برای ثبت انواع بوکه در عکاسی چه لنزی بخرم؟
تکنیک ها
امروزه واژه بوکه خیلی بیشتر از چیزی که فکرش را میکنید همهگیر شده است. و کمپانیهای بزرگ سازنده تجهیزات عکاسی و فیلمبرداری رسماً روی این واژه تبلیغ میکنند. برنامههای ویرایش عکس یا حتی پلاگینهای تخصصی فتوشاپ صرفاً حول آن کار میکنند. اگر به تازگی وارد دنیای عکاسی شده باشید، حتماً واژه عجیب بوکه یا Bokeh را شنیدهاید. این واژه از زبان ژاپنی وارد دنیای عکاسی شده و به افکتی اشاره میکند که باعث میشود پس زمینه سوژه عکاسی شما تار به نظر برسد. این کار باعث میشود تمرکز روی سوژه اصلی بیشتر شود و زیبایی بصری تصاویر خود را بیشتر میکند. همراه ما باشید تا در ادامه با دنیای ثبت عکسهای خارقالعاده با افکت بوکه بیشتر آشنا شویم.
بوکه در عکاسی چیست؟
همانطور که گفتیم بوکه از کلمه ژاپنی گرفته شده است. به معنای بلور یا نامفهوم کردن تصویر است. بوکه تاثیر بخش خارج از فوکوس پسزمینه (بک گراند) است که شما در زمان عکاسی ثبت میکنید. نقاط دایرهای شکل که از لکههای نور خارج از فوکوس ایجاد میشود، همان بوکه است. در واقع بخشی از عکس است که در محدوده فوکوس شارپ قرار نمیگیرد. البته لازم به ذکر است که هر نوع تار و گنگ شدن تصویر را بوکه نمیگویند، بلکه باید عکس مورد نظر مشخصات زیبایی شناختی هم داشته باشد.
چطور بوکه بزرگ ایجاد کنم؟
استفاده از دیافراگم باز
هرچهقدر دیافراگم بازتر باشد، نواحی خارج از فوکوس تارتر خواهد بود و این یعنی بوکه بهتری خواهیم داشت. اندازه قطر دیافراگم با ضریبی به نام fاندازهگیری میشود. هرچه عدد پشت ضریب f کوچکتر باشد، اندازه قطر دیافراگم بزرگتر خواهد بود و افکت بوکه بهتری را خواهیم داشت. برای گرفتن عکس بوکه خوب، دیافراگم را تا آخرین حد ممکن (کوچکترین عدد f) باز کنید.
کم کردن فاصله لنز با سوژه
هرچه به سوژه نزدیکتر شوید، بکگراند هم تارتر میشود. زیرا وقتی به سوژه نزدیک میشوید، محدوده کمتری در فوکوس قرار میگیرد و عمق میدان کمتر میشود. هرچه عمق میدان کمتر باشد، بکگراند تارتر خواهد بود. هرچه به سوژه نزدیکتر باشید، بوکه بهتری خواهید داشت.
زیاد کردن فاصله سوژه از پسزمینه
این موضوع را به خاطر داشته باشید که هرچهقدر سوژه از بکگراند دورتر باشد، بوکه بیشتری خواهیم داشت. زیرا عمق میدان به صورت یک خط و دقیق نیست. هرچهقدر از محل فوکوس دورتر و دورتر شویم، تاری تصویر هم به مراتب بیشتر میشود. زمانی که دوربین عکاسی روی سوژهای فوکوس میکند، برای رسیدن به حداکثر تاری ممکن در بکگراند، به یک فاصلهای نیاز دارد و با دورتر کردن سوژه از بکگراند این فاصله را تأمین میکنیم.
استفاده از لنزها با فاصله کانونی بیشتر
اگر میخواهید در عکاسی، بوکه بهتری داشته باشید، بهتر است از لنزی استفاده کنید که فاصله کانونی بیشتری دارد. یعنی ۲۰۰میلیمتر.
یک قانون کلی در مورد عکاسی بوکه؛ عدد f بزرگتر بکگراند واضحتر میشود. عدد f کوچکتر بکگراند تارتر میشود.
شکل انواع بوکه در عکاسی و طراحی لنز
شکل بوکه تابع طراحی لنز است. در واقع ساختار و طراحی لنز است که مشخص میکند ظاهر و شکل بوکه به چه صورت باشد. در ادامه شکلهای مختلفی از بوکه را به شما معرفی میکنیم.
بوکه در عکاسی با لنزهای آینهای بدون دیافراگم
![]() | ![]() |
لنزهای آینهای یا catadioptric، این لنزها شبیه به یک تلسکوپ بازتابی عمل میکنند و چیزی به نام دیافراگم قابل تنظیم ندارند. این لنزها لکههای نورانی در تصویر ایجاد میکنند که حالت خاصی دارند، به آنها بوکه دوناتی doughnut bokeh میگویند. بعضی از عکاسان این بوکه را دوست دارند و بعضی دیگر خیر. بوکههای دایرهای شکل کاملاً سلیقهای هستند و هر شخص ایده خودش را از نظر زیباییشناسی نسبت به آنها دارد.
بوکههای چشم گربهای
زمانی که دیافراگم لنز را تا حد ممکن باز میکنیم، نور از همه جهات وارد لنز میشود. لکههای نور که دقیقاً از محورهای میانی لنز وارد دوربین میشوند تغییر جهت زیادی ندارند و با همان شکل دایرهای روی حسگر دوربین میتابند. اما لکههایی که از کنار وارد میشوند، به دلیل تابش روی سطحی که عمود به محور لنز میشوند، به دلیل تابش روی سطحی که عمود به محور لنز نیست، کمی تغییر میکنند و بیضی شکل میشوند که به دلیل شباهت به عنبیه چشم گربه به (بوکه چشم گربهای) مشهوراند.
بوکههای پیازی
عدسیهای آسفریکال یکی از پیچیدهترین انواع اپتیک در جهان هستند. در عدسیهای آسفریکال، شیب دقیق برای تغییر اندازه وجود ندارد. شرکتهای سازنده لنز از عدسی آسفریکال که در برخی نقاط پهنتر و در برخی نقاط باریکتر میشوند، برای جبران اشکالات نوری در عدسیهای عادی لنز استفاده میکنند و هزینه تولید آنها نیز بسیار بالا است. زمانی که مشخصات لنزها را مطالعه میکنید، در صورتی که شرکت سازنده از عدسیهای آسفریکال در لنز خود استفاده کرده باشد، تعداد و نوع آنها را اعلام میکنند تا مشخص شود دلیل قیمت بالای تکنولوژی اپتیک لنز چه بوده است. این عدسیها داری شکست نور یکدست نیستند و روی بوکه تاثیر میگذارند. بوکه این عدسیها گاهی اوقات لایهلایه میشود و ظاهری شبیه به پیازی که برش خورده پیدا میکند که به آن onion ring bokeh نیز گفته میشود.
لنزهایی با امکان تنظیم بوکه
شرکتهای سازنده لنز سعی کردهاند لنزهایی را با امکان تنظیم بوکه برای عکاسانی که به این موضوع علاقهمند هستند بسازند. این لنزها تله فوتو و مخصوص عکاسی پرتره هستند و امکان تنظیم بوکه را دارند. عبارتی که در جلوی هر لنز نوشته شده است نشان دهنده تکنولوژی به کار رفته در لنز برای تغییر بوکه است که هر شرکتی نام مخصوص به خود را برای آن انتخاب کرده است.
خرید بهترین لنز بوکه در عکاسی
خب شاید بپرسید، در یک کلام چه لنزهایی برای بوکه در عکاسی بخرم؟ به شما میگوییم:
یک نکته کلی در این مورد این است که، آن دسته از لنزهایی برای افکت بوکه مناسب است که دیافراگم آنها خیلی باز شود، یعنی عددهای f2.8 یا کمتر و از طرفی لنز تک کانونی باشد. لنزهای تک کانونی همان لنزهای پرایم یا فیکس هستند.
لنزهای ۵۰ میلیمتری با f1.8 یا f.1.4
بهترین لنز برای شروع عکاسی هر عکاس، یک لنز ۵۰ میلیمتری با f1.8 یا f1.4 است. علاوه بر قیمت مناسب، دیافراگم این لنزها خیلی باز میشود و نور زیادی را وارد دوربین میکند. برای خرید لنز 50 میلیمتری کافیست سری به دسته لنز دوربین عکاسی در سایت بزنید و هر برندی که با بدنه دوربین شما سازگار است را انتخاب کنید.
لنز ۸۵ میلیمتری
لنزهای ۸۵ میلیمتری به دلیل بیشتر بودن فاصله کانونی، افکت بوکه بهتری دارند. این لنزها بهطور اختصاصی برای گرفتن عکسهای پرتره طراحی شده است. گرچه عکاسان سبکهای مختلف علاقه خاصی به این لنز دارند اما اگر سبک عکاسی شما پرتره است، لنزهای ۸۵ میلیمتری بهترین گزینه برای شما میتواند باشد.
لنزهای ۷۰_۲۰۰
این لنزها علاوه بر اینکه در عکاسی پرتره بسیار مفید است، برای عکاسی ورزشی، عکاسی حیات وحش، عکاسی عروسی و عکاسی صنعتی هم مناسب است. قیمت این لنزها نسبتاً گران است. اما از ارزش بالایی برخوردار هستند. در واقع میتوان گفت این لنزها همه کاره هستند.
خب تا اینجا با انواع لنزهای مناسب ایجاد بوکه آشنا شدید. پیشنهاد میکنیم بهترین لنز بوکه در عکاسی را بررسی کنید تا خرید هوشمندانهتری داشته باشید. حالا بد نیست بدانید که در چه مواقعی میتوان از این تکنیک جهت ایجاد تصویری خاص استفاده کرد.
بوکه در عکاسی شب
افکت بوکه در شب جلوه خارقالعادهای دارد. اکثر عکاسان حرفهای از عکاسی در شب به دلیل جلوه افکت زیبای بوکه استقبال بیشتری میکنند. زمانی که در شب به قصد ایجاد بوکه عکاسی میکنید، هر کدام از چراغهایی که در دوردستها وجود دارد، تبدیل به یک نور زیبا و یکنواخت دایرهای یا ستارهای شکل میشوند که عکس بوکه را زیبا میکنند.
ایزوله کردن سوژه
یکی از مهمترین دلایلی که از بوکه در عکاسی استفاده میکنیم، برای ایزوله کردن و جداسازی سوژه از بکگراند است. به این دلیل که عکاس تمام حواس مخاطب را روی سوژه اصلی عکس جلب کند. هیچکس در یک عکس شلوغ نمیتواند به چیزی که مدنظر شما است نگاه کند. اما وقتی افکت بوکه را روی تصویر اعمال کنید، فضای غیرضروری تصویر تار میشود و عکس خلوتتر میشود و توجه مخاطب جلب سوژه مدنظرتان میشود.
در چه مواردی نباید از بوکه استفاده کنیم؟
عکسهای دسته جمعی
اگر میخواهید عکس دسته جمعی بگیرید، بهتر است از بوکه استفاده نکنید. به دلیل عمق میدان کم جمع کثیری از دوستانتان عکسشان تار میشود. بنابراین اگر میخواهید عکس دسته جمعی بگیرید دیافراگم را ببندید و از لنزهای واید استفاده کنید تا یک عمق میدان بزرگ داشته باشید و همه نقاط عکس واضح باشد.
سوژههای سریع و فوکوسهای سخت
زمانی که از سوژههای سریع عکاسی میکنید، مثلاً یک ورزشکار یا حیوانات، چون سوژه به سرعت حرکت میکند و از سوی دیگر عمق میدان خیلی کم است، کوچکترین خطا در فوکوس باعث میشود عکس تار شود و زحمت شما به هدر رود. هیچ نرمافزاری برای شارپ کردن عکسهای خارج از فوکوس وجود ندارد. در نتیجه در این مواقع بیخیال ایجاد بوکه شوید.
دو راز پنهان برای شیفتگان بوکه در عکاسی
تیغههای دیافراگم
برای ثبت بوکههای خلاقانه در عکاسی، باید به تیغههای دیافراگم لنز هم توجه داشته باشید. این تیغهها بر روی شکلگیری بوکه تاثیر میگذارند. مثلاً: اگر تیغههای دیافراگم ۹ عدد باشد، بوکههای شما گردتر خواهد بود و منابع نورتان دایرهای و طبیعی بهنظر میرسند. اگر تیغههای دیافراگم کمتر باشد، باعث میشود شکل نور چندضلعی به نظر برسد که جلوه طبیعی ندارد؛ مگر اینکه هدف خاصی برای ثبت این نوع بوکهها داشته باشید.
AV Mode
برای ثبت بوکههای زیبا، باز بودن دهانه دیافراگم اهمیت دارد. بهترین حالت تنظیم روی Av mode است که به شما این امکان را میدهد که دهانه دیافراگم را تنظیم کنید تا سرعت شاتر به طور اتوماتیک متناسب با آن تنظیم شود. در حالت Av لازم نیست میزان نوردهی را حدس بزنید. بعد از تنظیم دیافراگم کافی است دکمه شاتر را فشار دهید. همه چیز اتومات تنظیم میشود.
تا اینجا با بهترین لنز برای ثبت بوکه در عکاسی آشنا شدید. راستی از افکت بوکه فقط در عکاسی استفاده نمیشود. در فیلمها هم از این افکت استفاده میشود و باعث زیباتر شدن فیلم میشود. البته لازم به ذکر است که نباید در این موضوع زیادهروی کنید و در تمام سکانسهای فیلمبرداری از افکت بوکه استفاده کنید. بهتر است اعتدال را رعایت کنید و در همه جا از این افکت استفاده نکنید.
در آخر بدانید
یکی از زیباترین سبکهای عکاسی، همین عکاسی بوکه است. این افکت کاربردهای زیادی دارد و تصاویر شما را زیباتر میکند. بوکه هم در عکاسی هم در فیلمبرداری کاربرد دارد. اگر شما دوربینی با کنترل عمق میدان (DOF) را داشته باشید، پس میتوانید به راحتی بوکههای خوبی ایجاد کنید و با کمک آن به نتایج بسیار چشمگیر و قابل توجهی دست یابید. با استفاده از لنزهای فیکس از این افکت استفاده کنید و تصاویر حرفهایتری بگیرید. شما از چه لنزی برای ایجاد و ثبت بوکه در تصویر استفاده میکنید؟ به نظر شما کدامیک از لنزهای پرایم برای بوکه در عکاسی بهتر هستند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید و این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.