خلاقیت در عکاسی سورئال بدون فتوشاپ
معرفی هنر و هنرمند
خلاقیت در دنیای عکاسی سورئال
جان دیکسترا ( John Dykstra )، یکی از عکاسان خلاق در زمینه هنر سورئال ، عکاسی پرتره و مینیمال شناخته میشود. پس از علاقهمندی به عکاسی در نوجوانی و گذشت مدت زمانی نچندان طولانی، در سال 2014 تجهیزات خود را فروخت و این حرفه را بهصورت جدی آغاز کرد. جان بعد از تسلط بر نورافکنی استودیویی در یک برنامه کالج، تصمیم به ثبت یک پروژه جدید تحت عنوان عکاسی سورئال گرفت و با تلفیق عکاسی پرتره و منظره با یک دید سورئال ، مجموعهای حیرتانگیز را به ثبت رساند!
« با ما همراه باشید تا با دنیای خلاق این عکاس جوان آشنا شوید: »
علاوه بر بهکارگیری نقاشی، مجسمه، موسیقی، خاطرات دوران کودکی و خودبازتابی، دیکسترا از موادی مانند گچ و لوازمخانگی برای خلق تصاویر خیرهکننده استفاده میکند. بهطور خاص، کار او بازی با منظره، ترکیب تصاویر دوبعدی و سهبعدی در یک عکس است و این نهایت خلاقیت بهشمار میآید!
جان دیکسترا میگوید: ” من بهطور خاص از باورپذیری رسانه عکاسی الهام گرفتهام؛ منظور از باورپذیری ایجاد تصویر درست از واقعیت است. مشاهده و قضاوت عکس کار آسانیست، حتی اگر عکس شکل سوژه را نشان دهد یا بهنوعی دستکاریشده باشد. تصاویر سورئال من، شامل هر دو دسته میشوند. ”
هدف دیکسترا ثبت دقیق چیزیست که در ذهن خود دارد و تلاش میکند تا در استودیو به آن برسد، نه در کامپیوتر .
” من عموماً از فتوشاپ استفاده نمیکنم و بهندرت چیزی را حذف میکنم، حتی موهای ریز ! “
در دورهای که تفسیر زیادی در مورد فتوشاپ وجود دارد، هنر او یادآور میشود که خلاقیت بدون کمک دستکاریهای نرم افزاری چه شاهکارهایی را به ثبت میرساند.
تمهای دیکسترا بیشتر از انعکاس داخلی نشات میگیرد که در آن یک حالت یا تجربه زندگی، جهت نور را برای یک تصویر خاص ارائه میدهد. دیکسترا تصور خود را در استودیو ثبت و با بازدید از حراجیها، لوازم فرعی (برای عکس) را جمعآوری میکند.
وی نقاشیها و نشانههای دقیق را در استودیو طراحی میکند تا چگونگی قرارگیری طراحی خود را در عکس ببیند. زمانی که مدل میرسد، معمولاً فقط یک ساعت برای بهتصویرکشیدن منظره نیاز دارد.
عکاس هنرهای زیبا معتقد است که مردم از کار او لذت میبرند. ” اهمیت پس زمینه _ من به عکسهایم مثل یک نماد برای ابراز دیدگاه شخصیام در زندگی نگاه میکنم. همه ما یک دیدگاه در جهان داریم و بسته به میزان سالم بودن این دیدگاه، میتوانیم رنج ببریم یا در مقابل شانسهای بزرگی موفق شویم. این پروژه من این ایده را نشان میداد که بسیاری از محدودیتهای ما فقط موانع و توهمهای شخصی هستند و تغییر در این دیدگاه میتواند نکته کلیدی دررسیدن به آزادی باشد.”
جان دیکسترا بهجای تکیهبر فتوشاپ، از گچ، نقاشی و ترفندهای سادهی پس زمینه سازی در عکاسی سورئالی خود استفاده میکند. راز موفقیت این هنرمند تلاش برای ساختارشکنی و به رخ کشیدن قدرت خلاقیت در عکاسیست.
« دنیای بیرون آماده است تا قدم بگذارید و چهرهی دیگرش را نشان دهید »
حال که با هنر جان دیکسترا آشنا شده و به توانایی وی در زمینه خلق تصاویر سورئال بدون استفاده از نرم افزارهای مختلف پی بردیم، بد نیست تا با تعدادی از ترفندهای عکاسی سورئال بدون فتوشاپ آشنا شویم. البته شاید برای برخی از خوانندگان این سوال پیش بیاید که عکاسی سورئال چیست.
عکاسی سورئال چیست؟
سورئال یا فراواقعگرایی در واقع یکی از جنبشهای فلسفی-هنری قرن بیستم بوده که گرایش آن به سمت عناصر ماورایی سوق پیدا میکند و به خلق آثاری در این زمینه میپردازد. در واقع در این حوزه هنری عکاسان و هنرمندان مسائل فراواقعی را با مفاهیم واقعی و پیامهایی که هنرمند قصد انتقال آنها را داشته ترکیب کرده و به خلق یک اثر هنری میپردازد. سبک سورئال میتواند در نقاشی پیاده شده و یا در قالب عکس ثبت گردد.
تکنیکهای مختلفی برای عکاسی سورئال وجود داشته که از جمله سادهترین این تکنیکها استفاده از قابلیت Blur یا مات کردن تصاویر میباشد. استفاده از این تکنیک سبب میشود تا بسیاری از رنگهای موجود در تصویر از بین رفته و یک تصویر مونوتن ایجاد شود. همچنین استفاده از خطای دید میتواند در حکم یکی از بهترین تکنیکها برای خلق تصاویر سورئال باشد. حال که با این سبک عکاسی آشنا شدیم نوبت به آن میرسد تا تعدادی از ایدهها و تکنیکهای عکاسی سورئال که بدون استفاده از فتوشاپ میتوان آن را پیاده کرد را مورد بررسی قرار داد.
خلاقیت در عکاسی سورئال بدون فتوشاپ
یکی از مهارتهای مهمی که عکاسانی که در زمینه عکاسی سورئال فعالیت میکنند باید به آن مسلط باشند، آن است که ایدههایی را به اجرا درآورند که تا حد زیادی به واقعیت نزدیک باشند. از جمله تکنیکهای خلاقانهای که به عکاسان کمک میکند تا بدون استفاده از نرم افزارهای ادیت مانند فتوشاپ به ثبت تصاویر سورئال بپردازند میتوان به ایدههای زیر اشاره کرد.
عکاسی از نقاشی نور
تصاویر سورئالی که با استفاده از نور طبیعی ثبت میشود علاوه بر خلاقیتی که دارند میتوانند بسیار واقعی به نظر برسند. در واقع استفاده از نورپردازیهای طبیعی برخلاف نورپردازیهایی که توسط فتوشاپ ایجاد میشوند، علیرغم تخیلی بودن بسیار به واقعیت نزدیک است. برای خلق تصاویر سورئال با استفاده از ایده نقاشی نور میتوان از منابع نور مصنوعی مانند چراغ قوههایی با رنگهای مختلف برای عکاسی از سوژه استفاده کرد. در صورتی که این ایده در تاریکی مطلق اجرا شده و نورپردازی با استفاده از این منابع نوری انجام شود، علاوه بر آن که دست عکاس برای تغییر زوایای نورپردازی بازتر است، تصاویر ایجاد شده شگفتانگیزتر خواهند بود.
استفاده از پرسپکتیو
یکی دیگر از ایدههایی که میتواند در خلق تصاویر سورئال به عکاسان کمک کند استفاده از پرسپکتیو است. مهمترین عاملی که سبب میشود تصاویر دو بعدی به حالت سه بعدی به نظر برسد تخیل بیننده میباشد. در عکسهای پرسپکتیو اجسامی که در موقعیت دورتری نسبت به سوژه اصلی قرار دارند اجسامی واقعی هستند که از همین واقعی بودن اجسام و تکنیک پرسپکتیو و بازی با فاصله بین سوژههای اصلی و فرعی میتوان در خلق تصاویر تخیلی موفق بود. برای اینکه عملکرد عکاس در هنگام عکاسی و استفاده از ایده پرسپکتیو بهتر باشد، بهتر است دوربین بر روی سه پایه قرار گیرد تا تراز سوژهها در اثر لرزشهای دست از بین نرود. و همچنین بهتر است در هنگام استفاده از این ایده پس از انجام تنظیمات مختلف چندین تصویر ثبت شود و در نهایت بهترین خروجی انتخاب گردد.
تار کردن تصاویر و استفاده از تکنیک Blur
از دیگر تکنیکهایی که میتواند به خلقت تصاویر سورئال کمک کند تار کردن حرکت در تصویر و یا تار کردن بخشهای خاصی از تصویر میباشد. عدم وضوح عکس میتواند در تخیلی کردن عکسها بسیار تاثیرگذار باشد. برای استفاده از این تکنیک میتوان سرعت شاتر را در هنگام عکاسی کم کرد.
عکاسی زیر آب
دنیای شگفتانگیز زیر آب میتواند به عکاس کمک کند تا به خلق تصاویر سورئال بپردازد. برای استفاده از این تکنیک عکاس میتواند از افرادی که در آب شناورند و در عین حال در حال انجام یک امر طبیعی و عادی مانند غذا خوردن هستند عکاسی کرده تا این غیر واقعی بودن تصویر به خلق یک هنر سورئال کمک کند.
تکنیک نوردهی دوگانه یا Double Exposure
از جمله قدیمیترین روشها برای ثبت تصاویر سورئال میتوان به تکنیک نوردهی دوگانه اشاره کرد. برای استفاده از این تکنیک باید از یک دوربین DSLR استفاده شود. برای به کار بردن این تکنیک عکاس باید از سوژه یک تصویر شبح مانند گرفته و سپس یک عکس دوم ثبت کند. به این ترتیب دوربین عکاس میتواند جزئیات عکس دوم را با عکس تیره اول ادغام کند. البته عکاس باید با استفاده از قابلیتهای دوربین یک عکس را به عنوان لایه زیرین انتخاب کند. پس از آن ادغام دو عکس یک تصویر سورئال خلق میشود.
استفاده از سایهها
از جمله خیرهکنندهترین خلاقیتهایی که میتواند در خلق تصاویر سورئال تاثیرگذار باشد استفاده از سایههاست. برای استفاده از این تکنیک سرعت عمل عکاس و همچنین تسلط وی بر اصول عکاسی از سایهها و اصول عکاسی سیاه و سفید بسیار حائز اهمیت میباشد.
کنار هم قرار دادن اجسام نامتجانس
یکی از بهترین و پرطرفدارترین ایدههایی که به خلق تصاویر سورئال منجر میشود استفاده از تعدادی جسم در کنار یکدیگر بوده که سنخیتی با یکدیگر ندارند. همچنین در صورت کنار هم قرار دادن سوژههای زندهای که کنار هم بودنشان منطقی نیست میتوان به خلق تصاویر سورئل جذابی پرداخت. استفاده از این تکنیک سبب میشود تا تصویر ثبت شده بسیار به وهم، خیال و خوابهای آشفته نزدیک باشد.
استفاده از حالت معلق بودن
از دیگر تکنیکهایی که میتواند به خلق تصاویر سورئال کمک کند میتوان به استفاده از سوژههای معلق اشاره کرد. اگر عکاس بتواند از اجسام در حالتی که معلق هستند و یا از افراد در این حالت عکاسی کند میتواند یک اثر سورئال را خلق کند. برای این امر میتوان از سوژهها در هنگام پرش یا رقص عکاسی کرد.
استفاده از تغییر رنگها
از جمله تکنیکهای جذاب برای ثبت تصاویر سورئال میتوان به بازی با رنگها اشاره کرد. اگر به طبیعت نگاه کنیم هر چیز دارای رنگ مخصوص به خود میباشد. به عنوان مثال آسمان در حالت طبیعی به رنگ آبی و درختان به رنگ سبز هستند. حال اگر عکاس با استفاده از تنظیمات دوربین بتواند رنگ طبیعی اجسام را تغییر دهد و یا رنگ قسمتی از اجسام را به طور کلی حذف کند میتواند در خلق تصاویر سورئال موفق باشد.
استفاده از آینهها
از جمله ابزارآلاتی که میتواند در خلق تصاویر سورئال به عکاس کمک کند میتوان به آینه اشاره کرد. در صورتی که آینهها در عکس به گونهای قرار گیرند که قسمتی از بدن سوژه را پوشش داده و درون آینه چشمانداز متفاوتی به چشم بخورد میتواند عکس منحصربهفردی خلق شود.
استفاده از تکنیک سولاریزاسیون
عکاسان میتواند تنظیمات دوربین خود را تغییر داده و با استفاده از جلوه سولار و کمک گرفتن از نور خورشید به ثبت تصاویر سورئال بپردازند. در صورتی که تنظیمات به درستی انجام شده و افکت سولار فعال شود، تصویر ثبت شده دارای سایه روشنهای متعدد و تصاویری با کنتراست بالا میباشد.
استفاده از تکنیک منجمد کردن حرکت
از دیگر روشهایی که میتواند در خلق تصاویر سورئال کمککننده باشد آن است که عکاس از تکنیک منجمد کردن حرکت استفاده کند. برای ثبت چنین عکسی باید سرعت شاتر دوربین تغییر کرده و بسیار بالا رود و سپس از سوژهها در حین حرکت عکس گرفته شود. در چنین شرایطی تمامی حرکات سوژهها در عکس به حالت ثابت و منجمد درآمده و یک تصویر سورئال خلق میشود.
در آخر بدانید…
یکی از جذابترین و منحصربهفردترین سبکهای عکاسی سبک سورئال بوده که علیرغم سختی زیادی که دارد علاقمندان زیادی را به خود جذب میکند. در چنین ژانری عکاس باید تنها با استفاده از تکنیکهای عکاسی و تجهیزات نورپردازی مختلف به خلق تصاویری بپردازد که علیرغم واقعی بودن بسیار به تخیلات بیننده شبیه باشد. هنر عکاس زمانی مشخص میشود که بدون استفاده از نرم افزارهای ادیت مانند فتوشاپ بتواند به خلق چنین تصاویری بپردازد.