دوربین فول فریم چیست؟
دوربین عکاسی و تجهیزات
عکاسی یکی از جذابترین هنرهایی بوده که از دیرباز تاکنون مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. عنصر اصلی برای عکاسی، دوربین عکاسی است که برندهای مختلفی در زمینه تولید آن فعال هستند. متناسب با حوزههای مختلف عکاسی و سبکهای گوناگون، دوربینهای عکاسی مختلفی نیز طراحی شده است که یکی از پرطرفدارترین و البته حرفهایترین انواع دوربینهای عکاسی، دوربینهای عکاسی فول فریم هستند. در این مقاله قصد داریم با چیستی دوربین فول فریم آشنا شده و علت محبوبیت این نوع دوربین را بشناسیم. اگر به خرید دوربین فول فریم علاقه دارید، یا اگر شناخت ساختمان دوربینها برای شما جذاب است، تا انتهای این صفحه با ما همراه باشید.
دوربین فول فریم چیست؟
اساسا دوربین فول فریم full frame به دوربینهای عکاسی گفته میشود که اندازه سنسور و به همان ترتیب قطع فیلم در آنها به نسبت دوربینهای کراپ سنسور بزرگتر است. بیایید اینطور نگاه کنیم؛ اگر گشتی در دنیای ساختمان دوربینهای عکاسی زده باشید، با قطع فیلم دوربینهای عکاسی آشنا شدهاید. دوربین فول فریم به دوربینهایی گفته میشود که سنسور آنها دارای ابعاد 24×35 یا 24×36 میلیمتر است. ابعاد ذکر شده در واقع ابعاد فرمت فیلم استاندارد در گیج فیلم هستند. از آنجایی که این فریم 35 میلیمتری سبب ثبت تصاویر با کیفیت بالایی میشود و از سال 1909 به بعد به ارث رسیده، به عنوان فریم استاندارد (فول فریم) شناخته میشود. اما باید نگاهی عمیقتر به سنسور دوربین عکاسی داشته باشیم.
سنسور دوربین فول فریم
پیش از آن که به بررسی تمام جزئیات دوربین فول فریم بپردازیم، باید با یکی از مهمترین اجزای تشکیلدهنده دوربین آشنا شویم. سنسور یکی از مهمترین اجزای دوربین بوده که به شکل مستطیل شکل در مرکز دوربین قرار گرفته است. سنسور وظیفه دارد تا تصاویر را از روی لنز دوربین بخواند و هرچه این سنسور بزرگتر باشد، قادر به دریافت نور و جزئیات بیشتری بوده و در نتیجه تصاویر ثبت شده از کیفیت بیشتر و سایز بزرگتری برخوردار هستند.
اگر بخواهیم به زبان ساده ارتباط دوربین فول فریم با سنسور را بررسی کنیم، باید گفت سنسور در دوربین فول فریم تمام آن چیزی که در چشمی دوربین دیده میشود، را در کادر ثبت میکند. در واقع جزییات موجود در لبههای چهار طرف چشمی در عکسهای ثبت شده با دوربینهای فول فریم وجود دارد.
از سنسورهای دوربین فول فریم در دوربینهای DSLR و بدون آینه یا همان mirrorless استفاده شده است. در واقع دوربینهای عکاسی فول فریم به دو دسته دوربینهای حرفهای dslr و دوربینهای حرفهای بدون آینه تقسیم میشوند.
کیفیت تصویر در دوربین فول فریم چگونه است؟
در دوربینهای فول فریم پیکسلها بر روی سطح بزرگتری پخش شده و در واقع بزرگتر هستند. همین امر نیز سبب میشود تا بتوانند نور بیشتری را جذب کرده و به این ترتیب در موقعیتهای تاریک یا نور کم نیز بتوانند تصاویر واضحتری را ثبت کنند. در واقع میتوان چنین گفت که سنسورهای فول فریم نسبت به نور حساستر بوده و همین امر سبب ثبت تصاویر با جزئیات و کیفیت بالاتری میشود. ابعاد تصویر بالطبع در این دوربین عریضتر است.
دوربینهای فول فریم چه مزیتی دارند؟
دوربینهای فول فریم دارای مزایایی بوده که سبب شده مورد توجه بسیاری از عکاسان حرفهای و آماتور با توجه به سبک عکاسی قرار گیرد. از جمله مزیتهای دوربینهای عکاسی فول فریم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
✅عملکرد بهتر در نور کم
همانطور که گفته شد، دوربینهای فول فریم دارای پیکسلهای بزرگتری بوده که میتوانند نور بیشتری را جذب کنند. همین امر نیز سبب میشود تا عملکرد آنها در نور بسیار کم بهتر باشد. تصاویر ثبت شده با دوربینهای فول فریم در نور کم واضحتر بوده و از نویز کمی برخوردار هستند. همچنین جزئیات زیادی در این تصاویر قابل مشاهده خواهد بود.
به عنوان مثال در عکاسی از آسمان شب که نور بسیار کمی وجود دارد، معمولا از دوربینهای فول فریم استفاده میشود. همچنین علت دیگر عملکرد بهتر دوربینهای فول فریم در نور کم، در واقع عملکرد بهتر ایزو آنها میباشد. در واقع به واسطه آن که پیکسل سنسور بزرگتر است، برای جبران کمبود نور نیازی به افزایش ایزو نیست، که این امر سبب میشود تصاویر دارای نویز noise و یا به زبان عامیانه دانهدانه نشود.
✅محدوده دینامیکی وسیع
یکی دیگر از مزایای دوربینهای فول فریم محدوده دینامیکی بالای آنها میباشد. منظور از محدوده دینامیکی محدوده کاملی بوده که به مقادیر نوردهی مختلف در یک تصویر اشاره دارد. در دوربینهای فول فریم DSLR بیشترین محدوده دینامیکی وجود داشته که سبب میشود عکاس بتواند تصاویر با کنتراست بالاتری را به ثبت برساند.
✅جزئیات و وضوح بیشتر
سنسورهای فول فریم قادر به ثبت تصاویر با کیفیت بالاتری هستند. از آنجایی که این سنسورها دارای مگاپیکسل بیشتری هستند، میتوانند تصاویر را با بالاترین رزولوشن و نمایش جزئیات در تمام عکس به ثبت برسانند.
✅عمق میدان کم
عمق میدان عمدتا با استفاده از دیافراگم و لنز تعیین میشود. با این حال سنسورهای فول فریم دارای عمق میدان کمتری بوده که میتواند در ایجاد پس زمینههای تار و فوکوس بیشتر بر روی سوژه اصلی تاثیرگذار باشد. با استفاده سنسورهای فول فریم نیز میتوان جلوههای بوکه زیبایی را در پس زمینه تصاویر ایجاد کرد.
✅میدان دید وسیعتر
همانطور که گفته شد در دوربینهای فول فریم تمامی آن چه در چشمی دوربین دیده میشود، در تصویر به ثبت میرسد. این امر به معنای آن است که عکاس دارای میدان دید وسیعتری میباشد. به عنوان مثال برای عکاسی از مناظر وسیع یا معماریها و بناهای عظیم استفاده از دوربینهای فول فریم که میتوانند فضای بیشتری را در خود جای دهند، بهتر است.
دوربینهای فول فریم چه معایبی دارند؟
ما در دیدنگار همیشه پیشنهاد میدهیم با توجه به نوع کاربری و سبک عکاسی که انجام میدهید، دست به انتخاب دوربین بزنید تا برتری مزایای یک دوربین کاربردی را لمس کنید. علیرغم تمامی مزایای ذکر شده، دوربینهای فول فریم دارای معایبی نیز هستند که از جمله این معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
✔️فایلهای ذخیره شده توسط دوربینهای فول فریم حجم بالایی دارند.
✔️دوربینهای فول فریم قیمت بالایی دارند.
✔️اندازه بدنه و وزن دوربینهای فول فریم معمولا بیشتر از سایر دوربینها میباشد.
✔️سرعت ذخیره عکسهای پشت سر هم در دوربینهای فول فریم کمتر از سایر دوربینها است.
✔️دوربینهای فول فریم در شرایطی که نیاز به عمق میدان زیاد وجود دارد، عملکرد چندان چشمگیری ندارند.
عکاسی با دوربین فول فریم
سنسور یکی از مهمترین اجزای تشکیلدهنده دوربین بوده که در مرکز دوربین قرار گرفته است. سنسور وظیفه دارد تصاویر را از روی لنز دوربین بخواند. هرچه سنسور دوربین بزرگتر باشد، قادر به دریافت نور بیشتری بوده و میتواند تصاویر را با جزئیات بیشتری به ثبت برساند. از جمله پرطرفدارترین دوربینهای موجود در بازار دوربینهای فول فریم بوده که سنسور آنها دارای پیکسلهای بزرگتری است. همین امر نیز سبب میشود تا تمامی آن چه در ویزور دوربین دیده میشود، در عکس ثبت شده نیز وجود داشته باشد. دوربینهای فول فریم از کیفیت عکاسی بالایی برخوردار بوده و عمدتا در هنگام عکاسی در شرایط نوری نامناسب عملکرد مطلوبی دارند.
معمولا عکاسی بل دوربین فول فریم به واسطه کیفیت و ابعادی که ارائه میدهد، یک تجربه لذتبخش است. اما تجربه شما چیست؟ آیا تا به حال با دوربینهای عکاسی فول فریم عکاسی کردهاید؟ به نظرتان این دوربینها مناسب کدام سبکهای عکاسی است؟ دوربین ایدهآل شما چه مشخصاتی دارد؟ نظرات و سوالات خود را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید. همچنین این مطلب از دیدنگار را برای دوستان علاقمند به عکاسی خود بفرستید.