تفاوتهای ابعاد مختلف سافت باکسها
راهنمای خرید
ابعاد سافت باکسها
سافت باکس یکی از مهمترین تجهیزات عکاسی است که به عقیده من هر عکاس پرتره یا استودیویی باید یکی از آنها را داشته باشد. اما آیا همهی سافت باکسها شبیه به هم هستند ؟ جواب مسلما خیر است؛ سافت باکسها ابعاد و شکلهای مختلفی دارند که هر کدام برای کاری خاص طراحی میشوند. در این مقاله انواع سافت باکس را بررسی کرده و تفاوتهای هر کدام از ابعاد و اشکال آن را به شما خواهم گفت. پس همراه من باشید تا با ابعاد سافت باکسها آشنا شوید.
سافت باکس چیست ؟
احتمال میدهم تمام افرادی که این مقاله را مطالعه میکنند از کاربرد دقیق و کامل سافت باکس مطلع نباشند. پس ابتدا به این خواهم پرداخت که سافت باکس اصلا چیست و چه کاربردی در عکاسی دارد.
به طور کلی، غیر از مواردی استثنائی، نور نرم برای عکاسی ایدهآل است. نور نرم، نوری است که سایهها و هایلایتهای تند ایجاد نمیکند و در زمان استفاده از آن تغییرات از روشنایی به تاریکی تدریجی و ملایم هستند. یکی از کاربردیترین و راحتترین روشها برای به دست آوردن نور نرم استفاده از سافتباکسها است.
نور نرم زمانی حاصل میشود که منبع نور از جسم بزرگتر باشد و نور بتواند از اطراف جسم عبور کرده و در جهات مختلف سایهها را کمی روشنتر کند. به این ترتیب، نسبت ابعاد منبع نور به ابعاد سوژه از فاکتورهای تعیینکننده در ایجاد نور نرم است. یک فاکتور تعیین کنندهی دیگر فاصلهی منبع نور با سوژه است. بهطور مثال خورشید یک منبع نور بسیار بزرگ است، ولی فاصلهی بسیار زیادی با ما دارد. به همین دلیل گر در یک روز آفتابی به سایهها و هایلایتها توجه کنید، متوجه کنتراست بسیار شدیدی خواهید شد.
به طور خلاصه، منبع نور بزرگ و نزدیک به سوژه، موجب ایجاد نور نرم میشود.
عکاسان برای اینکه کنترل ابعاد منبع نور خود را در دست بگیرند معمولاً از انواع شکل دهنده نور استفاده میکنند. سافت باکسها یکی از بهترین و پرکاربردترین شکل دهندگان نور هستند که برای به دست آوردن نور نرم از آنها استفاده میشود.
اصطلاح سافت باکس به ابزاری اشاره دارد که نور را در مسیر محدودی هدایت میکند و آن را به صورت پراکنده عبور میدهد. سافت باکسهای ابتدایی از چوب ساخته میشدند و وزن بسیار زیادی هم داشتند، ولی این روزها از مواد سبکوزن در ساخت آنها استفاده میشوند و در ابعاد مختلفی در دسترس هستند.
در سالهای ابتدایی اختراع عکاسی، برخی از عکاسان کشف کردند که نور پنجرههای شمالی بسیار نرم است و کیفیت مناسبی برای عکاسی دارد. در ساخت سافتباکسها نیز از ایدهی نور پنجرهی شمالی الهام گرفته شده است. میتوانید در عکس زیر تشابه نور یک سافتباکس مدرن را با پرترهای که در سال 1900 و با استفاده از نور پنجرهی شمالی گرفته شده است مشاهده کنید :
کاربرد سافت باکس چیست ؟
به طور کلی سافت باکس یکی از مهمترین تجهیزات عکاسی است و معمولا عکاسان حرفهای یک یا چند تا از آنها را در تجهیزاتشان دارند. اما طبیعتا اگر از آنها در شرایط تخصصی مخصوص به خودشان، مثلا عکاسی عروسی یا پرتره یا تبلیغاتی استفاده شود، نتایج خیلی حرفهایتری خواهند داشت.
در یک جمله اگر بخواهم بگویم، هر گاه نخواستید نور شارپ و سایههای تیز داشته باشید، باید از سافت باکس استفاده کنید، حالا میخواهد عکاسی تبلیغاتی باشد یا پرتره.
سافت باکس از چه اجزایی ساخته شده است ؟
برای اینکه بهتر درک کنیم که سافت باکس چیست و چگونه کار میکند، بیایید اول بررسی کنیم که از چه اجزایی ساخته شده و درون آن چه رازهایی نهفته است :)))
- بخش اول سافت باکس روکش بیرونی است که از جنس فویل بوده و معمولا به رنگ مشکی است تا بتواند نور را منعکس کند.
- بخش دوم یک سه پایه که آن را نگه داشته و به شما امکان میدهد جهت دلخواهتان را تعیین کنید.
- بخش سوم یک کلگی یا هدر است که لامپ و بخش اول رو نگه میدارد.
- بخش چهارم هم یک سرپیچ با چند تا جای لامپ است که به همان بخش کلگی متصل شده است.
- بخش پنجم چند تا میله کوتاه هستند که روکش را صاف نگه میدارند.
- بخش ششم یک دیفیوزر است که هم در داخل و هم در خارج سافت باکس متصل میشود. کار اصلی آنها پراکنده کردن و پخش کردن نور نرم است.
- در بعضی سافت باکسها نیز یک عدد زنبوری روی کلگی و مقابل دیفیوزر بیرونی قرار دارد، در مدلهایی که زنبوری وجود ندارد، میتوانید آن را به صورت جداگانه تهیه کرده و متصل کنید.
تفاوتهای ابعاد مختلف سافت باکسها
در ایران سافت باکس با واحد سانتی متر اندازه گیری میشود و در خارج ایران واحد اندازه گیری آن اینچ است.
عکاسان حرفهای میدانند که بهتر است چند سافت باکس در سایزها و ابعاد مختلف داشته باشند، چرا که هر کدام کاربرد خاصی دارند. معمولا یک کیت با سه سافت باکس در سایزهای کوچک، متوسط و بزرگ ایدهآل است.
بحث حمل و نقل و وزن هم در اینجا مطرح است. شما نمیتوانید یک سافت باکس بزرگ را همه جا با خود ببرید. برای همین منظور داشتن یک سافت باکس کوچک نیز مهم است. اما اگر فقط داخل استودیو عکاسی میکنید، یک سافت باکس کوچک برای شما ممکن است هیچ کاربردی نداشته باشد.
از طرف دیگر هر چه منبع نور شما ( که میشود مجموعهی لامپ و سافت باکس ) کوچکتر باشد، نور کمتری به سوژه تابیده شده و در نهایت سایهها تندتر خواهند شد. برای مثال به تصویر بطریهای زیر توجه کنید که با سافت باکسهای سایز مختلف ثبت شدهاند :
از سمت چپ به راست سایز سافت باکسها بزرگتر شده است. همانطور که میبینید نوری که با سافت باکس بزرگ به دست آمده بسیار نرمتر است. و در عین حال سافت باکس کوچکتر نوری شارپتر و متمرکزتر تولید کرده است.
اما همه چیز به میزان نور و سایهها خلاصه نمیشود. به سایز سوژه هم لازم است توجه ویژهای داشته باشید. برای مثال اگر از یک سوژه تمام قد میخواهید عکسی را ثبت کنید، چارهای جز استفاده از یک سافت باکس سایز خیلی بزرگ نخواهید داشت.
در عین حال اگر سوژهی شما خیلی کوچک است، میتوانید یک سافت باکس کوچک را در نزدیکی آن قرار دهید. این مورد برای عکاسی تبلیغاتی بیشتر مطرح خواهد شد.
در کل انتخاب ابعاد مناسب، بستگی به سلیقه و نوع کاربرد دارد. بیشتر عکاسان در تجهیزات خود حداقل سه سایز مختلف سافت باکس را جای میدهند: بزرگ، کوچک و متوسط. به این ترتیب برای هر نوع سناریویی آمادگی لازم را خواهند داشت.
کمپانیهایی مانند Fomex و Broncolor محصولات با کیفیتی را با اشکال و ابعاد مختلف عرضه میکنند. کمپانیهایی مانند S&S نیز محصولاتی با قیمت مناسب و کیفیت قابل قبول و با تنوع مناسبی از ابعاد و اشکال را ارائه میکنند.
چه شکلی از سافت باکس برای عکاسی بهتر است ؟
سافتباکسها را در سه شکل اصلی میتوانید بیابید: مربع، مستطیل و هشتضلعی که به Octadome یا Octagon معروف هستند. هرکدام از این سافتباکسها تفاوتهای کوچکی با یکدیگر دارند.
عمومیترین اشکال مورد استفاده انواع مربع و مستطیل هستند که در انواع مختلف عکاسی کاربرد دارند. سافت باکسهای مستطیلی را میتوانید در دو جهت عمودی و افقی مورد استفاده قرار دهید. به همین دلیل دارای انعطاف پذیری زیادی هستند. بهطور مثال برای مواردی که تنها یک سافت باکس دارید انواع مستطیلی میتوانند بسیار پرکاربرد باشند و حتی برای نورپردازی هم زمان سوژه و پس زمینه نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
سافت باکسهای هشتضلعی بیشتر مورد علاقهی عکاسان مد هستند، زیرا نوری ملایم را در ابعادی بهینهتر ارائه میکنند. به علاوه نور آنها دچار افول سریعتری میشود، بنابراین تأثیر کمتری بر روی پسزمینه میگذارند. به علاوه بر روی سطح چشم سوژه، انعکاسی دایرهای شکل ایجاد میکنند که برای پرتره ایدهآل است.
قیمت سافت باکس
قیمت سافت باکس به عوامل زیادی مثل ابعاد، رنگ، شکل و … بستگی دارد. در حال حاظر میتوانید یک نمونه ارزان قیمت و معمولی را با حداقل قیمت حدود 300 هزار تومان پیدا کنید. برای تهیه یک سافت باکس با کیفیت و مناسب ممکن است لازم باشد بین 400 تا 600 هزار تومان هزینه کنید که البته این به ابعاد سافت باکس شما نیز ارتباط دارد.
سعی کنید سافت باکسی را انتخاب کنید که اولا از مواد اولیه مرغوب تهیه شده باشد، ثانیا از یک تولید کننده معتبر و خوب باشد.
امیدوارم از نکاتی که در مقاله ” تفاوتهای ابعاد مختلف سافت باکسها “ برایتان گفتم لذت برده باشید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی وجود داشت، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.
با سلام و احترام سپاس از راهنمایی های خوبی که در مورد استفاده از سافت باکس ارائه کردید ای کاش در مورد زاویه تابش نور به محل فیلمبرداری و بهترین محل قرار دادن سافت باکس بیشتر و دقیق تر توضیح می دادید من خودم مشکلم اینه که سافت باکس رو در کجا قرار بدم بهترین کیفیت تصویر ایجاد میشه و خیلی تجربه ای در این زمینه ندارم
سلام وقت بخیر
حتما در روزهای آتی مقاله هایی جدید در مورد نور پردازی داخل سایت قرار می گیرد.