بهترین کارت حافظه برای من : هر آنچه لازم است در مورد انواع کارت حافظه بدانید
راهنمای خرید
در این مقاله قصد دارم شما را با انواع کارت حافظه و هر آنچه لازم است در مورد آنها بدانید آشنا کنم.
دستگاههای دیجیتالی امروزی برای ذخیرهی اطلاعات از قطعهای به نام کارت حافظه ( Memory Card ) استفاده میکنند. این کارتها در موبایل، تبلت، لپ تاپ، دوربین عکاسی و پخش کنندههای موسیقی استفاده میشوند و متاسفانه یا خوشبختانه تنوع بسیار زیادی دارند.
کارتهای حافظه جزو مهمترین تجهیزات عکاسان به شمار میروند. عموم دوربینها فاقد حافظهی داخلی هستند؛ از این رو به حافظه نیاز دارید تا بتوانید فایلهای خود را روی آن ذخیره کنید. خوشبختانه جستجو در میان دنیای کارتهای حافظه کار چندان دشواری نیست و تا حدی پیدا کردن کارت حافظهی مناسب برای انواع دوربین کار آسانی است. فقط باید با انواع کارت حافظه و ویژگیهای آنها آشنا باشید.
احتمالا وقتی برای خرید یکی از آنها اقدام کردهاید با انواع و اقسام نمادها و نشانههای مختلفی روبرو شدید که کمپانیهای تولید کننده برای معرفی کالاهایشان به کار میبرند. اگرچه بعضی از این اصطلاحات گیج کننده هستند، اما بهتر است آنها را بشناسید تا انتخاب خوبی برای حافظه دوربینتان داشته باشید.
در این مقاله سعی دارم به توضیح ویژگیهای انواع کارت حافظه پرداخته و به شما کمک کنم تا بهترین مدل متناسب با نیازهایتان را پیدا کنید. پس همراه من باشید …
آشنایی با انواع کارت حافظه

با توجه به اینکه شما از چه دیوایسی استفاده میکنید، مدل کارت حافظه متفاوتی را نیز باید خریداری کنید. یعنی در واقع هر دستگاهی کارت حافظهی مخصوص به خود را داشته و از دیگر مدلها پشتیبانی نمیکند. این تفاوت میتواند در نوع اتصال، تعداد پینهای اتصال و حتی ابعاد آنها باشد. همچنین هر یک از آنها برای نصب به اسلات ( شیار ) مخصوص به خود در دیوایس مورد نظر نیاز دارند.
دوربینهای دیجیتال نیز هر یک از مدلی خاص پشتیبانی میکنند که میتوانید با مطالعه اطلاعات مدل دوربینتان در اینترنت آن را پیدا کرده و یا به دفترچه راهنمای درون جعبه مراجعه کنید.
در ادامه به معرفی برخی از رایجترین انواع کارت حافظه خواهم پرداخت :
کارت حافظهی SDHC / SDXC

در ابتدا لازم است بدانید که دوربین شما از چه نوع کارت حافظهای پشتیبانی میکند. دو نوع از پرکاربردترین و محبوبترینها، انواع Secure Digital ) SD ) و Compact Flash ) CF ) هستند. بیشتر دوربینها و گجتها از کارت حافظهی SD استفاده میکنند؛ شامل SDHC یا SDXC.
کارتهای حافظهی SDHC یا Secure Digital High Capacity برای ذخیرهی اطلاعات در حجم بالا طراحی شده است. اما لازم است داشته باشید که دوربین شما از کارت حافظهی SDHC پشتیبانی کند؛ اگر دوربین شما پیش از روی کار آمدن SDHC تولید شده باشد، احتمالا از این نوع کارتها پشتیانی نمیکند.
کارتهای حافظهی SDXC یا Secure Digital Xtra Capacity در همان ابعاد کارت SD هستند اما ظرفیت بالاتری ( تا ۲ ترابایت ) ارائه میدهند. همچنین سرعت پردازش این دسته از کارتهای حافظه بالاتر است. این دسته از کارتها را باید از طریق اسلات کارت SD به دوربین متصل کرد، اما ممکن است دوربین یا گجتهای شما از کارت حافظهی SDXC پشتیبانی نکند.
بنابراین همیشه قبل از خرید و استفاده از این کارت حافظه از پشتیبانی دوربین خود از آنها مطمئن شوید. همچنین کامپیوترهای شخصی باید از فرمت exFAT پشتیبانی کنند تا با SDXC سازگار باشند. در حال حاضر لینوکس، ویندوز ۷ به بعد، مک اواس ( اسنو لپرد و جدیدتر ) و برخی از نسخههای قدیمیتر مایکروسافت ویندوز با این کارتهای حافظه سازگار هستند.
کارت حافظهی CF یا Compact Flash

کارتهای حافظهی Compact Flash یا CF از لحاظ ابعاد بزرگتر از دیگر نمونههای موجود بوده و این روزها بیشتر در دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری حرفهای بهخصوص انواع کانن، استفاده میشوند. این دسته از کارتهای حافظه اولین بار توسط سندیسک در سال ۱۹۹۴ معرفی شدند و در دورهای در دستگاههای مختلف از آنها استفاده میشد.
اما حالا فقط از آنها در دوربینهای DSLR فوق حرفهای استفاده میشود. همانطور که از اسم این کارت حافظه پیدا است، از حافظهی فلش برای ضبط داده استفاده میکند. این کارتها را در ظرفیتهای ۲ گیگابایت تا ۱۲۸ گیگابایت میتوان یافت. کانن سال گذشته درگاه این نوع کارت حافظه را به دوربینهای فیلمبرداری HD حرفهای خود اضافه کرد.
در گذشته کارتهای حافظهی Compact Flash در مقایسه با دیگر کارتهای حافظه سریعتر بودند و قادر بودند دادهی بیشتری از کارتهای SD را در خود ذخیره کنند. با این حال، اخیرا تفاوت بین آنها بسیار اندک شده است.
کارت حافظهی Micro SD

بعد از SD پرکاربردترین نوع کارتها مدل microSD است. معمولا بیشترین استفادهی این کارت حافظه در موبایلها است و کسانی که میخواهند ظرفیت داخلی موبایل خود را افزایش دهند، یک کارت حافظهی microSD میخرند. این مدل همانطور که از نامش برمیآید، مدل کوچک شدهی SD است و از همان استاندارد استفاده میکند.
این نوع حافظه را میتوان با استفاده از یک تبدیل ساده و ارزان، به سایز استاندارد SD تبدیل کرد. معمولا در بسته بندی کارت حافظهی microSD، تبدیل آن به SD را هم قرار میدهند. اما اگر کارت حافظهای خریداری کردید که فاقد آداپتور بود، میتوانید خودتان آن را با قیمت کمی تهیه کنید.
در حد فاصل دو سایز SD و microSD، نوع سومی با عنوان miniSD هم داشتیم که قرار بود در موبایلها استفاده شود. اما microSD توانست در سایز کوچک کارتهای حافظه، برندهی بازی شود و به این شکل، miniSD به حاشیه رفت و کمکم از بازار حذف شد.
کارت حافظهی xD Picture

کارت حافظهی xD Picture ( نشانهی eXtreme Digital ) مختص دوربینهای قدیمی فوجی فیلم و الیمپوس هستند، اگر چه این برندها با بیشتر کارت حافظهها با تکنولوژی SD / SDHC سازگار هستند.
کارت حافظهی Memory Stick

این نوع از کارتهای حافظه اولین بار توسط کمپانی سونی عرضه شدند و همچنان در محصولات این شرکت استفاده میشوند. این حافظهها در طول زمان تغییر کردهاند و انواع مختلفی دارند از نمونههای آنها میتوان به Memory stick Duo، Memory Stick Pro Duo، Memory Stick Pro HG Duo اشاره کرد.
تفاوت آنها در ابعاد، ظرفیت و سرعت آنها است. این نوع کارت حافظه به دلیل اینکه بیشتر در محصولات سونی استفاده میشود در بازار ایران به صورت محدود موجود است. قبل از خرید این نوع کارت حافظه از سازگاری دوربین خود با انواع مختلف آن مطمئن شوید.
کارت حافظهی مالتی مدیا ( MMC )

کارت حافظههای مالتی مدیا از لحاظ ظاهری همانند کارتهای SD هستند؛ اما بدون دکمهی قفل. آنها بهعنوان جایگزینی برای SD استفاده میشوند و با بسیاری از دوربینها سازگارند؛ اگرچه سرعت انتقال آنها پایینتر است.
کارت حافظهی CFast 2.0

در سال ۲۰۱۲ تیم Compact Flash از استاندارد CFast 2.0 v رونمایی کرد. این مدل کارت حافظه سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالایی دارد. در سپتامبر ۲۰۱۳ کمپانی سندیسک اولین CFast 2.0 را روانهی بازار کرد که سریعترین کارت حافظه در جهان به شمار میآمد و سرعت خواندن تا ۴۵۰ مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن تا ۳۵۰ مگابایت بر ثانیه را برای آن وعده داده شده بود.
در حال حاضر نمونههای جدیدتر این استاندارد همچنان سریعترین کارتهای حافظهی جهان به شمار میروند.
ظرفیت

منظور من از ظرفیت، در واقع فضاییست که یک کارت حافظه در اختیار شما قرار میدهد تا فایلهایتان را درون آن ذخیره کنید. واحد اندازه گیری ظرفیت کارت حافظه گیگابایت است که به اختصار با عبارت GB نشان داده میشود.
خیلی از افراد مبتدی بر این باورند که هرچه ظرفیت کارت حافظه بیشتر باشد بهتر است، اما در واقع این یک باور کاملا غلط است. واقعا به همین سادگی نمیشود گفت خرید هر کارتی که بیشتری ظرفیت را داشت عاقلانهترین کار است.
در زمان انتخاب ظرفیت، باید حجم فایلهایی را که برای ذخیرهسازی روی کارت حافظه برنامهریزی کردهاید را در نظر بگیرید. بسته به ظرفیت کارت حافظه و نوع دوربینی که استفاده میکنید، میتوانید از صدها تا هزاران فایل را روی آن ذخیره کنید. اگر از سوژهی مهمی عکس میگیریم، بهتر است از چندین کارت حافظه با ظرفیت پایینتر استفاده کنیم.
چرا که احتمال خرابی کارت حافظه وجود دارد و در نتیجه تمام فایلهای خود را از دست خواهید داد. دقت داشته باشید که ظرفیت کارت حافظه را باید با توجه به نوع دوربین خود از لحاظ مگاپیکسل، رزولوشن و فرمتی که عکس یا فیلم میگیرید انتخاب کنید.
اما در سمت مقابل، عدهای هم هستند که یک کارت با ظرفیت زیاد را ترجیح میدهند. به عنوان مثال، عکاسان ورزشی یا عکاسانی که تصاویر پشت سرهم ثبت میکنند و یا آنهایی که فیلمهای بلند تهیه میکنند، ظرفیت بالا اولین اولویتشان است.
کارتهای حافظه در ظرفیتهای مشخصی تولید میشوند و اعداد آنها طی یک فرمول مشخص زیاد میشود. به جز کارتهای حافظه یک گیگابایتی، باقی ظرفیتها اعداد زوج هستند، برای مثال شما نمیتوانید یک کارت حافظه 27 گیگابایتی را پیدا کنید.
مورد دیگر اینکه به غیر از ظرفیت جدید ۲۰۰ گیگابایتی، تمام ظرفیتها توانی از عدد ۲ هستند. در خط زیر، تمام ظرفیتهای موجود در دنیای کارتهای حافظه را برایتان لیست کردهام :
۱GB | 2GB | 4GB | 8GB | 16GB | 32GB | 64GB | 128GB | 200GB | 256GB | 512GB
از میان این ظرفیتها، 16، 32 و 64 گیگابایتیها معمولا پرفروشترین و محبوبترین کارتهای حافظه هستند. چرا که هم قیمت معقولی داشته و هم نیازهای اکثر کاربران را برطرف میکنند. اگر یک دوربین کامپکت دارید و گاه و گداری با آن عکاسی میکنید، یک کارت 16 گیگابایتی نیز برایتان مناسب خواهد بود.
اما اگر یک دوربین حرفهای DSLR دارید و تمام عکسهایتان را با فرمت خام ( RAW ) ثبت میکنید، به کمتر از ۶۴ گیگابایت فکر نکنید. اگر میخواهید کارت حافظهای با ظرفیت بیشتر از ۶۴ گیگابایت بخرید، ابتدا چک کنید که آیا دستگاهتان میتواند از این مقدار ظرفیت پشتیبانی کند یا خیر. معمولا در دفترچهی راهنما یا جدول مشخصات محصولات به حداکثر ظرفیت حافظهی پشتیبانی شده اشاره میشود. بیش از این مقدار، نمیتوانید روی دستگاهتان حافظه نصب کنید.
سرعت

دو مولفهی اصلی در سرعت کارتهای حافظه وجود دارد که بسیار مهم است، یکی سرعت خواندن و دیگری سرعت نوشتن. سرعت خواندن یک حافظه نشان میدهد که داده چقدر سریع میتواند از یک کارت بازیابی شود. این عملکرد برای مثال زمانی که محتوا را از کارت حافظه به کامپیوتر یا پرینتر ارسال میکنید، مشخص است.
سرعت خواندن بیشتر باعث میشود عکسهای شما سریعتر منتقل شوند. البته باید توجه داشت عوامل دیگری نیز در سرعت انتقال موثر هستند؛ مانند اینکه کارت حافظه شما چگونه به کامپیوتر متصل شده است، از طریق اتصال مستقیم به یو اس بی ۲ یا فایروایر ۸۰۰ یا یو اس بی ۳. نوع حافظهی داخلی کامپیوتر ( SSD یا HDD ) نیز اثرگذار است.
سرعت نوشتن، در واقع همان سرعت ذخیره شدن فایلها روی کارت است که هنگام عکاسی پیاپی، فیلم برداری با کیفیت HD یا هنگام استفاده از دوربینهای با رزولوشن بالا که عکسهایی حجیم ثبت میکنند بسیار اهمیت دارد. اگر شما یک عکاس ورزشی هستید، احتمالا خیلی زیاد ازعکاسی پیاپی استفاده میکنید و این یعنی به یک کارت حافظه با سرعت خواندن و نوشتن زیاد نیاز خواهید داشت.
اگر هم به ژانرهای دیگر علاقه دارید، مثل عکاسی از رویدادها، عکاسی پرتره، خیابانی، طبیعت و حیات وحش، برای اینکه بتوانید فایلهای خام RAW خود را با سرعت بیشتری به کامپیوترتان منتقل کنید، به یک کارت حافظه سریع نیاز دارید.
کلاس بندی

یکی از ویژگیهای گیج کننده در انواع کارت حافظه ، بی شک علامتهای مربوط به کلاس بندی آنهاست. این کلاس بندیها عموما به منظور نمایش سرعت کارت حافظه در هنگام ذخیره ویدیو به کار میروند. به عبارت دیگر میتوان با توجه به آنها از حداقل سرعت این محصولات در هنگام ذخیرهسازی ویدیوها آگاهی پیدا کرد.
در هنگام ثبت عکس و یا ذخیرهسازی اطلاعات بر روی کارتهای حافظه، ایجاد یک وقفه در هنگام نوشتن اطلاعات، اتفاق مهمی محسوب نمیشود. چرا که دوربین یا دستگاه در این حالت میتواند با مدیریت وقفه، کار نوشتن اطلاعات را از سر بگیرد. اما در طرف مقابل در هنگام ذخیرهسازی ویدیوها، ایجاد این وقفه میتواند کار به ثبت رساندن آنها را با مشکل روبرو کند.
ارسال ویدیوها برای ذخیره سازی بر روی کارتهای حافظه به صورت یک استریم و جریان اطلاعاتی صورت میگیرد و به همین دلیل ایجاد وقفه در هنگام نوشتن این اطلاعات میتواند به ماهیت آنها آسیب وارد کند. به این معنی که برای ذخیرهسازی ویدیوها بر روی کارتهای حافظه به یک فرآیند نوشتن اطلاعات بدون مزاحمت نیاز داریم. این موضوع سبب شده است که سرعت و کلاس کاری کارتهای حافظه در هنگام ذخیرهسازی ویدیوها از اهمیت زیادی برخوردار باشد و این کلاسها به صورت عمده به منظور معرفی قدرت این محصولات در هنگام ثبت ویدیوها به کار گرفته شوند.
از سوی دیگر وضوح بسیار زیاد رزولوشن در دوربینهای جدید، باعث شده کیفیت ویدیوهای ثبت شده تا حد زیادی بالا برود و در نتیجه، برای اینکه مشکلی حین ضبط ویدیو نداشته باشیم بهتر است از کارتهای حافظه سریع با کلاس بالا استفاده کنیم.
آشناترین نوع کلاس بندی انواع کارت حافظه که از اواسط دهه 2000 میلادی به کار گرفته میشد، استفاده از اعدادی همچون 2، 4، 6 و 10 است. این نوع کلاس بندی حداقل سرعت کارتهای حافظه در هنگام نوشتن اطلاعات بدون آسیب به آنها را نشان میدهد.
به عنوان مثال یک کارت حافظه در کلاس 4، میتواند سرعت نوشتن اطلاعات در حدود 4 مگابایت بر ثانیه را فراهم آورد. به همین ترتیب یک کارت کلاس 10، سرعت 10 مگابایت بر ثانیه را در هنگام ذخیره سازی اطلاعات در دسترس قرار میدهد.

کلاس بندی دیگری که در حد فاصل سالهای 2010 تا 2013 معرفی شد، سرعت کارتهای حافظه را با علامتهایی نظیر U1 و U3 به نمایش میگذاشت. کلاسهای U1 و U3 نشان میدهند که کارتهای حافظه به ترتیب دارای حداقل سرعت 10 و 30 مگابایت بر ثانیه در هنگام نوشتن اطلاعات هستند. کارتهای معرفی شده در این کلاسبندی همچنین از حافظههای با سرعت بالا یا استاندارد UHS نیز بهره میبرند.
افزایش وضوح و کیفیت در فیلم برداری با دوربینهای دیجیتال سبب شد تا در سال 2016 کلاس بندی جدیدی نیز برای کارتهای حافظه معرفی شود که بتواند سرعت بهتر و بالاتری را برای آنها توصیف کند. این کلاس بندی با علامتهایی نظیر V6، V10، V30، V60 و V90 نشان داده میشود.
همانطور که احتمالا حدس میزنید، عدد نمایش داده در کنار هر کلاس، سرعت تضمین شده آن کارت حافظه در هنگام نوشتن اطلاعات را نشان میدهد. این عدد حتی میتواند در مواقعی از حداکثر سرعت نوشتن آن کارت نیز کمتر باشد.
اما بعضی از تولید کنندگان به این کلاس بندیها وفادار نبوده و سعی میکنند محصولات خود را در قالب فرمتی دیگر و با عنوان X-rating معرفی کنند. بر روی این کارتهای حافظه نشانهایی همچون 400X دیده میشود که از سرعت درایوهای نوری در هنگام نوشتن اطلاعات برگرفته شده است. میتوان هر 100X را معادل با 15 مگابایت بر ثانیه دانست و از این طریق به سرعت واقعی این کارتهای حافظه دست پیدا کرد. به طور مثال کارتی با نشان 400X میتواند سرعت نوشتن در حدود 60 مگابایت بر ثانیه را فراهم کند.
فارغ از قیمت تمام شده کمتر، دلایل فنی وجود دارد که نشان میدهد برای ذخیره سازی ویدیوهای با وضوح معمولی ( به عنوان مثال در وضوح 640 در 480 پیکسلی ) بهتر است از یک کارت کلاس 10 یا حتی 6 به جای یک کارت در کلاس V90 استفاده کرد. اما حتی یک کارت حافظه عرضه شده در کلاس V90 نیز اگر از یک برند معتبر تهیه شود بازهم میتواند برای ذخیره سازی ویدیوهای با کیفیت معمولی مورد استفاده قرار بگیرد.
اما آنچه که سبب شده است این روزها کاربران نتوانند به راحتی یک کارت حافظه مناسب برای دستگاههای مختلف خود خریداری کنند، استفاده همزمان از هر سه فرمت کلاس بندی بالا برای معرفی مشخصات این محصولات است. در حال حاضر مشاهده میشود که بسیاری از کارتهای حافظه موجود در بازار، دارای سه عنوان کلاس مختلف هستند.
به عنوان مثال برخی از انواع کارت حافظه در کلاس V30 معرفی میشوند، یعنی دارای سرعت نوشتن تضمین شده در حدود 30 مگابایت بر ثانیه هستند. در عین حال دیده میشود که نشان کلاس 10 نیز برای معرفی این کارتهای حافظه استفاده شده است. به این معنی که سرعت آن در هنگام نوشتن اطلاعات به حدود 10 مگابایت بر ثانیه میرسد !
استاندارد UHS

استاندارد UHS یا Ultra High Speed مختص کارت حافظهی SD است و به منظور افزایش سرعت انتقال داده معرفی شدهاند. سه نمونه از این استاندارد وجود دارد که رایجترین آن UHS-I بوده و جدیدترین آن نیز UHS-III است. به نظر میرسد نمونهای از استاندارد UHS-III در بازار ایران موجود نیست. در این بخش ما به دو نمونه استاندارد UHS-I و UHS-II میپردازیم.
UHS-I حداکثر سرعت اسمی قابل دسترس ۱۰۴ مگابایت بر ثانیه دارد که شاید بتوان روی ۸۰ تا ۹۰ مگابایت آن به طور حقیقی حساب باز کرد. UHS-II نیز سرعت اسمی معادل حداکثر ۳۱۲ مگابایت بر ثانیه را ارائه میدهد و میتواند در دنیای واقعی به حداکثر سرعت ۲۵۰ تا ۲۸۰ مگابایت بر ثانیه برسد. دقت داشته باشید برای استفاده از UHS-II باید دستگاهتان از این فناوری پشتیبانی کند.
چرا که UHS-I در مقایسه با UHS-II یک ردیف پین کمتر دارد. البته از UHS-II میتوان به جای UHS-I استفاده کرد ( سرعت در حد UHS-I پایین خواهد آمد ) اما برعکس آن ممکن نیست.
بهترین کارتهای حافظه کداماند ؟

اما پس از همهی این توضیحات بهتر است با هم بررسی کنیم که کدام کارت حافظه برای ما به عنوان عکاس یا فیلم بردار مناسبتر است. میتوان گفت که کلاسبندیهای مختلف به طور کلی تنها با هدف کمک به اشخاصی که قصد خرید کارت حافظه دارند طراحی شدهاند. به این صورت که معمولاً در راهنمای استفاده از دستگاههای مختلف ذکر میشود که چه کلاسی از کارتهای حافظه قادر است بهینهترین شرایط را برای آنها تامین کند.
اما مشکل آنجاست که بسیاری از کاربران اطلاعی از نوع کارت حافظه سازگار با دوربین خود ندارند. در این صورت بهتر است ابتدا کلاسها و ویژگیهای مختلف یک کارت حافظه را بشناسید، سپس اقدام به خرید یکی از آنها کنید.
از دیگر مزایای کلاسبندی کارتهای حافظه، صرفه جویی قابل توجه در هزینه خرید این محصولات است. به طور مثال استفاده از یک کارت حافظه کلاس V30 یا U3، در دستگاهی که تنها قادر است ویدیوها را با وضوح استاندارد و معمولی به ثبت برساند، اتلاف منابع مالی محسوب میشود. چرا که یک کارت حافظه کلاس 10 که قیمت بسیار کمتری دارد نیز میتواند نیازهای این دستگاه را برطرف کند. استفاده از کارتهای حافظه پرسرعت در یک دستگاه ارزان قیمت، مثل این است که برای یک اتومبیل قدیمی، بنزین با اکتان بالا و مرغوب تهیه کنیم.
تصویر زیر که نوسط SD Association ( موسسه تنظیم کلاسهای انواع کارت حافظه ) تهیه شده است میتواند راهنمای خوبی برای انتخاب و خرید یک کارت حافظه مناسب باشد. اگر از کارت حافظهای که با دستگاه شما سازگاری داشته باشد آگاهی ندارید میتوانید از ستون سمت راست این تصویر بهترین وضوح ویدیویی را که میتواند به ثبت برساند پیدا کرده و سپس با آگاهی از کلاس کاری مناسب یک مدل را برای خودتان در نظر گرفته و تهیه کنید.

به عنوان مثال اگر دوربینی دارید که میتوانید ویدیوهایی با رزولوشن 4K و نرخ 30 فریم بر ثانیه به ثبت برساند، یک کارت حافظه کلاس 10 یا V10 میتواند کاملا برای شما مناسب باشد.
اما اگر از دوربینی استفاده میکنید که ویدیوهایی با وضوح 1080p و با نرخ 30 فریم بر ثانیه ثبت میکند، خرید یک کارت حافظه کلاس 6 یا V6، میتواند برای آن کافی باشد.
عیب راهنمای بالا این است که تنها برای نرخ فریمهای پایین و در محدوده 30 تا 60 فریم بر ثانیه کاربرد دارد و قادر نیست اطلاعاتی در مورد کارت حافظه سازگار با دوربینهای جدید که میتوانند ویدیوها را با نرخ فریم بالا و در محدوده 120 فریم بر ثانیه به ثبت برسانند در اختیار قرار دهد.
کدام کارت حافطه برای دوربینهایی با رزولوشن فیلم برداری 4K یا 8K مناسب است ؟

همانطور که برایتان توضیح دادم، بهترین روش برای خرید یک کارت حافظه مناسب، توجه به دفترچه راهنمای دوربینی است که دارید و مطمئن باشید خود کمپانی تولید کننده بهترین مدل را به شما پیشنهاد میدهد. این موضوع میتواند کاربران را از خطر خرید یک کارت حافظه با سرعت پایین ( و در نتیجه از دست دادن بخشی از قابلیتهای دوربین ) و همچنین خرید یک کارت گران قیمت با قابلیتهایی بیش از نیاز واقعی، در امان بدارد.
اما در مورد بعضی از دوربینها، حتی با مطالعه کامل دفترچه راهنما نیز نمیتوانید به یک نتیجه قطعی در مورد خرید بهترین کارت حافظه برسید. متاسفانه برای این حالت ترتیب مشخصی وجود نداشته و بهترین راه این است که اگر مشکل مالی ندارید، بهترین کارت حافظه با بیشترین سرعت ممکن را خریداری کنید.
به عنوان مثال برای ثبت ویدیوهایی با رزولوشن 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه، خرید کارتهای کلاس V30 یا U3 میتواند ایده بسیار خوبی باشد. همچنین میتوان از کارتهای حافظه تولید شده در این کلاسها برای ذخیره سازی ویدیوهای با وضوح Full HD و نرخ 240 فریم بر ثانیه استفاده کرد.
برای ضبط ویدیوهای 8K ( گرچه دوربینهای بسیار کمی وجود دارند که از این رزولوشن در حال حاظر پشتیبانی کنند و اکثر دوربینهای با این رزولوشن، سینمایی و حجیم بوده و کاربران بسیار کمی از آنها استفاده میکنند، این دسته از کاربران معمولا برای ساخت فیلمهای سینمایی بلند از این دوربینها استفاده کرده و با خرید یک کارت حافظه گران قیمت مشکلی ندارند. )، ذخیره چند استریم به صورت همزمان و یا ثبت اطلاعات GPS نیز استفاده از حافظههای پرسرعت و در کلاس V60 یا V90 بهترین انتخاب محسوب میشود.
بهترین کارتهای حافظه برای دوربینهای عکاسی حرفهای

همانطور که چندین بار در مورد کلاس بندی در انواع کارت حافظه توضیح دادم و گفتم که این مورد به عملکرد آنها در ذخیره سازی ویدیو مرتبط است. اما با این حال، دوربینهای دیجیتال مدرن به شکلی طراحی میشوند که چندان به سرعت کارتهای حافظه وابسته نباشند.
دوربینهای عکاسی حرفهای دارای یک حافظه داخلی و بافر هستند که میتوانند از آن برای ذخیره سازی اولیه تصاویر استفاده کنند. به این ترتیب اگر وقفهای در هنگام ذخیرهسازی 40 تصویر بر روی کارت حافظه ایجاد شود، این دوربینها میتوانند با استفاده از این حافظه بافر از نابودی اطلاعات جلوگیری کنند. به این صورت که تصاویر تا رفع این وقفه بر روی این حافظه ذخیره سازی میشوند. به این ترتیب حتی کارتهای حافظه SD و microSD اقتصادی نیز میتوانند در این دوربینها عملکرد مناسبی را در اختیار عکاسان معمولی قرار دهند.
اما مشکل واقعی زمانی نمایان میشود که شما یک عکاس حرفهای باشید و بخواهید عکسهای بسیار زیادی را به صورت پیاپی ثبت کنید. حافظه بافر دوربینها مختلف است، اما در نظر بگیرید یک دوربین نیمه حرفهای را با حافظه بافر 75 شات؛ در صورتی که به صورت پیاپی 75 عکس ثبت کنید عملکرد دوربین متوقف شده و تا پایان عملیات ذخیره سازی آخرین عکس، اجازه استفاده از دوربین را نخواهید داشت.
گاهی اوقات کمپانیها برای اینکه حافظه بافر پر نشود و عکسها به صورت مداوم در کارت حافظه ذخیره شوند ( در مشخصات این نوع دوربینها بافر با ظرفیت نامحدود ذکر میشود )، سرعت عکاسی پیاپی را در دوربین کاهش میدهند.
این هم میتواند خوب باشد و هم مشکل ساز؛ در واقع اگر یک عکاس معمولی یا نیمه حرفهای هستید یا به ژانرهایی علاقه دارید که عکاسی پیاپی در آنها اهمیت زیادی ندارد، هیچ مشکلی نخواهید داشت و این برای شما عالی خواهد بود. اما اگر عکاس خبری یا ورزشی باشید، این مورد برایتان ممکن است دردسر شود.
تستهای عملی صورت گرفته از انواع کارت حافظه نشان میدهد که معمولاً شرکتهای سازنده، سرعت آنها را با کمی اغراق گزارش میدهند و در هنگام ذخیره سازی اطلاعات امکان دستیابی به سرعت اسمی آنها امکان پذیر نیست. با توجه به این موضوع باید همیشه سعی کرد یک کارت حافظه سریعتر از نیاز را خریداری کرد.
عملکرد انواع کارت حافظه SD در یک دوربین عکاسی

تنها تستهای عملی است که نشان میدهد عملکرد انواع کارت حافظه در یک دوربین DSLR چقدر با یکدیگر تفاوت دارند. به این منظور قصد داریم سرعت چهار مدل مختلف از کارتهای حافظه SanDisk را در دوربین Sony Alpha A7R II و در هنگام ذخیره 10 عکس خام (RAW) و JPEG اندازهگیری کنیم و با یکدیگر به مقایسه بگذاریم.
در این بررسی از یک کارت 256 گیگابایتی SanDisk Extreme، کارت جدید و 400 گیگابایتی SanDisk Ultra، کارت حافظه SanDisk Ultra با ظرفیت 32 گیگابایت که سه سال از اولین تولید آن میگذرد و همچنین یک کارت حافظه قدیمی 32 گیگابایتی که آن هم محصولی از شرکت SanDisk است استفاده کردهایم. پیش از اینکه سرعت هر کدام از این چهار کارت در این بررسی اندازه گیری شود، اطلاعات درون آنها توسط خود دوربین فرمت شده است.
نمودار زیر که مشخصات دقیق هرکدام از این چهار کارت را هم در خود جای داده، نشان میدهد که برای ذخیره سازی این 10 عکس که حجم هرکدام از آنها به حدود 42 مگابایت میرسد به چه زمانی نیاز داریم. طبیعی است هرچه ابعاد نمودار مقابل هر کارت حافظه کوچکتر باشد برای ثبت و ذخیرهسازی این تصاویر به مدت زمان کمتری نیاز بوده و سرعت آن نیز بیشتر است.

نمودار بالا به خوبی نشان میدهد که بین سرعت عملکرد دو کارت حافظه SanDisk Ultra و محصول قدیمی این شرکت تفاوتهای نسبتاً زیادی وجود دارد. در حالی که هردو دارای ظرفیت 32 گیگابایت هستند اما تفاوت کلاسهای کاری سبب شده است که عملکرد بهتری را از کارت SanDisk Ultra شاهد باشیم. این بررسی همچنین نشان میدهد که تفاوت عملکرد کارت حافظه جدید و 400 گیگابایتی SanDisk Ultra نسبت به نسخه قدیمیتر و 32 گیگابایتی خود از زمین تا آسمان است.
این در حالی است که هر دو کارت در قالب یک سری از محصولات شرکت SanDisk روانه بازار شدهاند. به نظر میرسد دلیل اصلی ایجاد چنین تفاوت عملکردی به ظرفیت بالاتر کارت 400 گیگابایتی مربوط میشود. ساختار کارتهای حافظه امروزی شباهت زیادی به حافظههای SSD دارد. در این نوع از درایوهای ذخیره اطلاعات، بخشی از ظرفیت به عنوان حافظه کش مورد استفاده قرار میگیرد تا امر نوشتن و خواندن اطلاعات در فرآیندهای بعدی سریعتر صورت بگیرد. این موضوع سبب میشود که از میان دو کارت حافظه هم نوع، کارتی که دارای ظرفیت بهتری است، سرعت و عملکرد مناسبتری نیز داشته باشد. هرچه حجم بیشتری از ظرفیت این کارت مورد استفاده قرار بگیرد فضای اختصاص داده شده به عنوان کش کوچکتر میشود و در نتیجه سرعت کارت نیز کاهش پیدا میکند.
با اینکه انتظار میرفت کارت حافظه 256 گیگابایتی SanDisk Extreme بتواند با اختلاف زیادی در این بررسی پیروز شود اما میبینیم که تفاوت عملکرد آن در قیاس با کارت 400 گیگابایتی SanDisk Ultra ناچیز است. این در حالی است که کارت SanDisk Extreme دارای سرعت نوشتن در حدود 90 مگابایت در ثانیه است و همچنین توسط شرکت سازنده دو کلاس سریعتر از کارت SanDisk Ultra علامت گذاری شده است.
-
کارت حافظه سن دیسک SanDisk 64GB Extreme PRO UHS-II SDXC 300MB/S 2000X۸,۰۰۰,۰۰۰ تومان
-
کارت حافظه سن دیسک SanDisk 128GB Extreme PRO UHS-II SDXC 300MB/S 2000X۱۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان
-
کارت حافظه لوتوس Lotous Elite Pro SDHC UHS-I 16GB 170MB/sتماس بگیرید
-
کارت حافظه لوتوس Lotous Elite Pro SDHC UHS-I 32GB 200MB/sتماس بگیرید
-
کارت حافظه لوتوس Lotous Elite Pro SDXC UHS-I 128GB 200MB/s۱,۷۰۰,۰۰۰ تومان
-
کارت حافظه لوتوس Lotous Elite Pro SDXC UHS-I 64GB 200MB/s۸۹۰,۰۰۰ تومان
-
کارت حافظه میکرو اس دی Micro Sd PRETEC 8G_80mgتماس بگیرید
-
کارت حافظه میکرو اس دی Micro Sd PRETEC 16G_80mgتماس بگیرید
-
کارت حافظه میکرو اس دی Micro Sd PRETEC 32G_80 mgتماس بگیرید
به نظر میرسد برای توجیه عملکرد این دو کارت باید به مشخصات دوربین Sony Alpha R7 II که در این بررسی به عنوان دستگاه میزبان مورد استفاده قرار گرفته است نگاهی بیندازیم. این دوربین که در سال 2015 تولید شده از یک USB 2.0 همراه با یک حافظه بافر بزرگ بهره میبرد و به همین دلیل در بهترین حالت میتواند اطلاعات را با سرعت 35 مگابایت بر ثانیه بر روی کارتهای حافظه بنویسد. با توجه به این موضوع میتوان گفت که خرید یک کارت حافظه سریع و با سرعتی بیشتر از این مقدار برای استفاده بر روی این دوربین کاری بیهوده است.
نتیجه نهایی و جمع بندی

بررسی بالا بیش از هر چیز دیگری نشان میدهد که دسترسی به سرعت بالای نوشتن و خواندن اطلاعات، تنها در گروی انتخاب یک کارت حافظه گران قیمت و پرسرعت نیست و دستگاه میزبان نیز در این داستان یک نقش اساسی را بازی میکند.
یادتان باشد برای خرید یک کارت حافظهی خوب، باید به فاکتورهایی از قبیل کلاس سرعت، مقدار ظرفیت و ابعاد خود کارت حافظه دقت کنید. در نظر داشته باشید که دستگاهتان از چه مقدار حافظهای پشتیبانی میکند و در نهایت به این دقت کنید که سطح نیاز خودتان چقدر است. همهی اینها را که کنار هم بگذارید، به بهترین کارت حافظه برای خودتان دست خواهید یافت.
امیدوارم نکاتی که در مقاله ” کدام کارت حافظه برای من مناسب است ؟ : هر آنچه لازم است در مورد انواع کارت حافظه بدانید “ برایتان گفتم مفید بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی داشتید، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم. موفق باشید !
با سلام و احترام
مطالب بسیار خوبی رو ارائه کرده بودید.
ممنون
سلام ممنونم از لطف شما