مجله دیدنگار
موضوعات ترند:

تکنیک استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی

تکنیک ها
  • سبا گیلکی
  • ۲۴ مهر ۱۴۰۳
  • 0
  • 566
0 دقیقه

یکی از راه‌های عکاسی خلاقانه، استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی است. برای مبتدیان، این ممکن است کمی دلهره آور به نظر برسد، اما به من اعتماد کنید، اصلا این طور نیست.

تمام چیزی که لازم است، این است که به چشم خود آموزش دهید تا در اشیاء و موقعیت‌های روزمره به دنبال سوژه‌های خوبی با ویژگی‌های مشخص برای عکاسی بگردید. آنها همه جا و در اطراف ما هستند، اگر تنها کمی کندتر حرکت کنیم، متوقف شده و به سوژه‌های مختلف نزدیک شویم.

اما در ابتدا، اجازه دهید صحبت کنیم که الگوها و تکرار اشکال به غیر از افزایش خلاقیت در عکاسی ، چه کمک‌هایی به ما می‌کنند. حتی کوچکترین اشاره به الگوها و تکرارهای خاص در عکاسی، حس پویایی و زندگی را به تصویر می‌افزاید.

پیشنهاد نویسنده : ۵ روش برای اینکه عکس‌هایی هنری‌تر و زیباتر ثبت کنیم !

الگوها و تکرار اشکال چه نقشی در عکاسی دارند ؟

1- افزایش جذابیت

الگوها و تکرار اشکال یا فرم‌ها، بدون شک سطح جذابیت در عکس‌ها را با فضایی که در قاب اشغال می‌کنند و پویایی و ریتمی که به فشا می‌افزایند، بالا می‌برند. با استفاده از الگوها و تکرار اشکال، آنچه که می‌توانست یک تصویر صاف، بی روح و بی هیجان باشد، به فضایی فوق العاده پر از فعالیت‌های بصری تبدیل می‌شود.

در عکس بالا، الگوی ابر نسبتاً انتزاعی، متراکم است و قاب را پر می‌کند. اما این را با الگوی تکراری پرتوهای خورشید ترکیب کنید، چشم‌های شما به سمت نامشخصی در حرکت است و جذابیت و پویایی بصری تصویر باعث می‌شود مدت زمان زیادی به آن نگاه کرده و به فکر فرو بروید.

2- افزایش میزان توجه

الگوها و تکرار اشکال در عکاسی با استفاده از عناصر تکرار شونده‌ی قوی، توجه بیننده را به خود جلب می‌کند. الگوها می‌توانند چشم را به دام بیندازند یا آن را با استفاده از یک خط در اطراف یک تصویر حرکت دهند. این دقیقا ایده‌ای است که خطوط هدایتگر در عکاسی دارند.

ترکیب اشکال و الگوها در تصویر بالا باعث می‌شود تا چشم شما در سمت چپ قفل شود، همچنین نگاه شما را به سمت افق هدایت کرده و کاری می‌کند که بیشتر توجهتان به آن بخش باشد.

الگوی شطرنجی سیاه و سفید چشم را به فضای پیش زمینه باز می‌گرداند تا جزئیات بیشتری را دیده و درک کنید.

3- نگاه مستقیم

هنگامی که تصویر توجه شما را به خود جلب می‌کند، رسالت آن تغییر کرده و این می‌شود که مدت طولانی‌تری نگاه شما را روی خود نگه دارد و باعث شود که بتوانید به صورت مجازی، در آن فضا زندگی کرده و حال و هوایی که عکاس قصد نشان دادن آن را داشته، درک کنید. این دقیقاً همان کاری است که الگوها و تکرار اشکال انجام می‌دهند. با استفاده مؤثر از هر دو، چشم را به حرکت در بخش‌های مهم‌تری از قاب که می‌خواهید بیشتر دیده شده و درک شود، دعوت کنید. یا حداقل، بیننده را به یک سفر مجازی برده و با خود در مکان‌های مختلف قاب همراه کنید.

در عکس بالا، زاویه‌ای که من در آن عکاسی کردم باعث شده تا خطوط هدایتگر را داشته باشیم. این باعث می‌شود چشم در بلوک عمودی قوی در سمت راست متوقف شده و به سمت چپ نگاه کند. حال سمت چپ، خطوط ساختمان چشم شما را به سمت مردی که ایستاده هدایت می‌‎کند و سایر فضای منفی تصویر باعث می‌شود تمرکز اصلی شما روی همان مرد باقی بماند.

از کجا می‌توان الگوها و تکرار اشکال را پیدا کرد ؟

ما در جهانی اشباع شده از آنها زندگی می‌کنیم ! از اشیاء طبیعی و پدیده‌های مختلف گرفته تا ساختارهای دست ساز انسانی، ما در بین الگوها و اشکال تکرار شونده احاطه شده‌ایم.

1- طبیعت

الگوها و اشکال تکرار شونده در اطراف ما به وفور دیده می‌شوند. به عنوان مثال، از طبیعت استفاده کنید، در همه حال طبیعت از این الگوها و سوژه‌های ناب عکاسی پر است. وقتی کمی توقف کرده و به اطراف خود نگاه کنیم، می‌بینیم الگوهای بی شمار و اشکال تکرار شونده‌ی بی شماری وجود دارد.

پیشنهاد نویسنده : عکاسی از بازتاب : چگونه عکس‌های بهتری از بازتاب مناظر ثبت کنیم ؟

این می‌تواند شامل الگوهای آشکار و واضح یا الگوهای پنهان باشد. به عنوان مثال، الگوی ایجاد شده توسط امواج حاصل از حرکت یک قایق بادبانی، انواع مختلف ابر، قطرات باران در یک خط مشخص، صدف‌ها در ساحل، پرندگان در حال پرواز، تپه‌های ماسه‌ای یا شنی، موج‌های دریا یا درختان یک جنگل؛ همه‌ی اینها الگوهای بی نظیری برای عکاسی در طبیعت هستند. همچنین نیازی نیست همیشه به دنبال یک چیز مشخص باشید، چرا که در طبیعت این الگوها و اشکال می‌توانند طرح‌هایی متقارن یا نامتقارن، مانند صدف و فسیل، گل و گیاه، رگ برگ‌ها، تپه‌های برفی و … باشند. این لیست بی پایان است.

علاوه بر تمام چیزهایی که گفتم، باز هم الگوهایی در طبیعت وجود دارند. در طبیعت نیز اشکال ظریفی از الگوهای تکرار شونده و جذاب وجود دارد، مانند علف‌های در حال رشد در یک مزرعه، آسمان شب، مرجان‌های نزدیک ساحل، مراتع ملایم، تأثیرات باد، دود و هوای مه آلود و کلی چیز دیگر.

2- دست سازه‌های انسان

شبیه به همان الگوهایی که می‌توانید از تشکیل موج در اثر حرکت یک قایق بادبانی روی آب به دست بیاورید را می‌توانید در خطوط هوایی یا مسیرهای ایجاد شده از دود هواپیماها نیز ببینید. آنها ممکن است مانند ابرها به نظر برسند، اما در واقع مسیرهای متراکم شده‌ای هستند که از تغییر فشار هوا در آسمان به وجود می‌آیند. بنابراین می‌توان طبیعتا آنها را ساخته‌ی دست انسان به حساب آورد.

الگوهای به راحتی قابل تشخیص هستند و اشکال تکرار شونده را نیز می‌توان در فرم‌ها و سازه‌های معماری، مجسمه‌ها و دیوارنگاره‌ها، کف بناها و کاشی‌های دیواری، معرق، سایه‌ها، پرتوهای نور و لیزر و بسیاری اشیاء دیگر پیدا کرد.

3- خودتان آن را بسازید !

جستجوی الگوها و تکرار اشکال در عکاسی نیازی به توقف در این بخش و بررسی طولانی مدت ندارد ! در واقع، ما می‌توانیم خودمان آن را ایجاد کنیم. تصویر زیر با استفاده از سرعت شاتر بسیار آهسته در حالی که چندین بار تابش نور فلاش را نیز می‌توان دید، و با حرکت سوژه‌ها ایجاد شده است.

من عکس زیر را با استفاده از صفحه نمایش روشن یک گوشی آیفون در تاریکی ایجاد کردم و برای ثبت آن سرعت شاتر را تا جای ممکن کاهش دادم. همچنین برای ثبت بهتر آن از نور فلاش استفاده نکردم که البته در تکنیک‌های مختلف عکاسی، به آن نقاشی با نور نیز گفته می‌شود.

اکنون که من ایده‌هایی در مورد نحوه جستجوی الگوها و تکرار اشکال به شما دادم، بیایید ببینیم چگونه می‌توان از آنها برای افزایش قدرت بصری تصاویر استفاده کرد.

نحوه استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی در عکاسی برای افزایش قدرت بصری عکس‌ها

1- ترکیب بندی

کلید خوب بودن یا نبودن هر تصویری در ترکیب بندی آن است. شاید بهتر باشد در ابتدا از قاعده‌ی یک سوم یا ترکیب بندی متمرکز استفاده کنید. ممکن است این ترکیب بندی متقارن یا نامتقارن باشد. در ترکیب بندی فاکتورهای زیادی وجود دارد و می‌توانید درباره تسلط بر آن در مقاله‌ی زیر اطلاعات بیشتری کسب کنید.

پیشنهاد نویسنده : قوانین طلایی ترکیب بندی در عکاسی

2- از رنگ‌ها و کنتراست استفاده کنید

با قرار دادن رنگ‌ها در نواحی خاصی از قاب و به صورت خلاقانه، می‌توانید قدرت بصری تصویر خود را بطور بی نظیری تقویت کنید. در تصویر زیر سمت چپ، با استفاده از قوی‌ترین رنگ قرمز و کنتراست سایه‌ای و همچنین کنتراست نور در مرکز سمت چپ ( و دوباره خارج از مرکز به صورت مورب به سمت پایین )، تصویر جلوه‌ای پویا به دست آورده است.

این را با تصویر زیر سمت راست مقایسه کنید، که اگرچه دارای 3 رنگ قوی با مقادیر مشابه است، اما کنتراست نور و سایه در آن وجود ندارد. تصویر قرمز تأثیر بسیار قوی‌تری دارد.

3- از فرم‌ها و اشکال استفاده کنید

برای ایجاد الگوها و اشکال تکرار شونده در عکاسی، از اشکال و فرم‌های پویا مانند مارپیچ‌ها، منحنی‌ها، مثلث‌ها، مکعب‌ها و سایر شکل‌های زاویه دار استفاده کنید. این برای تأکید بر پویایی در یک فضا و بالا بردن سطح جذابیت آن بسیار مهم است.

در تصویر زیر سمت چپ، اگرچه موارد بسیاری از نظر خطوط تکرار شونده اتفاق می‌افتد، اما در مقایسه با تصویر در سمت راست، زوایای حاد زیادی از این خطوط و شکل‌ها وجود ندارد. تصویر در سمت چپ از یک فضای سه بعدی ثبت شده است و تصویر در سمت راست از یک سطح صاف و یکدست، اما تصویر راست بسیار پویاتر و جذاب‌تر است.

4- از خطوط هدایتگر استفاده کنید

خطوط کنسانتره، مارپیچ‌ها، زیگزاگ‌ها، امواج و خطوط مورب به راحتی می‌توانند چشم را به سمت مکان‌های مختلف قاب هدایت کنند. در تصویر زیر که هیچ سوژه‌ی دیگری جز خود خطوط وجود ندارد، با وجود نبود رنگ‌های جذاب و تضاد شدید، هنوز حس حرکت، پویایی و سر زندگی وجود دارد. می‌توانید اطلاعات بیشتری در مورد خطوط هدایتگر را در مقاله‌ی زیر بخوانید.

پیشنهاد نویسنده : چگونه از خطوط هدایتگر در عکاسی استفاده کنیم؟

5- از پرسپکتیو استفاده کنید

عکاسی با زاویه‌ی مستقیم و از جهت روبروی یک صحنه می‌تواند پرسپکتیو خوبی را به تصویر اضافه کرده و بر الگوها و اشکال تکرار شونده در آن تاکید داشته باشد. تصاویر زیر از روبرو ثبت شده و پر از خطوط پویا هستند. اضافه کردن زاویه حس عمق و پرسپکتیو خوبی به تصویر می‌بخشد. تغییر زاویه دید باعث می‌شود تا چیزهای مختلف را از زاویه‌ای جدید و با تابش نور جدید مشاهده کنید.

جمع بندی

در این مقاله، دیدیم که چگونه استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی می‌تواند به آسانی تصاویر شما را بهبود بخشیده و به جذابیت آن اضافه کند. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که با دقت بیشتری به دنیای اطرافتان بنگرید و این عناصر را پیدا کرده و با استفاده از برخی از اصول عکاسی، در تصاویرتان بگنجانید.

نکته جالب توجه این است که می‌توانید تصاویر خود را با استفاده از الگوها و تکرار اشکال ایجاد کنید !

اکنون زمان آن رسیده است که آن آب میوه‌های خلاقانه را سر بکشید و بروید و خودتان همه‌ی این موارد را امتحان کنید !

آیا نکات دیگری برای استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی دارید ؟

همچنین، اگر دوست دارید تصاویری که با این تکنیک ثبت می‌کنید را در اینستاگرام نیز با من به اشتراک بگذارید.

امیدوارم مقاله ” تکنیک استفاده از الگوها و تکرار اشکال در عکاسی “ برایتان جذاب بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی وجود داشت، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.

سبا گیلکی

این مقاله توسط تیم تحریریه دیدنگار تهیه شده است؛ جایی که دانش و تجربه در کنار هم جمع شده تا شما را با جدیدترین اطلاعات، آموزش‌ها و راهکارهای دنیای عکاسی و فیلم‌برداری آشنا کند. ما در تلاش هستیم تا با ارائه مقالات تخصصی و محتوای باکیفیت، به شما در مسیر یادگیری و پیشرفت کمک کنیم.

تجهیزات نورپردازی که هر عکاسی در ۲۰۲۵ به آن نیاز دارد
  • 0
  • 318
مشاهده
مسابقه عکاسی زیر آب 2025؛ دریچه‌ای به دنیای جادویی اعماق دریا
  • 0
  • 243
مشاهده
عکاسی 360 درجه و واقعیت مجازی
  • 0
  • 299
مشاهده
عکاسی شگفت انگیز از نورهای نئون و فضای شهری در شب
  • 0
  • 262
مشاهده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب زمینه های نمایش داده شده.
  • تصویر
  • SKU
  • قیمت
  • موجود
  • تعداد عدسی ها*
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداکثر)
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداقل)
  • ورودی و خروجی همزمان
  • محافظت در برابر شرایط جوی
  • اکولایزر
  • اتصال دهنده
  • قابلیت اتصال دو دستگاه
  • رزولوشن منظره یاب
  • زاویه نوردهی
  • جبران نوردهی
  • کنترل نوردهی
  • شاخص نوردهی
  • جنس لایه خارجی
  • قابلیت نصب فلاش جانبی
  • سری سیلیکونی اضافه
  • نوع منظره یاب
  • تشخیص چهره
  • طول Fader
  • تعداد Fader
  • نوع Fader
  • فناوری شارژ سریع
  • ویژگی های کارت صدای EVO 4
  • سایر قابلیت‌های صفحه نمایش
  • فرکانس پاسخگویی
  • فیلمبرداری
  • قطر فیلتر
  • تاثیر فیلتر
  • اندازه فیلتر
  • ساختار فیلتر
  • قطر دهانه*
  • نوع فیلتر
  • نور ثابت استودیویی
  • فلاش
  • مدت زمان تابش نور
  • برد فلاش داخلی
  • تعداد فلاش با یکبار شارژ
  • شاخص آمادگی فلاش
  • سقف پرواز (بالاتر از سطح دریا)
  • مداومت پرواز
  • جنس فریم کفی
  • جنس کف
  • فاصله کانونی
  • سیستم فوکوس دستی
  • مشخصات موتور فوکوس
  • تعداد نقاط فوکوس
  • کلید های میانبر قلم
  • گنجایش غذا
  • مخصوص دوربین
  • پاسخ فرکانسی
  • قدرت سوخت
  • نوع سوخت
  • فوکوس دستی دائمی*
  • مشخصات فرمان بازی
  • نوع درایو بازی
  • مشخصات بازی
  • دسته بازی
  • جنس میدرنج
  • مشخصات عمومی
  • نوع گیمبال
  • موقعيت ياب GPS
  • پردازنده‌ی گرافیکی
  • جوجه گردان
  • تعداد گروه ها*
  • عدد راهنما
  • حلقه آویختن
  • هارد دیسک
  • ظرفیت هارد دیسک
  • ورودی HDMI
  • خروجی HDMI
  • پورت HDMI
  • قابلیت HDR
  • زاویه چرخش هد
  • خروجی هدفون
  • ورودی هدفون
  • جک هدفون جانبی
  • حساسیت
  • مشخصات هدست
  • اهرم تنظیم حرارت
  • ارتفاع
  • مشخصات هولدر
  • نوع هود*
  • زاویه دید افقی
  • سیستم جرقه زنی
  • جایگاه سنسورها
  • لوکس
  • قابلیت ماکرو کامپکت
  • قابلیت عکاسی ماکرو
  • حداقل فاصله فوکوس حالت ماکرو
  • حالت ماکرو
  • جنس پره
  • نوع آهن ربا
  • مگنت روی گوشی ها
  • حفظ دما
  • منبع تغذیه
  • فوکوس دستی
  • روش نشانه روی
  • جنس ووفر
  • حداکثر گشودگی دیافراگم
  • حداکثر سرعت صعود
  • حداکثر روشنایی
  • حداکثر سرعت فرود
  • حداکثر فاصله از رادیو کنترلر
  • حداکثر فاصله کانونی
  • حداکثر ارتفاع تک پایه
  • ضریب بزرگنمایی*
  • حداکثر توان
  • حداکثر سرعت شاتر (ثانیه)
  • سرعت تصویربرداری
  • حداکثر مقاومت در باد
  • حلقه مکانیکی
  • نوع کارت حافظه
  • حداکثر ظرفیت کارت حافظه
  • ورودی میکروفون
  • میکروفون
  • فرکانس میکروفن
  • جک میکروفون جانبی
  • نوع میکروفن
  • توان میدرنج
  • سایز میدرنج
  • قابلیت تولید کف شیر
  • حداقل ارتفاع
  • حداقل اندازه قطرات
  • حداقل فاصله کانونی
  • حداقل فاصله فوکوس*
  • حداقل روشنایی
  • حداقل سرعت شاتر (ثانیه)
  • حداقل ارتفاع تک پایه
  • نوع میکسر
  • مدل
  • لامپ مدلینگ
  • نوع موتور*
  • مانت
  • دهانه
  • مشخصات ماوس
  • پوشش منظره یاب
  • فرمت تصویربرداری
  • مودها یا حالتهای عکاسی
  • ساختار چند لایه
  • کنترل موسیقی
  • گاز نیتروژن
  • ظرفیت اسمی
  • قدرت نوردهی طولانی
  • حداقل فاصله فوکوس نرمال
  • تعداد اکتاوهای ساپورت کننده
  • تعداد ورودی آنالوگ
  • تعداد خروجی آنالوگ
  • تعداد محورها
  • تعداد میله
  • تعداد قطعات پایه
  • تعداد تیغه ها*
  • تعداد کانال
  • تعداد رنگ قابل نمایش
  • تعداد فنجان
  • تعداد ورودی دیجیتال
  • تعداد خروجی دیجیتال
  • تعداد طبقات
  • تعداد نقاط صفحه نمایش
  • تعداد دسته
  • تعداد کلاویه
  • تعداد Knob
  • تعداد لامپ
  • تعداد لایه ها
  • تعداد حالت نور
  • تعداد ورودی میکروفون
  • تعداد لاین پخش همزمان
  • تعداد اسلات رک
  • تعداد لاین ضبط همزمان
  • تعداد سری ها
  • تعداد کلید میانبر
  • تعداد اسپیکر
  • تعداد تنظیمات سرعت
  • تعداد اجزاء ساب‌ووفر
  • تعداد الوار
  • تعداد ابزار
  • تعداد چرخ
  • شعاع تابش نور
  • رادیو
  • مقدار Ram
  • دامنه سرعت شاتر
  • سرعت خواندن
  • فرمت صوتی فایل ضبط شده
  • فرمت ویدئویی فایل ضبط شده
  • حالت های ضبط
  • الگو ضبط
  • شاخص بازیابی
  • زمان بازیابی
  • زمان شارژ مجدد
  • مقدار رفرش
  • مدل پهپاد مرتبط
  • ریموت کنترل
  • نرخ گزارش
  • مقاوم در برابر
  • رزولوشن
  • خاصیت تنفسی
  • زمان پاسخگویی
  • ورودی RF
  • نوع رینگ لایت
  • توان خروجی RMS
  • طول میله
  • قابلیت چرخش
  • درگاه RS232
  • نرخ نمونه برداری
  • سایر مشخصات
  • سایز اسکن
  • سرعت اسکن
  • نوع اسکنر
  • تکنولوژی اسکن
  • تراکم پیکسلی
  • محافظت صفحه نمایش
  • رزولوشن نمایشگر
  • اندازه صفحه نمایش
  • اندازه منظره یاب
  • فرم صفحه
  • فناوری صفحه نمایش
  • Screen To The Body Ratio
  • پشتیبانی کارت حافظه
  • ورودی تصویر SDI
  • خروجی تصویر SDI
  • زمان سنج
  • ساعت برگزاری
  • توان خروجی کلی
  • قابلیت نصب سه پایه*
  • نوع هد
  • نوع قفل پایه ها
  • حداکثر ارتفاع
  • حداکثر تحمل وزن
  • مانت اتصال سه پایه
  • پایه میخ دار
  • وزن سه پایه
  • عملکرد توربو
  • سایز تویتر
  • نوع تویتر
  • نوع فشرده سازی
  • نوع پوشش
  • نوع طراحی
  • نوع هدفون
  • نوع آبمیوه گیری
  • گارانتی و بیمه
  • مناسب برای