محو کردن (بوکه bokeh) | آموزش عکاسی
آموزش عکاسی
همیشه عکسهایی که با دوربین عکاسی گرفته میشوند جلوه متفاوتی نسبت به یک عکس معمولی دارد. همچنین اگر عکاس آنها نیز حرفهای باشد، میداند و توانایی این را دارد تا از امکانات یک دوربین حرفهای به طور درستی استفاده کند. در این مطلب قرار است تا در رابطه با عکسهای تار صحبت کنیم. منظور از تار بودن عکس بیکیفیت بودن و جلوه نامناسب آنها نیست. بلکه منظور حالتی است که سوژه شما واضح میشود و بک گراند یا پس زمینه عکس به صورت تار به نمایش در میآید. محو کردن (بوکه bokeh) عکسها معمولاً کاربردهای مختلفی دارند و برای بینندگان نیز جذاب هستند.
شما برای این که بخواهید سوژه خود را با دقت و تمرکز بیشتری در عکس به نمایش بگذارید و اهمیت سوژه نسبت به فضای اطرافش را برای کاربر مشخص کنید، نیاز دارید تا از امکان تار کردن یا محو کردن در دوربینهای عکاسی استفاده کنید. امروز این امکان حتی در دوربینهای تلفنهای همراه نیز وجود دارد و کمپانیهای مختلف تلاش میکنند این امکان را در هر نسخه از موبایلهای جدید ارتقا داده و بهتر بتوانند به کاربر کمک کنند تا عکس حرفهای و خاص بگیرد. خب حالا برویم سراغ تکنیک کاربردی محو کردن (بوکه bokeh) در عکاسی.
محو کردن (بوکه bokeh) چیست؟
اگر به برخی از عکسهایی که از چراغهای شهر در شب گرفته شده یا عکسی از یک اتوبان که چراغهای خودروها در آن به شکل گرد و تار شده وجود دارند توجه کنید متوجه نوع خاصی از عکاسی خواهید شد. این موضوع اصطلاحاً در عکاسی بوکه نامیده میشود.
نوع پس زمینه شما تعیین میکند که چقدر میتوانید سوژه را واضح کرده و پس زمینه را تار کنید. زمانی که بخشهای روشن پس زمینه گرد و به اصطلاح نرم میشوند بوکه اتفاق افتاده است. برای مثال شاخ و برگ درختان در یک تصویر میتواند این اتفاق برایش بیفتد، اما باید توجه داشته باشید که دوربین و در واقع لنز دوربین شما چقدر توانایی بوکه کردن را دارد. یک بوکه بیکیفیت زمانی اتفاق میافتد که تعادل نور در عکس ضعیف است و به نوعی تاری در عکس ایجاد شده است، این حالت حواس پرت کننده خواهد بود.
اما یک بوکه و تاری مناسب در عکس سوژه را برجسته خواهد کرد و عکس با کیفیت تحویل شما خواهد داد. دوربینهای dslr این امکان را دارند که شما به صورت دستی و یا نیمه اتوماتیک عمق میدان را تغییر دهید. تنظیمات کلوزآپ در دوربینها به طور خودکار از عمق میدانهای کم استفاده میکنند.
آموزش محو کردن (بوکه bokeh) در عکاسی
این روشها که در ادامه به آنها اشاره میکنیم هر کدام به نوعی بر روی پس زمینههای شما تاثیرگذار هستند و میتوانید از آنها برای محو کردن عکستان استفاده کنید.
دیافراگم
اولین موردی که میتوان برای تار کردن عکس یا ایجاد بوکه از آن استفاده کرد مقدار دیافراگم است که با حرف انگلیسی f مشخص شده و هر چه دیافراگم بزرگتر باشد مقدار اف کمتر و در نتیجه اجازه میدهد تا نور بیشتری به سنسور دوربین شما برسد. هر چه مقدار دیافراگم شما کمتر باشد، تاری پس زمینه ملایمتر خواهد شد. این نکته را مد نظر داشته باشید هنگام استفاده از دیافراگم بزرگ سرعت شاتر دوربین عکاسی شما نیز باید بیشتر باشد تا از نوردهی زیاد از حد به عکس جلوگیری کنید.
تنظیم دیافراگم
دوربینهای عکاسی امروزه دکمهای چرخان دارند که حالتها و اشکال مختلفی از عکاسی روی آن حک شده است. اگر دوربین شما DSLR باشد میتوانید با چند چرخاندن، آن را روی حالت A یا در برخی دوربینها AV تنظیم کنید. با این کار شما به سیستم داخلی دوربین میفهمانید اولویت عکاسی با دیافراگم است.
بعد از این کار از طریق تنظیمات داخلی دوربین دیافراگم را تنظیم کنید. هر چه این عدد کوچکتر شود تمرکز بر روی سوژه بیشتر شده و پس زمینههای شما از سوژه اصلی جدا خواهد شد. در واقع اندازه دیافراگم بر عمق میدان تاثیر مستقیم میگذارد.
فاصله تا سوژه
مورد بعدی که میتواند به شما تصویر محو شده تحویل دهد فاصله شما یا دوربین شما از سوژه است. نزدیک شدن به سوژه و فوکوس دقیق روی آن پس زمینه محوی را به شما تحویل خواهد داد. با زوم کردن یا در واقع تغییر فاصله کانونی کمک میکنید تا جزئیات پس زمینه عکس کمتر شود و توجه لنز دوربین بر روی سوژه اصلی بیشتر شود. برای این کار میتوانید از لنزهایی که فاصله کانونی بلندتری دارند و یا لنزهایی که کلاس متغیر را برای شما فراهم میکنند، استفاده کنید.
سنسور
اندازه سنسور شما نیز به طور قابل توجهی روی تاری عکس تاثیر دارد؛ از آن جایی که یک سنسور کوچک دارای فاصله کانونی کوتاه و زاویه دید وسیع است، شما باید سنسورهای بزرگتری را در دوربین خود داشته باشید تا بتوانید فاصله کانونی بیشتر و در نتیجه تاری پس زمینه را ایجاد کنید. همچنین توجه داشته باشید که در تمامی مواردی که ذکر میکنیم فاصله سوژه از بک گراند یا پس زمینه خود اهمیت دارد، هر چه فاصله سوژه اصلی از بک گراند ای که در آن قرار دارد بیشتر شود و به دوربین یا لنز شما نزدیکتر شود، جدا کردن یا محو کردن بک گراند آسانتر خواهد بود.
آموزش انواع محو کردن (بوکه bokeh)
آموزشهای مختلفی در رابطه با ایجاد تاری در عکس وجود دارد که ممکن است برای دوربینهای مختلف متفاوت باشد. نمیتوان یک مورد خاص را توضیح داد و آن را برای تمام موارد در نظر گرفت و بهترین کار تجربه حالتهای مختلف است. هر چقدر یک عکاس تجربه بیشتری از عکاسی داشته باشد و سوژههای مختلفی در بک گراندهای متنوع را عکس گرفته باشد راحتتر میتواند از امکانات دوربین به علاوه تجربیات خود استفاده کند که یک عکس حرفهای با بک گراند محو شده تحویل شما دهد.
همانطور که اشاره کردیم، بوکه انواع مختلفی دارد که شناخت و به کارگیری هر یک نیاز به آموزش و تنظیمات متفاوت در شرایط نوری مختلف دارد. ما سعی کردیم که بوکه را برای شما تعریف کنیم و عوامل تاثیرگذار را تشریح کنیم. اگر به دنبال موارد عمیقتر در این زمیه هستید، پیشنهاد میکنیم حتماً در دورههای تخصصی شرکت کنید.
دوره عکاسی دیجیتال
محو کردن (بوکه bokeh) در عکاسی یکی از تکنیکهای پرطرفدار در همه ژانرهای عکاسی و به خصوص عکاسی پرتره است. لنزهایی در بازار موجود است که بهترین بوکه را برای شما ایجاد میکنند. شناخت جزئیات انواع دوربین و لنز نیاز به آموزش اساسی و جامع دارد. مهم نیست به چه سبک عکاسی علاقه دارید، تکنیک محو کردن (بوکه bokeh) و مواردی از این دست باعث مهارت و زیبایی شما و عکستان خواهد شد. تکنیکهای بصری در عکاسی را دست کم نگیرید. دوره عکاسی دیجیتال یک دوره کاملاً جامع برای همه علاقمندان به عکاسی است که به آشنایی و تسلط بر دوربین عکاسی DSLR علاقه دارند.
در نهایت باید این مورد را بازگو کنیم که دوربینی که تنظیمات ماکرو و یا تغییر دیافراگم ندارد، کمی کار شما را برای ایجاد عمق میدان کم در عکس سخت خواهد کرد. اما باز هم میتوان با استفاده از تنظیمات مختلف دوربین و گرفتن عکسهای مختلف این کار را انجام داد. شما از چه روشی برای ایجاد بوکه در عکاسی استفاده میکنید؟ به نظر شما یادگیری این تکنیک چقدر در عکاسی شما تاثیرگذار است؟ به نظرتان بهترین دوربین و لنز برای ایجاد این تکنیک کدام مدل است؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین خوشحال میشویم این مقاله را با دوستان خود که به آموزش عکاسی علاقه دارند به اشتراک بگذارید.