مجله دیدنگار
موضوعات ترند:

خطوط در عکاسی طبیعت

تکنیک ها
  • محمدمهدی سلیمی
  • ۴ مهر ۱۴۰۳
  • 0
  • 789
13 دقیقه
خطوط در عکاسی طبیعت

در دومین مقاله از سری مقالات تکنیک های عکاسی طبیعت در قالب 11 مطلب کاربردی، با عنوان ” خطوط در عکاسی طبیعت ” ، می‌توانید با یک راهکار ساده و موثر آشنا شوید.

خطوط در عکاسی طبیعت (تکنیکی کاربردی)

همچون تکنیک استفاده از پترن‌های تکرار شونده در عکاسی طبیعت که در مقاله‌ی قبل به آن پرداختیم، در هنگام رعایت تکنیک خطوط در عکاسی طبیعت نیز باید به دنبال المان‌هایی در صحنه باشید که چشم مخاطب را مجددا به مرکز عکس معطوف کند. عملکرد ایده‌آل زمانی است که خطوط در عکاسی طبیعت ، همراستا با نقطه‌ی کانونی در عکس شما باشد.

خطوط در عکاسی طبیعت
دوربین کانن ( Canon ) T2i بهمراه لنز 14میلی‌متری فیکس
با تنظیمات: f/6.3, ISO 100, 1/160 sec
در ثبت این عکس از تکنیک عکاسی اچ دی آر ( HDR ) بهره گرفتم و تصویر نهایی حاصل جمع 5 عکس با نوردهی‌های متفاوت است.

.

مقاله پیشنهادی
عکاسی HDR چیست؟ مقدمه ای بر عکاسی اچ دی آر برای عکاسان تازه کار

این عکس که در بالا مشاهده می‌کنید از روی یک پل که از میان چمنزاری می‌گذشت، نمونه‌ای مناسب اما قطعا دارای اِشکال است. با نگاه به عکس، شما هم می‌توانید خطوط در عکاسی طبیعت را در میان المان‌های جهت‌دار این عکس بیابید؛ و ضمنا درخت‌ها در نقطه‌ی مقابل نیز دقیقا بر روی یک خط قرار گرفته‌اند.

درسی که من از این عکس گرفتم آن بود، که در عکاسی طبیعت گاهی وقت‌ها باید تنها در نقطه‌ای ایستاد یا چند قدم عقب و جلو رفت و با دقت منظره‌ی مورد نظر را در گوشه‌ای یافت. در تور عکاسی که در این پارک ملی زیبا گذراندم، بارها خودم را مجبور کردم تا از عکاسی منظره‌ای دست بکشم و مجدد به خودم فرصت دوباره دیدن محیط را بدهم. جالب است بدانید که این اتفاق بارها تکرار شد و من هر مرتبه، منظره‌ای بهتر می‌یافتم.

همانطور که کاملا در عکس بالا پیدا است، مهمترین بخش رعایت تکنیک خطوط در عکاسی طبیعت ، پلی است که از گوشه‌ی پایینی عکس با قدرت شروع شده و چشمان شما را به مرکز عکس هدایت می‌کند. به کارگیری خطوط در عکاسی طبیعت براحتی می‌تواند بسیاری از عکس‌های معمول شما را به عکس‌هایی جذاب و به یاد ماندنی تبدیل کند. من می‌توانستم قاب‌بندی‌ام را به گونه‌ای انتخاب کنم که پل دقیقا در مرکز پایینی عکس من قرار می‌گرفت، که این کار حتی می‌توانست کمی به اعجاز عکس من نیز بیافزاید. اما من دوست داشتم که تلاقی افقی پل با محل ریزش آبشار را بدین گونه به تصویر کشیده و نگاه بیننده را در راستای پل، به آبشار برسانم.

درست است که انطباق این دو المان کاملا بر روی یکدیگر نیست، اما در عکاسی طبیعت باید کمی هم آسان گرفت. ضمنا خط‌های ایجاد شده‌ی ابرها نیز که چشم شما را مجددا به بخش‌های پایین عکس هدایت می‌کند، به نظر من یکی از جذابیت‌های این عکس است. خطوط تیره‌تر صخره‌های کناری آبشار نیز موازی و هم‌جهت با آن قرار گرفته که یکی دیگر از بخش‌هایی است که در هنگام توجه به خطوط در عکاسی طبیعت نمایان می‌شود.

مشکل من با این عکس، درخت‌هایی است که در میانه قرار گرفته و در میان آن همه نظم و ساختار مناسب برای رعایت خطوط در عکاسی طبیعت ، این درخت‌های مواج و بی‌نظم، چیزی برای نظاره ندارند. تمام آن خطوط در بالا و پایین قاب‌بندی من، چشم بیننده را به محلی هدایت می‌کرد که به نظر من، اکنون خیلی جذاب نیست. البته که هنوز معتقدم این عکس بطور کلی، قابل قبول است.

نگاهی دوباره به تکنیک‌های عکاسی طبیعت: خطوط در عکاسی طبیعت

خط یکی از عناصر مهم عکاسی به شمار می‌آید. خط در عکاسی به هر چیزی گفته می‌شود که بین دو نقطه از عکس کشیده شده است. بنابراین این خط می‌تواند یک جاده، یک رودخانه در حال حرکت، یک درخت افتاده و یا توده‌ای از صخره‌ها باشد. این خطوط عکاسی می‌تواند خطوط واقعی و یا خطوط ضمنی باشد. خطوط در عکاسی چشم بیننده را هدایت کرده و از نقطه‌ای به نقطه دیگر تصویر منتقل می‌کند که همین امر به ایجاد یک جریان مفید در ذهن مخاطب منجر می‌شود. همچنین خطوط می‌توانند انتقال‌دهنده‌ پیام‌های مختلفی اعم از حس قدرت که از خطوط ضخیم و قوی به مخاطب منتقل شده و حس شکنندگی که از خطوط باریک منعکس می‌شوند، باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم در رابطه با خطوط در عکاسی طبیعت و تکنیک‌های استفاده از خطوط در این حوزه از عکاسی بپردازیم.

مزیت استفاده از خطوط در عکاسی از طبیعت

استفاده از خطوط موجود در طبیعت برای ثبت تصاویر می‌تواند در خلق یک تصویر بی‌نظیر کمک‌کننده باشد. از جمله مزایای استفاده از این خطوط که تحت عنوان خطوط پیشرو شناخته می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ایجاد یک موضوع جالب به ویژه در عکاسی انتزاعی
  • جلب توجه به موضوع اصلی یا نقطه‌ کانونی عکس
  • افزودن عمق و چشم‌انداز برای ایجاد صحنه‌های واقعی‌تر و سه‌بعدی
  • راهنمایی چشم بیننده برای کشف کل صحنه
  • هدایت نگاه بیننده به داخل عکس
  • هدایت نگاه بیننده از یک نقطه به نقطه‌ دیگر

انواع خطوط در عکاسی و مفهوم آن‌ها

همانطور که گفته شد در تمامی عکس‌ها خطوطی به صورت عینی یا ضمنی گنجانده شده که تحت عنوان خطوط پیشرو شناخته می‌شوند و هر یک می‌تواند انتقال‌دهنده‌ یک پیام خاص باشند. خطوط مختلف می‌توانند پیام‌های گوناگونی را به مخاطب منتقل کنند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

خطوط افقی

خطوط در عکاسی طبیعت

مهم‌ترین و رایج‌ترین خطی که در بسیاری از عکس‌ها قابل مشاهده است خطوط افقی بوده که در بسیاری از مناظر می‌توان این خطوط را مشاهده کرد. از جمله خطوط افقی موجود در طبیعت می‌توان به خط افق که حد فاصل میان زمین و آسمان یا آسمان و دریاست اشاره کرد که به عنوان یک خط واقعی شناخته می‌شود. خطوط افقی انتقال‌دهنده‌ حس پایداری و استحکام بوده که همین امر سبب می‌شود اهمیت آن‌ها در تصاویر دوچندان گردد. با رعایت قانون یک سوم می‌توان خطوط افقی موجود در طبیعت را در عکس به تصویر کشید.

خطوط عمودی | خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط عمودی خطوطی بوده که به صورت مستقیم به سمت بالا حرکت کرده و به نوعی نشان‌دهنده‌ تعادل بین نیروها و پایداری هستند. از جمله خطوط عمودی که در طبیعت می‌توان مشاهده کرد می‌توان به آسمان خراش‌های بلند و درختان کشیده اشاره کرد. استفاده از خطوط عمودی مانند خطوط افقی در عکاسی از طبیعت متداول نبوده اما گنجاندن این خطوط در تصویر می‌تواند یک ترکیب‌بندی با ثبات را در اختیارتان قرار دهد. خطوط عمودی در واقع هدایت‌گر چشم بیننده به سمت بالا هستند.

خطوط همگرا

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط همگرا به خطوطی گفته می‌شود که در قاب تصویر حرکت کرده و سرانجام در یک نقطه به یک‌دیگر می‌رسند. البته رسیدن این خطوط به یک‌دیگر در تصویر قابل مشاهده نبوده و تنها جمع شدن خطوط در یک نقطه حس رسیدن آن‌ها به یک‌دیگر را به مخاطب منتقل می‌کند. استفاده از خطوط همگرای موجود در طبیعت می‌تواند یک عمق میدان مناسب را در تصویر ایجاد کند. از جمله خطوط همگرای موجود در طبیعت می‌توان به یک رودخانه و صخره‌های اطراف آن اشاره کرد و یا گروهی از درختان را در نظر گرفت که در امتداد یک جاده یا ریل قطار امتداد یافته و در انتهای تصویر به یک‌دیگر نزدیک می‌شوند.

خطوط مورب | خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط مورب خطوطی بوده که به صورت مورب در طول کشیده شده و جزو خطوط پویا و فعال به شمار می‌آیند. استفاده از خطوط مورب در عکاسی از طبیعت یکی از پرطرفدارترین تکنیک‌ها می‌باشد. از جمله خطوط موربی که در طبیعت می‌توان یافت می‌توان به رودخانه‌ها، درختان افتاده و یا موج‌های که به ساحل می‌رسند اشاره کرد.

خطوط هدایت‌گر

خطوط در عکاسی طبیعت

از جمله پرطرفدارترین خطوط در هنگام عکاسی در طبیعت می‌توان به خطوط هدایتگر اشاره کرد. خطوط هدایت‌گر جزو خطوط مورب یا عمودی به شمار آمده که چشم مخاطب را به مرکز و عمق کادر منتقل می‌کند. خطوط هدایت‌گر از پیش زمینه، زمینه‌ میانی و پس‌زمینه عبور کرده و به این ترتیب یک عمق میدان نیز ایجاد می‌کند. خطوط هدایت‌گر در هنگام عکاسی از طبیعت می‌تواند چشم مخاطب را بر روی سوژه اصلی متمرکز کند.

خطوط منحنی | خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط منحنی حس ثبات و آرامش را به مخاطب منتقل می‌کند. خطوط منحنی نیروهای نابرابری را نشان داده که تصویر را به یک جهت خم می‌کند و انحنای بیشتر به معنای نیروی بزرگتر است. استفاده از خطوط منحنی در تصاویر سبب می‌شود تا چشم بیننده با کل ترکیب تصویر آشنا شده و مناظر اطراف منحنی که می‌تواند یک جاده‌ خمیده یا یک رودخانه باشد، بیشتر به چشم بیاید.

خطوط مارپیچ

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط مارپیچ به خطوطی گفته می‌شود که شبیه به S انگلیسی بوده و متناسب با جهت آن‌ها می‌تواند بیانگر مفاهیم مختلفی باشد. زمانی که مارپیچ به شکل عمودی باشد قدرت و تعادل را نشان داده و در صورتی که به شکل افقی مانند یک موج، یک تپه یا یک رودخانه باشد می‌تواند نیروهای قدرتمند در حال حرکت را نشان دهد.

خطوط ضمنی | خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط ضمنی به خطوطی گفته می‌شود که در حقیقت در منظره وجود نداشته و سوژه‌های موجود در تصویر وجود این خطوط را القا می‌کنند.

خطوط زیگزاگ

خطوط در عکاسی طبیعت

خطوط زیگزاگ در طبیعت عمدتا در هنگام عکاسی از مناظری مانند کوه‌ها به چشم می‌خورد. این خطوط می‌توانند احساسات مختلفی مانند خشم، هیجان و انرژی را منتقل کنند و تصویر ثبت شده را از حالت یکنواختی خارج سازند.

نمونه‌هایی از خطوط در هنگام عکاسی از طبیعت

در هنگام عکاسی از طبیعت هر سوژه‌ای که بتواند نگاه مخاطب را از نقطه‌ای به نقطه دیگر منتقل کند، می‌تواند به عنوان یک خط راهنما و هدایت‌گر استفاده شود. از جمله خطوطی که در هنگام عکاسی از طبیعت می‌توان به آن‌ها توجه کرده و از آن‌ها در ثبت عکس استفاده کرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • جاده‌ها
  • آبشارها
  • مسیرهای راه‌آهن
  • مسیرهای پیاده‌روی
  • گذرگاه‌های چوبی
  • ردیف درختان یا تیرهای چراغ برق
  • نرده‌ها و حصارها
  • رودخانه‌ها و جویبارها
  • خطوط ساحلی
  • سنگ‌ریزه‌ها و تخته سنگ‌هایی کنار ساحل

ما در مجله‌ی وب سایت دیدنگار در مقالاتی متعدد و کاربردی شما را با ترفندهای فراوانی از عکاسی طبیعت و عکاسی لند اسکیپ آشنا کرده‌ایم. برای آگاهی بیشتر نسبت به تکنیک ها و سبک‌های عکاسی نیز، مقالاتی جامع و متنوع در وب سایت ما وجود دارد.

برخی از مقالات عکاسی طبیعت و لنداسکیپ

سخن پایانی

رعایت خطوط در عکاسی طبیعت ، ترفند و تکنیکی است کاربردی و اثرگذار، که می‌تواند از یک منظره، حداکثر زیبایی و شگفتی را به بیننده منتقل کند. به شما توصیه می‌کنیم تکنیک‌ها و ترفندهای معرفی شده در این سری مقالات را از دست ندهید. بزودی و بصورت گام به گام به معرفی 9 ترفند و تکنیک های عکاسی طبیعت جذاب دیگری، خواهیم پرداخت.


با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید

مقاله تکنیک های عکاسی طبیعت : خطوط در عکاسی طبیعت برای شما مفید بود؟

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

محمدمهدی سلیمی

این مقاله توسط تیم تحریریه دیدنگار تهیه شده است؛ جایی که دانش و تجربه در کنار هم جمع شده تا شما را با جدیدترین اطلاعات، آموزش‌ها و راهکارهای دنیای عکاسی و فیلم‌برداری آشنا کند. ما در تلاش هستیم تا با ارائه مقالات تخصصی و محتوای باکیفیت، به شما در مسیر یادگیری و پیشرفت کمک کنیم.

تجهیزات نورپردازی که هر عکاسی در ۲۰۲۵ به آن نیاز دارد
  • 0
  • 319
مشاهده
مسابقه عکاسی زیر آب 2025؛ دریچه‌ای به دنیای جادویی اعماق دریا
  • 0
  • 233
مشاهده
عکاسی 360 درجه و واقعیت مجازی
  • 0
  • 284
مشاهده
عکاسی شگفت انگیز از نورهای نئون و فضای شهری در شب
  • 0
  • 263
مشاهده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب زمینه های نمایش داده شده.
  • تصویر
  • SKU
  • قیمت
  • موجود
  • تعداد عدسی ها*
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداکثر)
  • حساسیت ارتقاء یافته (حداقل)
  • ورودی و خروجی همزمان
  • محافظت در برابر شرایط جوی
  • اکولایزر
  • اتصال دهنده
  • قابلیت اتصال دو دستگاه
  • رزولوشن منظره یاب
  • زاویه نوردهی
  • جبران نوردهی
  • کنترل نوردهی
  • شاخص نوردهی
  • جنس لایه خارجی
  • قابلیت نصب فلاش جانبی
  • سری سیلیکونی اضافه
  • نوع منظره یاب
  • تشخیص چهره
  • طول Fader
  • تعداد Fader
  • نوع Fader
  • فناوری شارژ سریع
  • ویژگی های کارت صدای EVO 4
  • سایر قابلیت‌های صفحه نمایش
  • فرکانس پاسخگویی
  • فیلمبرداری
  • قطر فیلتر
  • تاثیر فیلتر
  • اندازه فیلتر
  • ساختار فیلتر
  • قطر دهانه*
  • نوع فیلتر
  • نور ثابت استودیویی
  • فلاش
  • مدت زمان تابش نور
  • برد فلاش داخلی
  • تعداد فلاش با یکبار شارژ
  • شاخص آمادگی فلاش
  • سقف پرواز (بالاتر از سطح دریا)
  • مداومت پرواز
  • جنس فریم کفی
  • جنس کف
  • فاصله کانونی
  • سیستم فوکوس دستی
  • مشخصات موتور فوکوس
  • تعداد نقاط فوکوس
  • کلید های میانبر قلم
  • گنجایش غذا
  • مخصوص دوربین
  • پاسخ فرکانسی
  • قدرت سوخت
  • نوع سوخت
  • فوکوس دستی دائمی*
  • مشخصات فرمان بازی
  • نوع درایو بازی
  • مشخصات بازی
  • دسته بازی
  • جنس میدرنج
  • مشخصات عمومی
  • نوع گیمبال
  • موقعيت ياب GPS
  • پردازنده‌ی گرافیکی
  • جوجه گردان
  • تعداد گروه ها*
  • عدد راهنما
  • حلقه آویختن
  • هارد دیسک
  • ظرفیت هارد دیسک
  • ورودی HDMI
  • خروجی HDMI
  • پورت HDMI
  • قابلیت HDR
  • زاویه چرخش هد
  • خروجی هدفون
  • ورودی هدفون
  • جک هدفون جانبی
  • حساسیت
  • مشخصات هدست
  • اهرم تنظیم حرارت
  • ارتفاع
  • مشخصات هولدر
  • نوع هود*
  • زاویه دید افقی
  • سیستم جرقه زنی
  • جایگاه سنسورها
  • لوکس
  • قابلیت ماکرو کامپکت
  • قابلیت عکاسی ماکرو
  • حداقل فاصله فوکوس حالت ماکرو
  • حالت ماکرو
  • جنس پره
  • نوع آهن ربا
  • مگنت روی گوشی ها
  • حفظ دما
  • منبع تغذیه
  • فوکوس دستی
  • روش نشانه روی
  • جنس ووفر
  • حداکثر گشودگی دیافراگم
  • حداکثر سرعت صعود
  • حداکثر روشنایی
  • حداکثر سرعت فرود
  • حداکثر فاصله از رادیو کنترلر
  • حداکثر فاصله کانونی
  • حداکثر ارتفاع تک پایه
  • ضریب بزرگنمایی*
  • حداکثر توان
  • حداکثر سرعت شاتر (ثانیه)
  • سرعت تصویربرداری
  • حداکثر مقاومت در باد
  • حلقه مکانیکی
  • نوع کارت حافظه
  • حداکثر ظرفیت کارت حافظه
  • ورودی میکروفون
  • میکروفون
  • فرکانس میکروفن
  • جک میکروفون جانبی
  • نوع میکروفن
  • توان میدرنج
  • سایز میدرنج
  • قابلیت تولید کف شیر
  • حداقل ارتفاع
  • حداقل اندازه قطرات
  • حداقل فاصله کانونی
  • حداقل فاصله فوکوس*
  • حداقل روشنایی
  • حداقل سرعت شاتر (ثانیه)
  • حداقل ارتفاع تک پایه
  • نوع میکسر
  • مدل
  • لامپ مدلینگ
  • نوع موتور*
  • مانت
  • دهانه
  • مشخصات ماوس
  • پوشش منظره یاب
  • فرمت تصویربرداری
  • مودها یا حالتهای عکاسی
  • ساختار چند لایه
  • کنترل موسیقی
  • گاز نیتروژن
  • ظرفیت اسمی
  • قدرت نوردهی طولانی
  • حداقل فاصله فوکوس نرمال
  • تعداد اکتاوهای ساپورت کننده
  • تعداد ورودی آنالوگ
  • تعداد خروجی آنالوگ
  • تعداد محورها
  • تعداد میله
  • تعداد قطعات پایه
  • تعداد تیغه ها*
  • تعداد کانال
  • تعداد رنگ قابل نمایش
  • تعداد فنجان
  • تعداد ورودی دیجیتال
  • تعداد خروجی دیجیتال
  • تعداد طبقات
  • تعداد نقاط صفحه نمایش
  • تعداد دسته
  • تعداد کلاویه
  • تعداد Knob
  • تعداد لامپ
  • تعداد لایه ها
  • تعداد حالت نور
  • تعداد ورودی میکروفون
  • تعداد لاین پخش همزمان
  • تعداد اسلات رک
  • تعداد لاین ضبط همزمان
  • تعداد سری ها
  • تعداد کلید میانبر
  • تعداد اسپیکر
  • تعداد تنظیمات سرعت
  • تعداد اجزاء ساب‌ووفر
  • تعداد الوار
  • تعداد ابزار
  • تعداد چرخ
  • شعاع تابش نور
  • رادیو
  • مقدار Ram
  • دامنه سرعت شاتر
  • سرعت خواندن
  • فرمت صوتی فایل ضبط شده
  • فرمت ویدئویی فایل ضبط شده
  • حالت های ضبط
  • الگو ضبط
  • شاخص بازیابی
  • زمان بازیابی
  • زمان شارژ مجدد
  • مقدار رفرش
  • مدل پهپاد مرتبط
  • ریموت کنترل
  • نرخ گزارش
  • مقاوم در برابر
  • رزولوشن
  • خاصیت تنفسی
  • زمان پاسخگویی
  • ورودی RF
  • نوع رینگ لایت
  • توان خروجی RMS
  • طول میله
  • قابلیت چرخش
  • درگاه RS232
  • نرخ نمونه برداری
  • سایر مشخصات
  • سایز اسکن
  • سرعت اسکن
  • نوع اسکنر
  • تکنولوژی اسکن
  • تراکم پیکسلی
  • محافظت صفحه نمایش
  • رزولوشن نمایشگر
  • اندازه صفحه نمایش
  • اندازه منظره یاب
  • فرم صفحه
  • فناوری صفحه نمایش
  • Screen To The Body Ratio
  • پشتیبانی کارت حافظه
  • ورودی تصویر SDI
  • خروجی تصویر SDI
  • زمان سنج
  • ساعت برگزاری
  • توان خروجی کلی
  • قابلیت نصب سه پایه*
  • نوع هد
  • نوع قفل پایه ها
  • حداکثر ارتفاع
  • حداکثر تحمل وزن
  • مانت اتصال سه پایه
  • پایه میخ دار
  • وزن سه پایه
  • عملکرد توربو
  • سایز تویتر
  • نوع تویتر
  • نوع فشرده سازی
  • نوع پوشش
  • نوع طراحی
  • نوع هدفون
  • نوع آبمیوه گیری
  • گارانتی و بیمه
  • مناسب برای