مجله دیدنگار
موضوعات ترند:

فیلتر لنز ND چیست و چرا به آن نیاز داریم ؟

معرفی تجهیزات
  • محمدمهدی سلیمی
  • ۱ بهمن ۱۴۰۳
  • 3
  • 637
13 دقیقه
فیلتر لنز ND

در این مقاله از سری مقالات آموزش عکاسی سایت دیدنگار قصد داریم تا شما را با یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات عکاسی با نام فیلتر nd آشنا نماییم. اگر هم اکنون هم می‌دانید که فیلتر لنز ND چیست، به شما قول می‌دهیم مطالعه این مقاله می‌تواند برای شما کاربردی باشد، زیرا در ادامه شما را با انواع کاربردها و بهترین زمان استفاده از فیلتر لنز ان دی آشنا خواهیم کرد.

شما همچنین با مطالعه این مقاله به انواع فیلتر ND و همچنین نکاتی که باید در هنگام خریداری آن بدانید، آگاه خواهید شد. ضمنا در یک مقاله با عنوان معرفی انواع فیلترهای ان دی (ND) تدریجی بصورت کامل به معرفی این نوع از فیلتر ND پرداخته‌ایم؛ که مطالعه آن می‌تواند شما را با انواع فیلتر لنز ان دی تدریجی و کاربردهای آن تا حد زیادی آشنا کند.

فیلتر لنز ND در عکاسی چه کاربردی دارد ؟

فیلترها که معمولا از جنس شیشه و گاها در مدل‌های کم کیفیت‌تر از جنس رزین و پلاستیک ساخته می‌شوند، در تمامی انواع، یک هدف اصلی دارند، و آن اثرگذاری بر روی حجم نوری است که به سنسور دوربین شما وارد می‌شود.

بطور مثال فیلتر UV دامنه‌ی فرابنفش موجود در نور را فیلتر کرده و بر روی آن اثر می‌گذارد ( البته برخی از دوربین‌های جدید، بصورت داخلی دارای این فیلتر می‌باشند ) همین موضوع در رابطه با فیلترهای پلاریزه نیز صادق است. این فیلتر نیز با کاهش انعکاس نور، آبی آسمان و دریای فوق‌العاده شفاف‌تر و شارپ‌تری را به شما ارائه می‌دهد. به شما توصیه می‌کنیم اگر عکاس طبیعت و یا لنداسکیپ هستید، حتما مقاله ما را با عنوان فیلتر پلاریزه ( پولاریزه ) ، انواع ، کاربرد و نحوه استفاده آن در عکاسی مطالعه بفرمایید.

پیشنهاد نویسنده : باتوم لایت ( Light Stick ) چیست و چه کاربردی در عکاسی دارد ؟

فیلتر لنز ND چه کاری انجام می‌دهد ؟

فیلتر لنز ND نیز همچون سایر فیلتر دوربین، بر روی میزان نوری که به سنسور دوربین شما می‌رسد، اثر می‌گذارد. این فیلترها معمولا دارای بخشی تیره‌تر هستند که بر روی هیچ فاکتوری بجز حجم نور ورودی اثر نمی‌گذارند. آنها در رنگ نور و همچنین بر روی پلاریزاسیون آن بی اثر هستند و به هیچ وجه نباید تغییری در این دو فاکتور اعمال کنند.

بوسیله آنها می‌توان عکس‌هایی با میزان دیافراگم بازتر ( جهت اثرگذاری بر عمق میدان ) و یا سرعت شاتر کم‌تر ( اثرگذاری بر روی حرکت و زمان در تصویر ) بدست آورد؛ که تقریبا با هیچ روش دیگری دست‌یافتنی نیست. کاربرد اصلی آنها در مواقعی است که نور محیط، بیش از حد زیاد است. دو تصویر زیر بخوبی تاثیرات فیلتر لنز ND  را در دو عکس با شرایط یکسان، نشان می‌دهد.

( بدون فیلتر لنز ND )
( با فیلتر لنز ND )

همانطور که می‌بینید امکان نوردهی بیشتر در عکس دوم باعث نرم‌تر شدن امواج آب و همچنین کشیدگی و ایجاد حرکت در ابرهای آسمان شده‌است.

انواع فیلتر nd با قدرت‌های مختلف موجود است، که هر کدام میزان معینی از نور ورودی را بلاک می‌کند. روش‌های اندازه‌گیری متفاوتی برای این متغیر وجود دارد، اما متداول‌ترین آن، میزان اِستاپ نوری است که هر نوع فیلتر می‌تواند مانع ورود آن شود.

فیلترهای مرسوم با این روش اندازه‌گیری، شامل فیلتر لنز ان دی 2 استاپ ، 3 استاپ، 6 استاپ و 10 استاپ است. استاپ، روش اندازه‌گیری ساده‌ی حجم نور است. بطور مثال و خیلی ساده به شما بگوییم که اگر سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/125 ثانیه کاهش دهید ( یعنی سرعت آنرا نصف کنید ) حجم نور ورودی را دو برابر کرده‌اید. به این میزان تغییر حجم ورودی، استاپ می‌گوییم.

خوب است بدانید :

  • یک فیلتر 3 استاپه می‌تواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/30 ثانیه کاهش دهید.
  • یک فیلتر 6 استاپه می‌تواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/4 ثانیه کاهش دهید.
  • یک فیلتر 10 استاپه می‌تواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 4 ثانیه کاهش دهید.

چه زمانی باید از فیلتر لنز ND استفاده کنیم ؟

استفاده از فیلتر لنز ND در عکاسی لنداسکیپ، نتایج فوق‌العاده‌ای دارد؛ بویژه در زمانیکه بخواهید سطح آب را تا حد امکان نرم کنید و یا اینکه حرکت ابرها را به نمایش دربیاورید، این اتفاق بوسیله فیلتر لنز ND و با افزایش زمان نوردهی امکان‌پذیر خواهد بود. تصویر نمونه زیر بخوبی تاثیر این فیلتر را نمایش می‌دهد.

 

 

آب و بصورت واضح‌تر، خود آبشار کاملا تحت تاثیر نوردهی بیشتر و استفاده از فیلتر لنز ND قرار گرفته است. حرکت آب در این تصویر و بطور کلی در تصاویری با سرعت شاتر پایین، جلوه‌ای بسیار زیبا در عکس نهایی شما خواهد داشت ( سرعت شاتر بر روی 1/15 ثانیه، تنظیم شده بود ).

متاسفانه دست‌یابی به سرعت شاتر پایین در طول روز بویژه در هنگامی که بازتاب نور را در آب داشته باشید، تقریبا غیرممکن است. حتی اگر تنظیمات ایزو را بر روی 100 قرار داده و دیافراگم را تا حد امکان بسته نگهدارید نیز، گرفتن عکس‌هایی با سرعت کمتر از 1/30 ثانیه، چالش برانگیز خواهد بود.

خوشبختانه با استفاده از فیلتر لنز ND شما می‌توانید سرعت شاتر را تا حد فوق‌العاده‌ای پایین بیاورید. عکاسی با تنظیمات دیافراگم بالاتر از f/16 توصیه نمی‌شود؛ زیرا این امر علاوه بر کاهش کیفیت عکس موجب می‌گردد، شما به هیچ عنوان تصاویری شارپ ثبت نکنید. بطور مثال در عکس آبشار بالا، من از یک فیلتر 10 استاپ استفاده کرده‌ام. فیلتر لنزی که مرا قادر ساخت تا سرعت شاتر را از 1/250 ثانیه تا 4 ثانیه، کاهش دهم و همانطور که در عکس قبل مشاهده کردید، تاثیر آن فوق‌العاده بود. حالا به عکس زیر توجه کنید.

پیشنهاد نویسنده : کوتینگ لنز ( Lens Coating ) چیست و چه کاربردهایی دارد ؟ سطوح پوششی لنزهای دوربین

 

 

عکس غروب آفتاب در این ساحل نیز با یک فیلتر لنز ان دی 10 استاپ گرفته شده‌ است؛ که به من این امکان را داد تا سرعت شاتر را بر روی عدد شگفت‌انگیز 120 ثانیه تنظیم کنم. اگر از فیلتر ND استفاده نمی‌کردم، سرعت شاتر باید چیزی در حدود 1/8 ثانیه تنظیم می‌شد.

5 نکته برای خرید فیلتر لنز ND مناسب و آشنایی با انواع متغیرهای آن

1- روش اتصال فیلتر لنز ND :

دو روش اصلی برای اتصال فیلتر به دوربین وجود دارد. حالت اول فیلترهایی است که بر روی لنز بصورت پیچ سوار می‌شوند و حالت دوم نیازمند فیلتر هولدر ( نگهدارنده فیلتر ) هستند. در حالت دوم، فیلترها بصورت اِسلات بر روی نگهدارنده فیلتر، جایگذاری می‌شود. هر کدام از این انواع فیلتر، مزایا و معایبی دارند.

فیلترهای پیچی براحتی نصب و برداشته می‌شوند، اما شما برای هر لنزی نیازمند به یک فیلتر هم‌سایز آن هستید؛ اما فیلترهایی که بر روی هولدر سوار می‌شوند، این مشکل را ندارند ولی شما برای استفاده از آنها نیازمند تهیه یک نگهدارنده فیلتر می‌باشید، که در نتیجه زمان راه‌اندازی طولانی‌تری خواهند داشت؛ اما بر روی هر لنزی قابلیت پیاده‌سازی را دارند.

2- نوع فیلتر لنز ND :

انواع فیلتر ND در بازار موجود است، اما دو نوع متداول آن با نام‌های استاندارد و تدریجی، پرکاربردترند. نوع استاندارد بصورت کامل حجم نور را در تمام فریم کاهش داده، اما مدل تدریجی دارای بخش‌های تیره و شفاف است. اصلی‌ترین کاربرد فیلترهای تدریجی در عکاسی‌هایی است که، شما در صحنه یک آسمان پرنور و در زیر آن یک سطح وسیع برای عکاسی دارید. فیلتر ND تدریجی از نور آسمان کاسته و یک تصویر با کنتراست بالا را به ثبت می‌رساند.

3- سایز فیلتر لنز ND :

این موضوع تنها در فیلترهایی که بر روی لنز سوار می‌شوند اهمیت دارد. شما در هنگام خریداری این فیلتر باید توجه کنید که بطور مثال برای یک لنز 77 میلی‌متری به یک فیلتر لنز ND سایز 77 میلی‌متری نیاز دارید.

4- قدرت یا توان فیلتر :

همانطور که پیش‌تر گفتیم، این معیار با متغیر استاپ شناخته می‌شود. جالب است بدانید در این بخش شما می‌توانید با خریداری چند فیلتر و نصب ترکیبی آنها بر روی دوربین، استاپ‌های گوناگونی بدست آورید.

بطور مثال ترکیب یک فیلتر لنز ان دی 10 استاپ و یک فیلتر 6 استاپه می‌تواند به شما یک فیلتر 16 استاپ تحویل دهد. البته دانستن این نکته اهمیت ویژه‌ای دارد : گاها ترکیب چند فیلتر می‌تواند عکس نهایی شما را کمی کهنه و یا قدیمی نشان دهد.

5- تغییر رنگ :

همانطور که اشاره کردیم یک فیلتر لنز ND خوب تنها بر روی حجم نور ورودی اثرگذار است و تغییری در رنگ‌های عکس ایجاد نمی‌کند، اما گاها در فیلترهایی با استاپ بالا، تغییر رنگ نیز اتفاق می‌افتد. درست است که این تغییر رنگ محدود در مرحله روتوش و آماده‌سازی نهایی تصویر قابل حل است اما به شما توصیه می‌کنیم، قبل از خریدن هر فیلتری بویژه در استاپ‌های بالا، نظر عکاسانی که از این نوع خاص از فیلتر استفاده کرده‌اند را جویا شوید.

 

آیا نیاز به خریداری تجهیزات دیگری هم بهمراه فیلتر لنز ND دارم؟

من خریداری دو اکسسوری را به تمامی علاقه‌مندان عکاسی که می‌خواهند یکی از انواع فیلتر لنز ND را تهیه کنند، پیشنهاد می‌کنم :

پیشنهاد نویسنده : فیلتر UV چیست ؟ آیا واقعا به آن نیاز دارید ؟

1- سه پایه دوربین :

اصلی‌ترین دلیل خریداری یک سه پایه دوربین و یا بهره‌مندی از آن در زمانیکه با فیلتر لنز ND عکاسی می‌کنید، مدت زمان نوردهی بالا در این نوع از عکاسی است؛ زیرا زمانیکه سرعت شاتر شما تا این حد پایین آمده است، دیگر نمی‌توان دوربین را بصورت ساده و بدون لرزش برای مدت طولانی با دست نگاه داشت.

2- اپلیکیشن‌های محاسبه نوع فیلتر :

این اپلیکیشن‌ها می‌توانند براحتی مدت زمان نوردهی مناسب در انواع شرایط عکاسی را تعیین کنند. در این اپلیکیشن‌ها شما می‌توانید با وارد کردن متغیرهای سرعت شاتر، تنظیمات دیافراگم و ایزو؛ میزان قدرت فیلتر ND مورد نیاز را بدست آورید. آنها همچنین می‌توانند با آگاهی از قدرت فیلتر لنز ND شما، سرعت شاتر را تعیین کنند.

فیلترهای لنز ND پیشنهادی

1- یک فیلتر لنز ND با قدرت 10 استاپ :

برای این نوع از فیلتر شما می‌توانید از فیلترهای سوارشونده‌ی Haida استفاده کنید. من مدت‌هاست یک کیت از آنها را با سایز 77 میلیمتر ( متداول‌ترین سایز فیلترهای ND ) تهیه کرده‌ام که با سایز کوچک و قابل حمل و همچنین کمترین میزان تغییر در رنگ نور، بسیار کاربردی هستند.

2- یک نگهدارنده فیلتر :

به مرور زمان و استفاده‌ی حرفه‌ای‌تر از فیلتر لنز ND ، شما برای بهره‌مندی از تعداد فیلترهای بیشتر، قطعا نیازمند تهیه یک نگهدارنده فیلتر عکاسی خواهید بود.

3- کیت حرفه‌ای فیلتر لنز ND ( برند Lee ) :

برند Lee یکی از معتبرترین ارائه دهندگان انواع فیلتر عکاسی است. کیت کامل فیلتر لنز ND این برند می‌تواند تمامی نیازهای شما را به انواع فیلتر بصورت یکجا تامین کند.

4- فیلتر لنز ND سیاه و سفید ( B+W ND Filters ) :

فیلتر لنز nd

من به شخصه مدت‌هاست از انواع فیلتر پلاریزه سیاه و سفید و همچنین فیلتر UV در عکاسی‌هایم استفاده می‌کنم. داشتن این فیلتر نیز در بسیاری از عکاسی‌ها ضروری و کاربردی خواهد بود.

با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید

مقاله فیلتر لنز ND چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ برای شما مفید بود؟

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

خریدانواع لنزدوربین

محمدمهدی سلیمی

این مقاله توسط تیم تحریریه دیدنگار تهیه شده است؛ جایی که دانش و تجربه در کنار هم جمع شده تا شما را با جدیدترین اطلاعات، آموزش‌ها و راهکارهای دنیای عکاسی و فیلم‌برداری آشنا کند. ما در تلاش هستیم تا با ارائه مقالات تخصصی و محتوای باکیفیت، به شما در مسیر یادگیری و پیشرفت کمک کنیم.

گجت‌های جدید برای عکاسان موبایل در سال ۲۰۲۵
  • 0
  • 240
مشاهده
تجهیزات نورپردازی که هر عکاسی در ۲۰۲۵ به آن نیاز دارد
  • 0
  • 256
مشاهده
دوربین کامپکت چیست
دوربین کامپکت چیست؟ دنیای کوچک و پرقدرت عکاسی!
  • 0
  • 325
مشاهده
دوربین ورزشی یا اکشن چیست
دوربین ورزشی چیست؟ همراهی بی‌وقفه در ماجراجویی‌ها!
  • 0
  • 351
مشاهده
دیدگاه ها3
  1. بهزاد

    مقاله ی بسیار مفید و روان و مفید بود، ممنون

  2. راضیه

    ممنون بابت سایت خوبتون و آموزشهای خوبتون

  3. راضیه

    ممنون بابت سایت خوب و توضیحات بسیااار عالیتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب زمینه های نمایش داده شده.
  • تصویر
  • SKU
  • قیمت
  • موجود
  • تعداد عدسی ها*
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداکثر)
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداقل)
  • ورودی و خروجی همزمان
  • محافظت در برابر شرایط جوی
  • اکولایزر
  • اتصال دهنده
  • قابلیت اتصال دو دستگاه
  • رزولوشن منظره یاب
  • زاویه نوردهی
  • جبران نوردهی
  • کنترل نوردهی
  • شاخص نوردهی
  • جنس لایه خارجی
  • قابلیت نصب فلاش جانبی
  • سری سیلیکونی اضافه
  • نوع منظره یاب
  • تشخیص چهره
  • طول Fader
  • تعداد Fader
  • نوع Fader
  • فناوری شارژ سریع
  • ویژگی های کارت صدای EVO 4
  • سایر قابلیت‌های صفحه نمایش
  • فرکانس پاسخگویی
  • فیلمبرداری
  • قطر فیلتر
  • تاثیر فیلتر
  • اندازه فیلتر
  • ساختار فیلتر
  • قطر دهانه*
  • نوع فیلتر
  • نور ثابت استودیویی
  • فلاش
  • مدت زمان تابش نور
  • برد فلاش داخلی
  • تعداد فلاش با یکبار شارژ
  • شاخص آمادگی فلاش
  • سقف پرواز (بالاتر از سطح دریا)
  • مداومت پرواز
  • جنس فریم کفی
  • جنس کف
  • فاصله کانونی
  • سیستم فوکوس دستی
  • مشخصات موتور فوکوس
  • تعداد نقاط فوکوس
  • کلید های میانبر قلم
  • گنجایش غذا
  • مخصوص دوربین
  • پاسخ فرکانسی
  • قدرت سوخت
  • نوع سوخت
  • فوکوس دستی دائمی*
  • مشخصات فرمان بازی
  • نوع درایو بازی
  • مشخصات بازی
  • دسته بازی
  • جنس میدرنج
  • مشخصات عمومی
  • نوع گیمبال
  • موقعيت ياب GPS
  • پردازنده‌ی گرافیکی
  • جوجه گردان
  • تعداد گروه ها*
  • عدد راهنما
  • حلقه آویختن
  • هارد دیسک
  • ظرفیت هارد دیسک
  • ورودی HDMI
  • خروجی HDMI
  • پورت HDMI
  • قابلیت HDR
  • زاویه چرخش هد
  • خروجی هدفون
  • ورودی هدفون
  • جک هدفون جانبی
  • حساسیت
  • مشخصات هدست
  • اهرم تنظیم حرارت
  • ارتفاع
  • مشخصات هولدر
  • نوع هود*
  • زاویه دید افقی
  • سیستم جرقه زنی
  • جایگاه سنسورها
  • لوکس
  • قابلیت ماکرو کامپکت
  • قابلیت عکاسی ماکرو
  • حداقل فاصله فوکوس حالت ماکرو
  • حالت ماکرو
  • جنس پره
  • نوع آهن ربا
  • مگنت روی گوشی ها
  • حفظ دما
  • منبع تغذیه
  • فوکوس دستی
  • روش نشانه روی
  • جنس ووفر
  • حداکثر گشودگی دیافراگم
  • حداکثر سرعت صعود
  • حداکثر روشنایی
  • حداکثر سرعت فرود
  • حداکثر فاصله از رادیو کنترلر
  • حداکثر فاصله کانونی
  • حداکثر ارتفاع تک پایه
  • ضریب بزرگنمایی*
  • حداکثر توان
  • حداکثر سرعت شاتر (ثانیه)
  • سرعت تصویربرداری
  • حداکثر مقاومت در باد
  • حلقه مکانیکی
  • نوع کارت حافظه
  • حداکثر ظرفیت کارت حافظه
  • ورودی میکروفون
  • میکروفون
  • فرکانس میکروفن
  • جک میکروفون جانبی
  • نوع میکروفن
  • توان میدرنج
  • سایز میدرنج
  • قابلیت تولید کف شیر
  • حداقل ارتفاع
  • حداقل اندازه قطرات
  • حداقل فاصله کانونی
  • حداقل فاصله فوکوس*
  • حداقل روشنایی
  • حداقل سرعت شاتر (ثانیه)
  • حداقل ارتفاع تک پایه
  • نوع میکسر
  • مدل
  • لامپ مدلینگ
  • نوع موتور*
  • مانت
  • دهانه
  • مشخصات ماوس
  • پوشش منظره یاب
  • فرمت تصویربرداری
  • مودها یا حالتهای عکاسی
  • ساختار چند لایه
  • کنترل موسیقی
  • گاز نیتروژن
  • ظرفیت اسمی
  • قدرت نوردهی طولانی
  • حداقل فاصله فوکوس نرمال
  • تعداد اکتاوهای ساپورت کننده
  • تعداد ورودی آنالوگ
  • تعداد خروجی آنالوگ
  • تعداد محورها
  • تعداد میله
  • تعداد قطعات پایه
  • تعداد تیغه ها*
  • تعداد کانال
  • تعداد رنگ قابل نمایش
  • تعداد فنجان
  • تعداد ورودی دیجیتال
  • تعداد خروجی دیجیتال
  • تعداد طبقات
  • تعداد نقاط صفحه نمایش
  • تعداد دسته
  • تعداد کلاویه
  • تعداد Knob
  • تعداد لامپ
  • تعداد لایه ها
  • تعداد حالت نور
  • تعداد ورودی میکروفون
  • تعداد لاین پخش همزمان
  • تعداد اسلات رک
  • تعداد لاین ضبط همزمان
  • تعداد سری ها
  • تعداد کلید میانبر
  • تعداد اسپیکر
  • تعداد تنظیمات سرعت
  • تعداد اجزاء ساب‌ووفر
  • تعداد الوار
  • تعداد ابزار
  • تعداد چرخ
  • شعاع تابش نور
  • رادیو
  • مقدار Ram
  • دامنه سرعت شاتر
  • سرعت خواندن
  • فرمت صوتی فایل ضبط شده
  • فرمت ویدئویی فایل ضبط شده
  • حالت های ضبط
  • الگو ضبط
  • شاخص بازیابی
  • زمان بازیابی
  • زمان شارژ مجدد
  • مقدار رفرش
  • مدل پهپاد مرتبط
  • ریموت کنترل
  • نرخ گزارش
  • مقاوم در برابر
  • رزولوشن
  • خاصیت تنفسی
  • زمان پاسخگویی
  • ورودی RF
  • نوع رینگ لایت
  • توان خروجی RMS
  • طول میله
  • قابلیت چرخش
  • درگاه RS232
  • نرخ نمونه برداری
  • سایر مشخصات
  • سایز اسکن
  • سرعت اسکن
  • نوع اسکنر
  • تکنولوژی اسکن
  • تراکم پیکسلی
  • محافظت صفحه نمایش
  • رزولوشن نمایشگر
  • اندازه صفحه نمایش
  • اندازه منظره یاب
  • فرم صفحه
  • فناوری صفحه نمایش
  • Screen To The Body Ratio
  • پشتیبانی کارت حافظه
  • ورودی تصویر SDI
  • خروجی تصویر SDI
  • زمان سنج
  • ساعت برگزاری
  • توان خروجی کلی
  • قابلیت نصب سه پایه*
  • نوع هد
  • نوع قفل پایه ها
  • حداکثر ارتفاع
  • حداکثر تحمل وزن
  • مانت اتصال سه پایه
  • پایه میخ دار
  • وزن سه پایه
  • عملکرد توربو
  • سایز تویتر
  • نوع تویتر
  • نوع فشرده سازی
  • نوع پوشش
  • نوع طراحی
  • نوع هدفون
  • نوع آبمیوه گیری
  • گارانتی و بیمه
  • مناسب برای