بهترین لنز برای عکاسی پرتره 1401
تجهیزات عکاسی پرتره
عکاسی پرتره یا پرترهنگاری Portrait Photography اشاره به عکاسی از سر و نیم تنه انسان دارد. حتی امروزه در گوشیهای هوشمند هم شاهد یک بخش ویژه هستیم که برای عکاسی پرتره استفاده میشود که نشان از محبوبیت این سبک در بین عموم دارد. در این متن قصد داریم تا از ویژگیهای بهترین لنز برای عکاسی پرتره برای شما بگوییم. یک لنز متناسب با عکاسی پرتره منجر به یک خروجی حرفهای خواهد شد.
یکی از ویژگیهایی که شاید در عکاسیهای پرتره مشترک باشد وضوح بالای سوژه و پسزمینهای تارتر نسبت به آن است. معمولاً فوکوس روی چشمها یا بین دو چشم تنظیم میشود. چشمها حرفهای زیادی برای گفتن دارند و در عکاسی پرتره حرف اول را میزنند.
ما در متنی درباره بهترین دوربین برای عکاسی پرتره درباره انتخاب یک دستگاه مناسب با شما صحبت کردیم. گام بعدی انتخاب لنز است. اگر میخواهید از نکاتی برای عکاسی پرتره بیشتر بدانید حتماً به مقالهاش مراجعه کنید.
تجهیزات مناسب در عکاسی پرتره بسیار مهم است. اینکه شما از تجهیزات مناسبی استفاده کنید که مناسب عکاسی در استودیو یا در فضای باز و طبیعت باشد بسته به نوع مکان و نوع عکاسی شما متفاوت است. برای همینمنظور آکادمی دیدنگار دوره تخصصی پرتره و مدلینگ را برای دسترسی بهتر به مفاهیم مناسب عکاسی پرتره برگزار میکند.
ویژگیهای بهترین لنز برای عکاسی پرتره
مشخصاً اولین چیزی که در مشخصات لنز برای ما حائز اهمیت است فاصله کانونی آن است. بهترین لنز برای عکاسی پرتره معمولاً فاصله کانونی 50 تا 200 میلیمتری دارد. هر چند فاصله کانونی طلایی 50 تا 85 میلیمتری است.
فاصله کانونی طلایی برای عکاسی پرترهنگاری 50 تا 85 میلیمتری
این اعداد برای دوربینهای فولفریم است. طبیعتاً در صورتی که دوربین شما از نوع کراپ فریم APS-C است باید عدد فاصله کانونی را در ضریبِ کراپ ضرب کنید. گاهی لنزها برای خود کراپ فریم طراحی شده است که در این صورت عدد نیازی به ضرب کردن ندارد.
گشودگی دیافراگم و تعداد تیغهها میتواند در نتیجه نهایی تفاوت ایجاد کند
آیا با لنز تلهفوتو میتوانیم عکاسی پرتره انجام دهیم؟
پاسخ بله است. در واقع شما با لنز سوپر تلهفوتو هم میتوانید این کار را انجام دهید. نکته اول اینکه اگر سوژه شما نزدیک باشد، این کار برای شما ممکن نخواهد بود. البته این قبیل لنزها قیمت بالایی هم دارند.
اگر سوژههای شما قدری از شما دورتر هستند، مثلاً در مراسم قصد عکاسی پرتره را دارید و نمیتوانید زیاد به سوژهها نزدیک شوید، بهتر است از دو لنز پرایم با فاصله کانونی 70 یا 85 میلیمتری در کنار یک لنز تلهفوتو 200 میلیمتری استفاده کنید. یا اینکه از یک لنز زوم که محدودهای در حدود 50 تا 200 میلیمتر دارد را انتخاب کنید.
آیا لنز اولتراواید یا زیر 50 میلیمتر برای عکاسی پرتره مناسب است؟
پاسخ منفی است. اولین اتفاقی که میافتد تغییر نسبتِ اجزای صورت و دور شدن از واقعیت است. اما در سبکهای خاص و شرایط خاص که نمیتوانید چندان از سوژه فاصله بگیرید و برای ثبت پرسپکتیوهای خاص هیچ ایرادی وجود ندارد.
شما با هر لنزی که بتوانید از نیم تنه و سر یک انسان عکاسی کنید، به شکلی که چشمها و صورت در فوکوس باشد، یک پرتره ثبت کردید. اما چرا ما از بهترین لنز برای عکاسی پرتره صحبت میکنیم؟ در شرایط معمول و اکثر اوقات عکاسی پرتره از یک فاصله مشخص مثلاً در یک استودیو یا در دل طبیعت در سه متری یا دو متری سوژه ثبت میشود. از طرفی قرار است عکس حال و هوایی طبیعی داشته باشد. به همین خاطر اگر عکاسی پرتره میکنیم حتماً در فاصله کانونی طلایی که گفتیم، لنز همراه داشته باشید.
لنز پرایم برای عکاسی پرتره
لنزهای پرایم دستهای هستند که در یک فاصله کانونی مشخص تصاویر را ثبت میکنند. معمولاً افرادی که در یک سبک حرفهای هستند، ترجیح میدهند از یک یا چند لنز پرایم استفاده کنند تا کیفیت بهتری super sharp نصیبِ آنها بشود. در عوض لنزهای زوم به شما امکان تغییر فاصله کانونی را میدهند. نظر شما چیست؟ کدام دسته را انتخاب میکنید؟ به هر حال در ابتدا ما چند لنز پرایم را معرفی میکنیم.
فاصله کانونی پرکاربرد 50 میلیمتری برای عکاسی پرتره
هر چند این فاصله کانونی در عکاسی از صورت قدری اجزا را به هم میریزد، اما محبوبیت آن باعث میشود که در این لیست جای بگیرد.
لنز 50 میلیمتری برای عکاسی پرتره نیم تنه تا ران (تصویر سمت چپ) بهتر عمل میکند
چند لنز 50 میلیمتری از برندهای معتبر:
- کانن Canon EF 50mm f/1.2
- سیگما Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (هر برند لنزی متفاوت دارد)
- سونی SONY FE 50mm f/1.8
- نیکون Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G
فراموش نکنید که اگر دوربین شما کراپ فریم باشد، لنز 50 میلیمتری فولفریم در حدود 70-80 میلیمتری خواهد شد که گزینهای عالی برای عکاسی پرتره به حساب میآید. برای خرید هر کدام از لنزهایی که به آن اشاره کردهایم به صفحه خرید لنز دوربین عکاسی بروید و با توجه به دوربین خود مناسبترین را انتخاب کنید.
فاصله کانونی طلایی 85 میلیمتری برای عکاسی پرتره
اگر تجربه عکاسی پرتره در شرایط معمول استودیویی و نظیر آن را داشته باشید، احتمالاً با ما هم نظر هستید که 85 میلیمتر یک فاصله کانونی تمام عیار برای عکاسی پرتره استاندارد است. البته به شرطی که لنزِ با کیفیتی را به یک دوربین کاردرست مانت کرده باشید.
با این لنزها میتوانید به صورت نزدیکتر شوید و همچنان اجزای صورت را با تناسب واقعی به مخاطب نشان دهید. به تصویر زیر دقت کنید:
لنز 85 میلیمتری یکی از بهترینها برای عکاسی پرتره است
- سونی SONY FE 85mm f/1.8
- Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
- Canon EF 85mm f/1.4L
- Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art (برای هر برند لنزی متفاوت دارد)
بعد از این سراغ لنزی میرویم که امکان بهتری برای دستهای فراهم میکند که قدری سوژه از آنها دورتر است. مثلاً در عکاسی از مراسم یا گردهماییها، شما نمیتوانید چندان به سوژه نزدیک شوید. در این صورت شاید یک لنز 135 میلیمتری به کار شما آید.
بوکههای پسزمینه جلوهای خاصتر به خود میگیرند و تاری بیشتر خواهد شد. در کل اگر بیشتر خارج از استودیو عکاسی پرتره میکنید، این قبیل لنزها فوقالعاده کاربردی خواهند بود. این فاصله کانونی تا 200 میلیمتری میتواند از گزینههای عکاسی پرتره به شمار آید. همه چیز بستگی به شرایط شما دارد.
عکاسی پرتره و فاصله کانونی 50 میلیمتری با تاری کمتر در پس زمینه
عکاسی پرتره و فاصله کانونی 85 میلیمتری و تاری مطلوب در پسزمینه
لنزهای 135 میلیمتری هم محبوبیتِ خاصی در بین عکاسان پرتره دارد
لنزهای زوم برای عکاسی پرتره
برخی افراد بودجه کافی برای خرید چند لنز را ندارند و ترجیح میدهند سراغ لنزهای زوم بروند که چندین فاصله کانونی را در اختیارشان قرار میدهد. به چند دلیل:
- در چند سبک مختلف عکاسی میکنند و نیاز دارند که فاصله کانونی را تغییر دهند.
- در سفر عکاسی میکنند و نمیتوانند چند لنز را در کوله جای دهند.
- بودجه محدودی دارند و پرترههایی در شرایط و فواصل مختلف باید ثبت کنند.
یکی از بهترین فاصلههای کانونی که محبوبیت بالایی هم دارد 24 تا 70 میلیمتری است. هر چند برای گروه سوم پیشنهاد ما 24 تا 105 یا 70 تا 200 میلیمتر است. اگر عکاس مراسم یا گردهماییها هستید گزینه آخر حالی اساسی به کار شما خواهد داد. بسته به نوع برند ممکن است این اعداد کمی جابهجا شوند که اهمیت خاصی ندارد. اما توجه کنید این اعداد برای دوربینهای فولفریم است. همانطور که گفتیم کراپ فریم با یک ضریب همراه است که باید آن را محاسبه کنید.
- لنز سونی SONY FE 70-200mm f/2.8
- لنز کانن Canon RF 24-105mm f/4-7
- لنز نیکون Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8
تنوع لنزها برای عکاسی پرتره چندان کم نیست، اما اگر سراغ لنزهای پرایم بروید نتیجه مطلوبتری خواهید گرفت. انتخاب از میان مواردی که به شما پیشنهاد کردهایم آسان است. البته اگر برند دوربین عکاسی خود، وضعیت سنسور و بودجه خود را مشخص کرده باشید.
انتخاب شما برای بهترین لنز عکاسی پرتره کدام است؟
همانطور که متوجه شدهاید همه چیز به بودجه شما بستگی دارد. اگر بودجه کافی دارید 2 تا 3 لنز پرایم میتواند تجهیزاتِ شما را برای یک عکاسی پرتره حرفهای تکمیل کند. یک لنز 85 میلیمتری، یک 135 و یک 200 همه چیزی است که برای انواع عکاسی پرتره یار شما خواهد بود.
به هر حال یا بودجه کافی ندارید یا معمولاً در حال سفر هستید. حمل کردن چندین لنز با خود به هیچ وجه کار درستی نیست. پس بهتر است یک لنز زوم را همیشه در کنار خود داشته باشید. متخصصین از فاصله کانونی 24 تا 70 میلیمتری زیاد میگویند. اما پیشنهاد ما برای عکاسی پرتره 24 تا 105 میلیمتری یا بیشتر است.
عکسهای پرتره شما با یک انتخاب درست از بینِ لنزها خواهند درخشید. شما تجربه عکاسی پرتره با چه دوربین و لنزی را داشتید؟ به نظر شما بهترین دوربین عکاسی پرتره کدام است؟ نظرات و تجربیاتِ خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر این مقاله برایتان کارساز بود، آن را برای دوستانتان بفرستید.