید نمی‌توان از فیلتر UV انتظار یک معجزه را داشت؛ اما زمانی‌که بعد از این اتفاق به لنز دوربین خود نگاه می‌کنم و یک تَرک بزرگ روی آن می‌بینم، خدا را شکر می‌کنم که این ترک به‌جای لنز، روی فیلتر UV است.

قابلیت محافظت از لنز، قطعا برگ برنده‌ی موافقان در برابر مخالفان است. البته حواستان باشد ضربه‌های خیلی شدید قطعا به قطعات داخلی لنز نیز آسیب وارد می‌کند و در این شرایط دیگر کاری از دست هیچ محافظی برنمی‌آید.

حذف نور فرابنفش همچنان اهمیت دارد

درست است که دوربین‌های دیجیتال امروزی حساسیت بسیار کمتری به نور یو وی دارند؛ اما همچنان در یک روز به‌شدت آفتابی یا عکاسی از یک منظره‌ی فرادست، این نور وجود خود را به عکاسان مدرن نشان می‌دهد.

حذف طیف آبی غیر واقعی در این گروه از عکس‌ها باعث می‌شود تا وایت بالانس تصویر نهایی شما استاندارد بوده و در نتیجه عکس‌تان جذاب و در عین حال حقیقی باشد.

ضمنا انکسارات رنگی که بخش جدایی ناپذیر برخی از لنزها است، به کمک فیلتر UV کاملا از بین می‌رود.

از دید موافقان، پاسخ به سوال « فیلتر UV چیست » تعریف زیر را دارد :

یک محافظ فوق‌العاده با قیمتی اقتصادی که علاوه بر افزایش خلاقیت در عکاسی می‌تواند کیفیت برخی از عکس‌ها را نیز ارتقاء دهد.

حالا نوبت به مخالفان رسیده است!

مخالفان فیلتر UV چه میگویند؟

فیلتر UV در عصر عکاسی دیجیتال کاربردی ندارد

بدبین‌ترین مخالفان فیلتر یو وی اعتقاد دارند که فروشندگان تجهیزات عکاسی مشغول به فروختن ابزاری هستند که عصر آن به پایان رسیده است. استدلال آنها تا حد زیادی درست است، زیرا سنسورهای دیجیتال دوربین‌های امروزی به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که دیگر حساسیتی به این طیف نوری و موج رنگی ندارند.

فیلتر UV می‌تواند آسیب زننده هم باشد!

پیشنهاد نویسنده : ۱۰ واقعیت در مورد نورپردازی حرفه‌ای در عکاسی که همه باید بدانند !

این دسته از مخالفان فیلتر UV نه تنها در پاسخ به سوال « فیلتر UV چیست » از آن به‌عنوان یک محافظ نام نمی‌برند بلکه اعتقاد دارند بی‌توجهی عکاسان و باقی ماندن بلندمدت فیلتر بر روی لنز می‌تواند موجب انباشت گردوغبار بین فیلتر و المان شیشه‌ای بیرونی لنز شود که این موضوع قطعا به لنز شما آسیب وارد می‌کند.

البته این استدلال حتی در ذهن عکاس شکاکی مثل من نیز نمی‌گنجد.

کاهش کیفیت عکس

این یک نکته‌ی حیاتی است. اگر قصد خرید فیلتر UV را دارید، یک گزینه‌ی باکیفیت انتخاب کنید. شاید بر روی یک کیت لنز 18-55 میلیمتری متوجه تفاوت‌ها نشوید؛ اما به‌عنوان یک عکاس به شما می‌گویم یک فیلتر بی‌کیفیت به‌طور جدی به شارپ بودن عکس‌های شما آسیب وارد می‌کند.

این موضوع به‌ویژه در زمانی‌که با لنزهایی باکیفیت و حساس کار می‌کنید، بیش از هر زمان دیگری مشهود است.

پدیدهی فلر و شبحوارگی عکس نهایی

فلر شدن و شبح‌وارگی موضوعی است که هر عکاسی از آن فراری است. البته در برخی عکس‌های خاص و خلاقانه، عکاسان به عمد این ویژگی را به‌کار می‌گیرند؛ اما در غالب مواقع بروز این حالت می‌تواند یک عکس فوق‌العاده‌ی لند اسکیپ را به نابودی بکشاند.

در این بخش هم مخالفان حق دارند‌ اما به یک شرط؛ در صورتی که از فیلتر UV بی‌کیفیت استفاده کنید.

به‌طور کلی می‌توان گفت افزودن یک المان بازتابنده‌ی نور دیگر به لنز، احتمال بازتابش بیشتر نور را فراهم می‌کند. همین بازتاب نور که در هنگام استفاده از فیلتر UV تقویت می‌شود؛ می‌تواند شبح‌وارگی را نیز ایجاد کند.

زمانی‌که از یک منظره و در جهت مستقیم با نور خورشید عکاسی کنید، بازتابش نور بین فیلتر و لنز، شبح‌وارگی را ایجاد می‌کند.

از دست دادن نور طبیعی و محیطی

گوناگونی فیلترهای UV بیش از آن‌که زاییده‌ی تنوع کاربرد آنها باشد، ریشه در تنوع قیمت و کیفیت دارد. متاسفانه غالب فیلترهای یو وی ارزان قیمت، به دلیل پایین بودن کیفیت ساخت شیشه‌ی به کار رفته، تا حد قابل توجهی از نور موجود در محیط را می‌کاهند.

بدترین تجربه‌ی شخصی من با یک فیلتر UV بی‌کیفیت زمانی بود که در یک عکاسی طبیعت، تقریبا نیمی از یک استاپ نور موجود را از دست دادم.

این موضوع حتی برای من که عاشق لنزهایم هستم نیز به‌قدری سخت بود که بخش عمده‌ای از این سفر پرمخاطره برای تجهیزاتم را بدون این فیلتر محافظ فوق‌العاده طی کردم.

نتیجه گیری : مخالفان برندهاند یا موافقان!

برای آن‌که این مقاله را عادلانه به پایان برسانم باید بگویم که من از دسته‌ی موافقان هستم؛ اما تا حد امکان تلاش کردم تا بی‌طرفانه فیلترهای UV را قضاوت کنم.

به‌عنوان یک عکاس اعتقاد دارم که در کمتر شرایطی برای یک عکاسی معمول به فیلتر UV نیاز دارم و در این بخش نظر مخالفان خرید فیلتر یو وی را می‌پذیرم.

پیشنهاد نویسنده : نکته‌های مهم در راه اندازی یک کانال یوتوب : ترفندهایی که کمکتان می‌کند سریع‌تر دیده شوید !

اما زمانی‌که در لپ‌تاپم به عکس‌های خلاقانه‌ی‌ فراوانی که به کمک دستکاری این فیلترها ثبت کرده‌ام نگاه می‌کنم، به این نتیجه می‌رسم که قطعا داشتن یک فیلتر UV بهتر از نداشتن آن است.

و در انتها این که اگر شما هم مثل من به‌سختی و با کار کردن فراوان چند لنز با ارزش خریده‌اید، توصیه می‌کنم حتی اگر به کاربردهای خلاقانه‌ی آن اعتقادی ندارید، به قدرت محافظت آن از لنزتان باور داشته باشید.

ضمنا شما می‌توانید در این ویدیو به‌صورت تصویری و عملی، پاسخ بسیاری از سوالات خود را درباره‌ی فیلتر یو وی بیابید.

امیدوارم در مقاله‌ی « فیلتر UV چیست » توانسته باشم به زبانی ساده و تجربی، شما را با کاربردها و البته ویژگی‌های حقیقی این ابزار عکاسی آشنا کرده باشم.

محمدمهدی سلیمی

این مقاله توسط تیم تحریریه دیدنگار تهیه شده است؛ جایی که دانش و تجربه در کنار هم جمع شده تا شما را با جدیدترین اطلاعات، آموزش‌ها و راهکارهای دنیای عکاسی و فیلم‌برداری آشنا کند. ما در تلاش هستیم تا با ارائه مقالات تخصصی و محتوای باکیفیت، به شما در مسیر یادگیری و پیشرفت کمک کنیم.

گجت‌های جدید برای عکاسان موبایل در سال ۲۰۲۵
  • 0
  • 255
مشاهده
تجهیزات نورپردازی که هر عکاسی در ۲۰۲۵ به آن نیاز دارد
  • 0
  • 262
مشاهده
دوربین کامپکت چیست
دوربین کامپکت چیست؟ دنیای کوچک و پرقدرت عکاسی!
  • 0
  • 367
مشاهده
دوربین ورزشی یا اکشن چیست
دوربین ورزشی چیست؟ همراهی بی‌وقفه در ماجراجویی‌ها!
  • 0
  • 335
مشاهده
دیدگاه ها1
  1. ناشناس

    برای من مبتدی بسیارمقاله اموزنده ایی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب زمینه های نمایش داده شده.
  • تصویر
  • SKU
  • قیمت
  • موجود
  • تعداد عدسی ها*
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداکثر)
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداقل)
  • ورودی و خروجی همزمان
  • محافظت در برابر شرایط جوی
  • اکولایزر
  • اتصال دهنده
  • قابلیت اتصال دو دستگاه
  • رزولوشن منظره یاب
  • زاویه نوردهی
  • جبران نوردهی
  • کنترل نوردهی
  • شاخص نوردهی
  • جنس لایه خارجی
  • قابلیت نصب فلاش جانبی
  • سری سیلیکونی اضافه
  • نوع منظره یاب
  • تشخیص چهره
  • طول Fader
  • تعداد Fader
  • نوع Fader
  • فناوری شارژ سریع
  • ویژگی های کارت صدای EVO 4
  • سایر قابلیت‌های صفحه نمایش
  • فرکانس پاسخگویی
  • فیلمبرداری
  • قطر فیلتر
  • تاثیر فیلتر
  • اندازه فیلتر
  • ساختار فیلتر
  • قطر دهانه*
  • نوع فیلتر
  • نور ثابت استودیویی
  • فلاش
  • مدت زمان تابش نور
  • برد فلاش داخلی
  • تعداد فلاش با یکبار شارژ
  • شاخص آمادگی فلاش
  • سقف پرواز (بالاتر از سطح دریا)
  • مداومت پرواز
  • جنس فریم کفی
  • جنس کف
  • فاصله کانونی
  • سیستم فوکوس دستی
  • مشخصات موتور فوکوس
  • تعداد نقاط فوکوس
  • کلید های میانبر قلم
  • گنجایش غذا
  • مخصوص دوربین
  • پاسخ فرکانسی
  • قدرت سوخت
  • نوع سوخت
  • فوکوس دستی دائمی*
  • مشخصات فرمان بازی
  • نوع درایو بازی
  • مشخصات بازی
  • دسته بازی
  • جنس میدرنج
  • مشخصات عمومی
  • نوع گیمبال
  • موقعيت ياب GPS
  • پردازنده‌ی گرافیکی
  • جوجه گردان
  • تعداد گروه ها*
  • عدد راهنما
  • حلقه آویختن
  • هارد دیسک
  • ظرفیت هارد دیسک
  • ورودی HDMI
  • خروجی HDMI
  • پورت HDMI
  • قابلیت HDR
  • زاویه چرخش هد
  • خروجی هدفون
  • ورودی هدفون
  • جک هدفون جانبی
  • حساسیت
  • مشخصات هدست
  • اهرم تنظیم حرارت
  • ارتفاع
  • مشخصات هولدر
  • نوع هود*
  • زاویه دید افقی
  • سیستم جرقه زنی
  • جایگاه سنسورها
  • لوکس
  • قابلیت ماکرو کامپکت
  • قابلیت عکاسی ماکرو
  • حداقل فاصله فوکوس حالت ماکرو
  • حالت ماکرو
  • جنس پره
  • نوع آهن ربا
  • مگنت روی گوشی ها
  • حفظ دما
  • منبع تغذیه
  • فوکوس دستی
  • روش نشانه روی
  • جنس ووفر
  • حداکثر گشودگی دیافراگم
  • حداکثر سرعت صعود
  • حداکثر روشنایی
  • حداکثر سرعت فرود
  • حداکثر فاصله از رادیو کنترلر
  • حداکثر فاصله کانونی
  • حداکثر ارتفاع تک پایه
  • ضریب بزرگنمایی*
  • حداکثر توان
  • حداکثر سرعت شاتر (ثانیه)
  • سرعت تصویربرداری
  • حداکثر مقاومت در باد
  • حلقه مکانیکی
  • نوع کارت حافظه
  • حداکثر ظرفیت کارت حافظه
  • ورودی میکروفون
  • میکروفون
  • فرکانس میکروفن
  • جک میکروفون جانبی
  • نوع میکروفن
  • توان میدرنج
  • سایز میدرنج
  • قابلیت تولید کف شیر
  • حداقل ارتفاع
  • حداقل اندازه قطرات
  • حداقل فاصله کانونی
  • حداقل فاصله فوکوس*
  • حداقل روشنایی
  • حداقل سرعت شاتر (ثانیه)
  • حداقل ارتفاع تک پایه
  • نوع میکسر
  • مدل
  • لامپ مدلینگ
  • نوع موتور*
  • مانت
  • دهانه
  • مشخصات ماوس
  • پوشش منظره یاب
  • فرمت تصویربرداری
  • مودها یا حالتهای عکاسی
  • ساختار چند لایه
  • کنترل موسیقی
  • گاز نیتروژن
  • ظرفیت اسمی
  • قدرت نوردهی طولانی
  • حداقل فاصله فوکوس نرمال
  • تعداد اکتاوهای ساپورت کننده
  • تعداد ورودی آنالوگ
  • تعداد خروجی آنالوگ
  • تعداد محورها
  • تعداد میله
  • تعداد قطعات پایه
  • تعداد تیغه ها*
  • تعداد کانال
  • تعداد رنگ قابل نمایش
  • تعداد فنجان
  • تعداد ورودی دیجیتال
  • تعداد خروجی دیجیتال
  • تعداد طبقات
  • تعداد نقاط صفحه نمایش
  • تعداد دسته
  • تعداد کلاویه
  • تعداد Knob
  • تعداد لامپ
  • تعداد لایه ها
  • تعداد حالت نور
  • تعداد ورودی میکروفون
  • تعداد لاین پخش همزمان
  • تعداد اسلات رک
  • تعداد لاین ضبط همزمان
  • تعداد سری ها
  • تعداد کلید میانبر
  • تعداد اسپیکر
  • تعداد تنظیمات سرعت
  • تعداد اجزاء ساب‌ووفر
  • تعداد الوار
  • تعداد ابزار
  • تعداد چرخ
  • شعاع تابش نور
  • رادیو
  • مقدار Ram
  • دامنه سرعت شاتر
  • سرعت خواندن
  • فرمت صوتی فایل ضبط شده
  • فرمت ویدئویی فایل ضبط شده
  • حالت های ضبط
  • الگو ضبط
  • شاخص بازیابی
  • زمان بازیابی
  • زمان شارژ مجدد
  • مقدار رفرش
  • مدل پهپاد مرتبط
  • ریموت کنترل
  • نرخ گزارش
  • مقاوم در برابر
  • رزولوشن
  • خاصیت تنفسی
  • زمان پاسخگویی
  • ورودی RF
  • نوع رینگ لایت
  • توان خروجی RMS
  • طول میله
  • قابلیت چرخش
  • درگاه RS232
  • نرخ نمونه برداری
  • سایر مشخصات
  • سایز اسکن
  • سرعت اسکن
  • نوع اسکنر
  • تکنولوژی اسکن
  • تراکم پیکسلی
  • محافظت صفحه نمایش
  • رزولوشن نمایشگر
  • اندازه صفحه نمایش
  • اندازه منظره یاب
  • فرم صفحه
  • فناوری صفحه نمایش
  • Screen To The Body Ratio
  • پشتیبانی کارت حافظه
  • ورودی تصویر SDI
  • خروجی تصویر SDI
  • زمان سنج
  • ساعت برگزاری
  • توان خروجی کلی
  • قابلیت نصب سه پایه*
  • نوع هد
  • نوع قفل پایه ها
  • حداکثر ارتفاع
  • حداکثر تحمل وزن
  • مانت اتصال سه پایه
  • پایه میخ دار
  • وزن سه پایه
  • عملکرد توربو
  • سایز تویتر
  • نوع تویتر
  • نوع فشرده سازی
  • نوع پوشش
  • نوع طراحی
  • نوع هدفون
  • نوع آبمیوه گیری
  • گارانتی و بیمه
  • مناسب برای