استفاده از فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید
تکنیک ها
چرا باید از فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید استفاده کنیم؟
فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید به شما این اجازه را میدهند که نحوه تبدیل رنگها به طیفهای مختلف خاکستری را کنترل کنید. از آنجایی که عکسهای سیاه و سفید فاقد رنگ هستند، پس تفکیک طیفهای خاکستری در آنها خیلی مهم است. شما میتوانید از این فیلتر ها برای بدست آوردن کنتراست مناسب در عکس های سیاه و سفید نیز استفاده کنید. به همین علت بعضا به آنها فیلتر کنتراست نیز گفته میشود.
یکی از مشکلات در عکاسی سیاه و سفید این است که وقتی رنگ ها به خاکستری تبدیل میشوند، بعضی از آنها بسیار شبیه به هم هستند. به عنوان مثال طیف های مختلف رنگ های قرمز، سبز و آبی که با رنگ اصلی کاملا متفاوت هستند، در عکس سیاه و سفید شبیه به هم ثبت میشوند.
این میتواند باعث شود تا اشیاء و سوژه ها به هم متصل شوند و عکس شما به عکسی صاف و بی روح و فاقد کنتراست تبدیل میشود.
اما فیلتر های رنگی راه حلی را برای این مشکل پیشنهاد میدهند. زیرا میتوانند در تبدیل رنگ ها به خاکستری تاثیر بگذارند. این فیلتر ها به شما کمک میکنند تا مطمئن شوید که رنگ ها درست تبدیل شدهاند و اشیاء از هم جدا هستند.
اصول اولیه فیلتر های سیاه و سفید
پنج رنگ فیلتر وجود دارد که در عکاسی سیاه و سفید استفاده میشود؛ قرمز، نارنجی، زرد، سبز و آبی. هر کدام از این فیلترها به نور هم رنگ خود اجازه عبور میدهد اما طیفی از رنگ های دیگر و به ویژه رنگ مکمل خود را بلوکه میکند. به عبارتی دیگر، هر فیلتری نور هم رنگ خود را تلطیف میکند و به درخشش آن میافزاید، اما برعکس، رنگ مکمل خود را جذب یا اصطلاحا بلوکه میکند و در نتیجه آن را غلیظتر یا به عبارتی تیرهتر نشان میدهد.
این تصویر نشان میدهد که چگونه فیلتر های رنگی در عکاسی بر نحوه تبدیل رنگ ها به سیاه و سفید تاثیر می گذارند:

استفاده از فیلتر های سیاه و سفید
فیلتر قرمز
یکی از فیلتر های رنگی در عکاسی فیلتر قرمز است. فیلترهای قرمز کنتراست را بشدت افزایش میدهند و اغلب قوی و خشن به شمار میآیند. برای همین عکاسانی که میخواهند جلوههایی خلاقانه و چشمگیر درست کنند، از آن استفاده میکنند. فیلتر قرمز نور قرمز را از خود عبور میدهد اما بخش زیادی از پرتوهای سبز و آبی را فیلتر میکند.

در عکاسی منظره فیلتر قرمز آسمان آبی را تقریبا سیاه میکند و ابرهای سفید را کاملا برجسته نشان میدهد. به همین دلیل صحنه ای کاملا دراماتیک ایجاد میشود. همچنین فیلتر های قرمز برای افزایش دید در مه نیز استفاده میشوند.
فیلتر قرمز هنگام عکاسی از گیاهان به تفکیک گل از برگ کمک میکند. به ویژه هنگام عکاسی از گلهای قرمز تاثیر بیشتری میگذارد. زیرا گلهای قرمز با برگهای سبز اطراف خود ته رنگ های مشابهی دارند و تفکیک آن دو از هم به بهتر دیده شدنشان کمک میکند.
تاثیر فیلتر های قرمز آنقدر زیاد است که گاهی بیننده تصور میکند عکس با فیلتر مادون قرمز گرفته شده است. به همین دلیل میتوان فیلتر های قرمز را جایگزینی ارزان تر برای فیلتر های مادون قرمز دانست.
فیلتر نارنجی
فیلتر نارنجی بین فیلتر قرمز و زرد قرار میگیرد و تعادل مناسبی از ویژگیهای هر دوی آنها دارد.

در عکاسی پرتره فیلتر نارنجی میتواند پستی و بلندیهای پوست و همچنین جوشها را کاهش دهد و پوست را لطیف و صاف نشان دهد.
هنگام عکاسی از مناظر شهری و ساختمانها، خاکستری ملایمی روی آجرها به وجود میآورد و با ایجاد کنتراست بین مصالح مختلف باعث تقویت عمق و بافت آنها میشود.
علاوه بر این، همچون فیلتر قرمز میتواند برای افزایش دید در مه و همچنین سیاه کردن آسمان و برجسته کردن ابرها استفاده شود.
فیلتر زرد
در بین همه پنج فیلتر رنگی، فیلتر زرد دارای تاثیر ملایمتر و طبیعیتری است. به این صورت که در برخی موارد تفاوت آن محسوس نیست. اما چون تاثیر این فیلتر بر رنگهای مختلف، کنترل شده و ملایم است، برای همه نوع عکاسی سیاه و سفید به کار میرود. تازه کارها نیز راحتتر میتوانند با این فیلتر عکاسی کنند.

در عکاسی منظره فیلتر زرد هم آسمان را کمی تیره میکند و باعث میشود ابرها برجسته به نظر برسند. در عکاسی پرتره نیز ته رنگی گرم و طبیعی ایجاد میکند که در مقایسه با فیلتر نارنجی شدت کمتری دارد.
فیلتر های زرد برای جداسازی رنگهای سبز خوب هستند و میتوانند برای عکاسی از گیاهان و افزایش کنتراست شاخ و برگها به کار روند.
فیلتر سبز
فیلتر سبز نیز یکی دیگر از فیلتر های رنگی در عکاسی است. فیلترهای سبز به طور کلی از محبوبیت کمتری نسبت به سایر فیلترها برخوردارند اما در برخی شرایط به کار میآیند.

یک فیلتر سبز عمدتا برای عکاسی از گیاهان استفاده میشود، چون به جدا کردن شاخ و برگ های سبز از گلها و شکوفهها کمک میکند.
فیلتر های سبز همچنین در عکاسی منظره نیز میتوانند باعث تقویت جلوه درختان و چمنها بشوند اما آسمان را بسیار روشن میکنند. پس باید حواستان باشد جزئیات آسمان را از دست ندهید.
فیلتر آبی
فیلترهای آبی به ندرت در عکاسی سیاه و سفید استفاده میشوند. آنها بیشتر رنگها را تیره میکنند و کنتراست را در تصویر کاهش میدهند.

اما زمانی که به درستی استفاده شود، همین کنتراست کاهش داده شده میتواند برای ایجاد یک فضای ملایم و آرامش بخش مفید باشد.
نکته جالب دیگر این است که فیلتر آبی (برخلاف فیلتر قرمز) دید در مه و غبار را کاهش میدهد و جلوههای غبار آلود و مه گرفته را تقویت میکند و فضایی سحرگاهی را در ذهن بیننده تداعی میکند.
اگر در عکاسی سیاه و سفید جدی و مسمم هستید، حتما یکی از فیلتر های رنگی را در کنار تجهیزات خود داشته باشید. فیلتر های رنگی در عکاسی کنترل بیشتری را روی طیفهای خاکستری به شما میدهند. همچنین با کمک این فیلترها میتوان کنتراست عکس را تنظیم و از این طریق میشود روی عناصر مهمتر تاکید کرد.
با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید
مقاله استفاده از فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید برای شما مفید بود؟
اگر در زمینه عکاسی فعالیت میکنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید
⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️
با دورود. خیلی ممنون از شما وراهنمایی درباره فیلتر های رنگی در عکاسی سیاه و سفید من از نروژ با شما مکاتبه می کنم خیلی ممنون. هوشنگ