فیلتر لنز ND چیست و چرا به آن نیاز داریم ؟
معرفی تجهیزات
در این مقاله از سری مقالات آموزش عکاسی سایت دیدنگار قصد داریم تا شما را با یکی از کاربردیترین تجهیزات عکاسی با نام فیلتر nd آشنا نماییم. اگر هم اکنون هم میدانید که فیلتر لنز ND چیست، به شما قول میدهیم مطالعه این مقاله میتواند برای شما کاربردی باشد، زیرا در ادامه شما را با انواع کاربردها و بهترین زمان استفاده از فیلتر لنز ان دی آشنا خواهیم کرد.
شما همچنین با مطالعه این مقاله به انواع فیلتر ND و همچنین نکاتی که باید در هنگام خریداری آن بدانید، آگاه خواهید شد. ضمنا در یک مقاله با عنوان معرفی انواع فیلترهای ان دی (ND) تدریجی بصورت کامل به معرفی این نوع از فیلتر ND پرداختهایم؛ که مطالعه آن میتواند شما را با انواع فیلتر لنز ان دی تدریجی و کاربردهای آن تا حد زیادی آشنا کند.

فیلتر لنز ND در عکاسی چه کاربردی دارد ؟
فیلترها که معمولا از جنس شیشه و گاها در مدلهای کم کیفیتتر از جنس رزین و پلاستیک ساخته میشوند، در تمامی انواع، یک هدف اصلی دارند، و آن اثرگذاری بر روی حجم نوری است که به سنسور دوربین شما وارد میشود.
بطور مثال فیلتر UV دامنهی فرابنفش موجود در نور را فیلتر کرده و بر روی آن اثر میگذارد ( البته برخی از دوربینهای جدید، بصورت داخلی دارای این فیلتر میباشند ) همین موضوع در رابطه با فیلترهای پلاریزه نیز صادق است. این فیلتر نیز با کاهش انعکاس نور، آبی آسمان و دریای فوقالعاده شفافتر و شارپتری را به شما ارائه میدهد. به شما توصیه میکنیم اگر عکاس طبیعت و یا لنداسکیپ هستید، حتما مقاله ما را با عنوان فیلتر پلاریزه ( پولاریزه ) ، انواع ، کاربرد و نحوه استفاده آن در عکاسی مطالعه بفرمایید.
پیشنهاد نویسنده : باتوم لایت ( Light Stick ) چیست و چه کاربردی در عکاسی دارد ؟
فیلتر لنز ND چه کاری انجام میدهد ؟
فیلتر لنز ND نیز همچون سایر فیلتر دوربین، بر روی میزان نوری که به سنسور دوربین شما میرسد، اثر میگذارد. این فیلترها معمولا دارای بخشی تیرهتر هستند که بر روی هیچ فاکتوری بجز حجم نور ورودی اثر نمیگذارند. آنها در رنگ نور و همچنین بر روی پلاریزاسیون آن بی اثر هستند و به هیچ وجه نباید تغییری در این دو فاکتور اعمال کنند.
بوسیله آنها میتوان عکسهایی با میزان دیافراگم بازتر ( جهت اثرگذاری بر عمق میدان ) و یا سرعت شاتر کمتر ( اثرگذاری بر روی حرکت و زمان در تصویر ) بدست آورد؛ که تقریبا با هیچ روش دیگری دستیافتنی نیست. کاربرد اصلی آنها در مواقعی است که نور محیط، بیش از حد زیاد است. دو تصویر زیر بخوبی تاثیرات فیلتر لنز ND را در دو عکس با شرایط یکسان، نشان میدهد.


همانطور که میبینید امکان نوردهی بیشتر در عکس دوم باعث نرمتر شدن امواج آب و همچنین کشیدگی و ایجاد حرکت در ابرهای آسمان شدهاست.
انواع فیلتر nd با قدرتهای مختلف موجود است، که هر کدام میزان معینی از نور ورودی را بلاک میکند. روشهای اندازهگیری متفاوتی برای این متغیر وجود دارد، اما متداولترین آن، میزان اِستاپ نوری است که هر نوع فیلتر میتواند مانع ورود آن شود.
فیلترهای مرسوم با این روش اندازهگیری، شامل فیلتر لنز ان دی 2 استاپ ، 3 استاپ، 6 استاپ و 10 استاپ است. استاپ، روش اندازهگیری سادهی حجم نور است. بطور مثال و خیلی ساده به شما بگوییم که اگر سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/125 ثانیه کاهش دهید ( یعنی سرعت آنرا نصف کنید ) حجم نور ورودی را دو برابر کردهاید. به این میزان تغییر حجم ورودی، استاپ میگوییم.
خوب است بدانید :
- یک فیلتر 3 استاپه میتواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/30 ثانیه کاهش دهید.
- یک فیلتر 6 استاپه میتواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 1/4 ثانیه کاهش دهید.
- یک فیلتر 10 استاپه میتواند شما را قادر سازد تا سرعت شاتر خود را از 1/250 ثانیه به 4 ثانیه کاهش دهید.
چه زمانی باید از فیلتر لنز ND استفاده کنیم ؟
استفاده از فیلتر لنز ND در عکاسی لنداسکیپ، نتایج فوقالعادهای دارد؛ بویژه در زمانیکه بخواهید سطح آب را تا حد امکان نرم کنید و یا اینکه حرکت ابرها را به نمایش دربیاورید، این اتفاق بوسیله فیلتر لنز ND و با افزایش زمان نوردهی امکانپذیر خواهد بود. تصویر نمونه زیر بخوبی تاثیر این فیلتر را نمایش میدهد.

آب و بصورت واضحتر، خود آبشار کاملا تحت تاثیر نوردهی بیشتر و استفاده از فیلتر لنز ND قرار گرفته است. حرکت آب در این تصویر و بطور کلی در تصاویری با سرعت شاتر پایین، جلوهای بسیار زیبا در عکس نهایی شما خواهد داشت ( سرعت شاتر بر روی 1/15 ثانیه، تنظیم شده بود ).
متاسفانه دستیابی به سرعت شاتر پایین در طول روز بویژه در هنگامی که بازتاب نور را در آب داشته باشید، تقریبا غیرممکن است. حتی اگر تنظیمات ایزو را بر روی 100 قرار داده و دیافراگم را تا حد امکان بسته نگهدارید نیز، گرفتن عکسهایی با سرعت کمتر از 1/30 ثانیه، چالش برانگیز خواهد بود.
خوشبختانه با استفاده از فیلتر لنز ND شما میتوانید سرعت شاتر را تا حد فوقالعادهای پایین بیاورید. عکاسی با تنظیمات دیافراگم بالاتر از f/16 توصیه نمیشود؛ زیرا این امر علاوه بر کاهش کیفیت عکس موجب میگردد، شما به هیچ عنوان تصاویری شارپ ثبت نکنید. بطور مثال در عکس آبشار بالا، من از یک فیلتر 10 استاپ استفاده کردهام. فیلتر لنزی که مرا قادر ساخت تا سرعت شاتر را از 1/250 ثانیه تا 4 ثانیه، کاهش دهم و همانطور که در عکس قبل مشاهده کردید، تاثیر آن فوقالعاده بود. حالا به عکس زیر توجه کنید.
پیشنهاد نویسنده : کوتینگ لنز ( Lens Coating ) چیست و چه کاربردهایی دارد ؟ سطوح پوششی لنزهای دوربین

عکس غروب آفتاب در این ساحل نیز با یک فیلتر لنز ان دی 10 استاپ گرفته شده است؛ که به من این امکان را داد تا سرعت شاتر را بر روی عدد شگفتانگیز 120 ثانیه تنظیم کنم. اگر از فیلتر ND استفاده نمیکردم، سرعت شاتر باید چیزی در حدود 1/8 ثانیه تنظیم میشد.
5 نکته برای خرید فیلتر لنز ND مناسب و آشنایی با انواع متغیرهای آن
1- روش اتصال فیلتر لنز ND :
دو روش اصلی برای اتصال فیلتر به دوربین وجود دارد. حالت اول فیلترهایی است که بر روی لنز بصورت پیچ سوار میشوند و حالت دوم نیازمند فیلتر هولدر ( نگهدارنده فیلتر ) هستند. در حالت دوم، فیلترها بصورت اِسلات بر روی نگهدارنده فیلتر، جایگذاری میشود. هر کدام از این انواع فیلتر، مزایا و معایبی دارند.
فیلترهای پیچی براحتی نصب و برداشته میشوند، اما شما برای هر لنزی نیازمند به یک فیلتر همسایز آن هستید؛ اما فیلترهایی که بر روی هولدر سوار میشوند، این مشکل را ندارند ولی شما برای استفاده از آنها نیازمند تهیه یک نگهدارنده فیلتر میباشید، که در نتیجه زمان راهاندازی طولانیتری خواهند داشت؛ اما بر روی هر لنزی قابلیت پیادهسازی را دارند.
2- نوع فیلتر لنز ND :
انواع فیلتر ND در بازار موجود است، اما دو نوع متداول آن با نامهای استاندارد و تدریجی، پرکاربردترند. نوع استاندارد بصورت کامل حجم نور را در تمام فریم کاهش داده، اما مدل تدریجی دارای بخشهای تیره و شفاف است. اصلیترین کاربرد فیلترهای تدریجی در عکاسیهایی است که، شما در صحنه یک آسمان پرنور و در زیر آن یک سطح وسیع برای عکاسی دارید. فیلتر ND تدریجی از نور آسمان کاسته و یک تصویر با کنتراست بالا را به ثبت میرساند.
3- سایز فیلتر لنز ND :
این موضوع تنها در فیلترهایی که بر روی لنز سوار میشوند اهمیت دارد. شما در هنگام خریداری این فیلتر باید توجه کنید که بطور مثال برای یک لنز 77 میلیمتری به یک فیلتر لنز ND سایز 77 میلیمتری نیاز دارید.
4- قدرت یا توان فیلتر :
همانطور که پیشتر گفتیم، این معیار با متغیر استاپ شناخته میشود. جالب است بدانید در این بخش شما میتوانید با خریداری چند فیلتر و نصب ترکیبی آنها بر روی دوربین، استاپهای گوناگونی بدست آورید.
بطور مثال ترکیب یک فیلتر لنز ان دی 10 استاپ و یک فیلتر 6 استاپه میتواند به شما یک فیلتر 16 استاپ تحویل دهد. البته دانستن این نکته اهمیت ویژهای دارد : گاها ترکیب چند فیلتر میتواند عکس نهایی شما را کمی کهنه و یا قدیمی نشان دهد.
5- تغییر رنگ :
همانطور که اشاره کردیم یک فیلتر لنز ND خوب تنها بر روی حجم نور ورودی اثرگذار است و تغییری در رنگهای عکس ایجاد نمیکند، اما گاها در فیلترهایی با استاپ بالا، تغییر رنگ نیز اتفاق میافتد. درست است که این تغییر رنگ محدود در مرحله روتوش و آمادهسازی نهایی تصویر قابل حل است اما به شما توصیه میکنیم، قبل از خریدن هر فیلتری بویژه در استاپهای بالا، نظر عکاسانی که از این نوع خاص از فیلتر استفاده کردهاند را جویا شوید.

آیا نیاز به خریداری تجهیزات دیگری هم بهمراه فیلتر لنز ND دارم؟
من خریداری دو اکسسوری را به تمامی علاقهمندان عکاسی که میخواهند یکی از انواع فیلتر لنز ND را تهیه کنند، پیشنهاد میکنم :
پیشنهاد نویسنده : فیلتر UV چیست ؟ آیا واقعا به آن نیاز دارید ؟
1- سه پایه دوربین :
اصلیترین دلیل خریداری یک سه پایه دوربین و یا بهرهمندی از آن در زمانیکه با فیلتر لنز ND عکاسی میکنید، مدت زمان نوردهی بالا در این نوع از عکاسی است؛ زیرا زمانیکه سرعت شاتر شما تا این حد پایین آمده است، دیگر نمیتوان دوربین را بصورت ساده و بدون لرزش برای مدت طولانی با دست نگاه داشت.
2- اپلیکیشنهای محاسبه نوع فیلتر :
این اپلیکیشنها میتوانند براحتی مدت زمان نوردهی مناسب در انواع شرایط عکاسی را تعیین کنند. در این اپلیکیشنها شما میتوانید با وارد کردن متغیرهای سرعت شاتر، تنظیمات دیافراگم و ایزو؛ میزان قدرت فیلتر ND مورد نیاز را بدست آورید. آنها همچنین میتوانند با آگاهی از قدرت فیلتر لنز ND شما، سرعت شاتر را تعیین کنند.
فیلترهای لنز ND پیشنهادی
1- یک فیلتر لنز ND با قدرت 10 استاپ :

برای این نوع از فیلتر شما میتوانید از فیلترهای سوارشوندهی Haida استفاده کنید. من مدتهاست یک کیت از آنها را با سایز 77 میلیمتر ( متداولترین سایز فیلترهای ND ) تهیه کردهام که با سایز کوچک و قابل حمل و همچنین کمترین میزان تغییر در رنگ نور، بسیار کاربردی هستند.
2- یک نگهدارنده فیلتر :

به مرور زمان و استفادهی حرفهایتر از فیلتر لنز ND ، شما برای بهرهمندی از تعداد فیلترهای بیشتر، قطعا نیازمند تهیه یک نگهدارنده فیلتر عکاسی خواهید بود.
3- کیت حرفهای فیلتر لنز ND ( برند Lee ) :

برند Lee یکی از معتبرترین ارائه دهندگان انواع فیلتر عکاسی است. کیت کامل فیلتر لنز ND این برند میتواند تمامی نیازهای شما را به انواع فیلتر بصورت یکجا تامین کند.
4- فیلتر لنز ND سیاه و سفید ( B+W ND Filters ) :

من به شخصه مدتهاست از انواع فیلتر پلاریزه سیاه و سفید و همچنین فیلتر UV در عکاسیهایم استفاده میکنم. داشتن این فیلتر نیز در بسیاری از عکاسیها ضروری و کاربردی خواهد بود.
با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید
مقاله فیلتر لنز ND چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ برای شما مفید بود؟
اگر در زمینه عکاسی فعالیت میکنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید
⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️
مقاله ی بسیار مفید و روان و مفید بود، ممنون
ممنون بابت سایت خوبتون و آموزشهای خوبتون
ممنون بابت سایت خوب و توضیحات بسیااار عالیتون