راهکاری ساده در خلق نور طبیعی در عکاسی پرتره
تکنیک ها
مقدمه : در هشتمین پرونده از کارگاه آموزش نورپردازی نیکون که توسط استاد برجستهی عکاسی دیوید تجادا ( David Tejada ) برگزار میگردد، این بار نیز به سراغ بررسی یکی دیگر از عکسهای این پرونده خواهیم رفت. ایجاد نور طبیعی در عکاسی پرتره یکی از افکتهای محبوب و کاربردی است که به کمک چند ابزار ساده نورپردازی و آگاهی به شرایط و تنظیمات دوربین عکاسی ، بهراحتی دستیافتنی است.
دیودیو تجادا در این کارگاه آموزشی در یادداشتهایی کوتاه و با تشریح پشتصحنهی ثبت هر کدام از 12 عکس منتخب این پرونده، قصد دارد تا ما را با محبوبترین و کاربردیترین روشهای نورپردازی در عکاسی پرتره آشنا کند. در هر کدام از این 12 عکس، یکی از محبوبترین افکتهای نورپردازی اجرا شده است. شما میتوانید از طریق لینک مقالهی اصلی این پرونده به سایر عکسها و چیدمان نورپردازی پشتصحنهی آنها دسترسی داشته باشید.
![]()
|
دستیابی به نور طبیعی در عکاسی پرتره بسیار آسان است
در این بخش و در پشتصحنهی عکس اول این مقاله، دیوید چند توصیهی مهم در رابطه با نورپردازی و ایجاد رگههای طبیعی نور در عکاسی پرتره دارد. در چیدمان این پرتره، دیوید تنها از دو منبع نور مجزا استفاده کرده است و هدف او اشاره به این نکته است که برای بهدست آوردن افکتهای مختلف نورپردازی، حتما نیاز به تجهیزات متعدد و پیچیده نیست.
در صورت آشنایی شما با کارکردهای تجهیزات نورپردازی و درک ماهیت نور میتوانید پرترههایی به ثبت برسانید که در آنها همه چیز مطابق با خواستهها و تصویر مورد نظرتان پیش برود. در عکاسی ابزارها و تجهیزات متعددی در بخش منبع نور، شکل دهندههای نور و همینطور پایهها و نگهدارندهها وجود دارد که هر کدام از آنها، یا ترکیبی از آنها میتواند نور مورد نیاز برای هر سبک عکاسی را بهوجود آورد. ایجاد نور طبیعی در عکاسی پرتره هم دقیقا به همین آسانی است و همانگونه که در بخش بعدی این مقاله مشاهده خواهید کرد، تنها با کمک یک ابزار شکل دهی به نور، این افکت بهوجود میآید.

در این بخش به شما توصیه میکنیم چند مقاله زیر را مطالعه کنید تا بتوانید درک بهتری از کارکردها و روشهای به کارگیری تجهیزات نورپردازی داشته باشید.
دیوید تجادا در یادداشتی کوتاه، به معرفی روشهای نورسنجی و راهکارهای چیدمان تجهیزات نورپردازی پرداخته است. او از این مقاله به عنوان پشتیبانی در جهت آشنایی عکاسان مبتدی و نیمهحرفهای در مبحث نورپردازی عکاسی پرتره استفاده کرده است.
از طریق پرونده جامع زیر، شما تقریبا با تمامی تجهیزات نورپردازی در گروههای مختلف آشنا خواهید شد. در این مقاله 21 عدد از بهترین تجهیزات نورپردازی در بخش منبع نور، شکل دهندههای نور، سه پایهها و نگهدارندهها و همینطور وسایل ارتباطی بین گروه فلاشهای استودیویی وجود دارد. با مطالعهی این مقاله شما با کارکرد تمامی این تجهیزات آشنا شده و علاوه بر آن، اطلاعات بسیار خوبی در رابطه با روشهای راهاندازی استودیو عکاسی بهدست خواهید آورد.
![]()
|


کارگاه جامع عکاسی پرتره
هر آنچه باید در رابطه با عکاسی پرتره بصورت حرفه بیاموزید را در این کارگاه فرا خواهید گرفت. برای اولین بار در ایران شما با حضور در یک کارگاه جامع، 24 سبک از عکاسی پرتره را آموزش خواهید دید. این کارگاه در آتلیه مجهز دیدنگار و با حضور اساتید مجرب برگزار خواهد شد.
در ثبت این پرتره از کدام تجهیزات نورپردازی و چگونه استفاده شده است؟
عکس پرترهی این مقاله ( اولین عکس مقاله ) با دوربین، تجهیزات و تنظیمات زیر به ثبت رسیده است :
- دوربین نیکون D800
- لنز نیکون Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED
- تنظیمات : 1/250 ثانیه – f/5.6 – ایزوی 200 – نورسنجی دستی
دیوید در ثبت این پرترهی زیبا، تنهای از دو منبع نور یکسان از اسپید لایتهای نیکون استفاده کرده است. هر دوی این منابع نور، فلاش SB-900 نیکون است.
منبع نور اول در یک سافت باکس کوچک مربع شکل در فاصلهی 2 متری و در سمت راست سوژه قرار گرفته است. منبع نور قرار گرفته در سافت باکس با زاویهای اندک به سمت راست صورت سوژه تابیده شده و مسئولیت روشن کردن چهرهی پرتره را برعهده دارد. منبع نور دوم مسئولیت تولید نور طبیعی در عکاسی پرتره را برعهده داشته و همانگونه که در عکس نهایی مشاهده میکنید، SB-900 دوم، تولیدکنندهی رگهی نور ایجاد شده در بک گراند عکس پرتره است. اما نور طبیعی در عکاسی پرتره تنها به کمک این فلاش ایجاد نشده و دیوید در خلق آن از یک شیدر کمک گرفته است.

توصیهی دیوید در این بخش به شاگردانش، آشنایی با تجهیزات مختلف فرم دهی به نور است. شما به کمک هر کدام از تجهیزات نورپردازی، با دنیایی از امکانهای خلاقانه در ایجاد فرمهای مختلف نوری مواجه هستید. زمانیکه بهخوبی با کارکرد این تجهیزات و تاثیراتشان بر روی نور خروجی آشنا گردید، بهراحتی میتوانید دایرهی عملکرد آنها را افزایش داده و هر بار و در هر عکس، افکت نوری جدیدی از آنها استخراج کنید. البته استفاده از شیدر در ایجاد نور طبیعی در عکاسی پرتره ، تکنیکی قدیمی و فراگیر است. سادهترین ابزار ایجاد این رگههای نوری زیبا هم شیدر است.
جهت فلاش دوم که خالق نور طبیعی در عکاسی پرتره است، دقیقا در نقطهی مقابل سافت باکس قرار دارد تا شرایط نورپردازی در عکس نهایی کاملا طبیعی به نظر آید. دیوید دوربین را تقریبا در مقابل سوژه و در حدود موقعیت مکانی ساعت 1 نسبت به سوژه قرار داده است. در ثبت هر عکس پرتره و با توجه به سبک نورپردازی مورد نظر شما، محل قرارگیری دوربین متفاوت خواهد بود. هیچ قانون ثابتی برای جانمایی دوربین در عکاسی پرتره وجود نداشته و این عامل کاملا به نوع عکس شما وابستگی دارد.

به عنوان آخرین نکته همانطور که مشاهده میکنید، رگهی نور ایجاد شده توسط فلاش که قرار است تداعی کنندهی نور طبیعی در عکاسی پرتره باشد، جنس و ماهیت دمایی گرمی دارد. دیوید برای آنکه از سرمای نور تولید شده توسط SB-900 بکاهد، از فیلتر رنگی نارجی استفاده کرده است تا کمی به آن گرما بخشد.
دیوید در هر کدام از عکسهای این پرونده، ما را به پشتصحنهی چیدمان نورپردازی خود میبرد تا بهصورت تجربی دریابیم که چیدمان نورپردازی او چگونه بوده است. از طریق مقالهی زیر میتوانید با روش به کار گیری فیلترهای رنگی در خلق بک گراندهای شگفتانگیز، بیشتر آشنا شوید.
![]()
|
پس از ثبت چند عکس تستی، دیوید عدد 1/250 ثانیه را جهت ثبت هر چه طبیعیتر رگهی نور موجود در بک گراند انتخاب کرد. ایجاد نور طبیعی در عکاسی پرتره به همین سادگی است. البته نباید فراموش کرد که تنظیمات صحیح نوردهی و همینطور فرآیند نورسنجی و تنظیمات دوربین بسیار اهمیت دارد. عکس نهایی بهگونهای که کاملا ورود نور طبیعی از پنجره را شبیهسازی کرده است.

مطالعهی پروندهی کارگاه آموزش نورپردازی نیکون توسط دیوید تجادا میتواند راهنمایی ساده و کوتاه باشد در جهت آشنایی شما با انواع افکتهای نورپردازی در عکاسی پرتره. مطالعهی این مقاله را به تمامی عکاسان مبتدی و نیمهحرفهای و همچنین علاقهمندان به این سبک عکاسی توصیه میکنیم. مشاهدهی پشتصحنهی عکسهای یکی از معتبرترین عکاسان پرتره میتواند شما را با ترفندها و تکنیکهای حرفهای این سبک از عکاسی بهصورت عملی و کاربردی آشنا کند.
