زنانی که مرزهای عکاسی را درهم شکافتند
معرفی هنر و هنرمند
بهترین عکاسان زن جهان
در سال 2016، آثارِ ده زن عکاس در نمایشگاهی با عنوان ” چه کسی از زنان عکاس میترسد؟ ، در موزه Musée de l’Orangerie باغ تولیه پاریس برگزار شد. با توجه به محبوبیت این آثار و علاقهمندی بسیاری از افراد، دراین مطلب به معرفی زنانی میپردازیم که سلطۀ مردان در دنیای عکاسی را به چالش کشیدند!
Anna Atkins آنا اتکینز
آنا اتکینز را بهعنوان نخستین عکاس زن در این فهرست معرفی میکنیم، چرا که بسیاری او را نخستین زنی میدانند که پا به دنیای عکاسی گذاشته است. وی کتابی تالیف کرد که در آن عکس را بیش از تصاویر نقاشی شده مورد استفاده قرار داده بود. اتکینز تخصص گیاه شناسی داشت. او در این راستا از پدرش تاثیر گرفته بود و با ادامۀ راه او از سنین خردسالی به گیاه شناسی علاقه نشان داد. خوشبختانه، پدر آنا به شوق او در زمینۀ گیاهشناسی توجه مثبت نشان داد و او را به دنبالکردن علاقهاش تشویق کرد. آنا و پدرش روابط دوستانهای با مردی به نام ویلیام هنری فوکس تالبوت داشتند که مخترع سبکهای خلاقی در عکاسی بود و احتمالا این رابطه سبب شد تا اتکینز به عکاسی هم علاقهمند شود.
کتاب او تحت عنوان عکسهایی از خزههای دریایی انگلستان، بهشکل موفقیتآمیزی تایید همتایانش را بهدست آورد و توانست روش نویی را پایهگذاری کند که بر اساس آن عکاسی به عنوان روشی برای تصویرسازی های علمی مورد استفاده قرار بگیرد.
Lee Miller لی میلر
بهترین عکاسان زن جهان _ لی میلر
لی میلر عکاسی آمریکایی است که کار عکاسی را بعد از کنار گذاشتن مدلینگ آغاز کرد و اینبار بهجای اینکه خودش پشت لنز دوربین قرار بگیرد، دوربین و لنز را در دست گرفت!
مان ری، نقاش معروف سوررئالیست از نخستین آموزگاران او بود. بعد از اتمام یک رابطه پر از حرف و حدیث با ری، میلر در طول جنگ جهانی بهعنوان خبرنگار جنگی برای نشریه ووگ فعالیت میکرد.
شاید یکی از دلایل شهرت میلر، تصویری باشد که او را در حال حمام کردن در وان خانه هیتلر ( در سال 1945 در مونیخ ) نشان میدهد!
این عکس توسط عکاس همکارش دیوید شرمن گرفته شده است. گرچه او به دلیل حضور در عکسی معروف است که خودش نگرفته است اما میلر تنها زن جنگجویی است که در طول جنگجهانی دوم عکاس هم بوده است.
میلر پس از جنگ جهانی، برای دو سال بهکار با ووگ ادامه داد با اینحال خاطرهبرانگیزترین بخش کار او همچنان همان است که در طول جنگ رقم خورد.
Dorothea Lange دوروتا لانگه
بهترین عکاسان زن جهان _ دوروتا لانگه
دوروتا لانگه عکاس آمریکایی دیگری است که برای فعالیتش در بابِ بحران اقتصادی آمریکا شناخته میشود. وی دانشجوی عکاسی از دانشگاه کلمبیا بود و پس از فارغالتحصیلی بهسرعت به سانفرانسیسکو رفت و استادیویی برای عکاسی پرتره راه انداخت.
لانگه پس از آن، کارش را بهعنوان عکاس مستند آغاز کرد و همین زمینهساز سفری به دور ایالات متحده با همسرش شد. علیرغم بحران اقتصادی شدیدی که در دهه 1930 گریبان آمریکا را گرفته بود، باز هم بهسفر ادامه داد و سختی طاقتفرسای زندگی روستایی آمریکا را بهتصویر کشید.
شهرت او بیشتر برای عکسی با نام ” مادر مهاجر ” میباشد که این شات استعارهای از زندگی آمریکاییان بسیاری درهمان حدود زمانیست. این عکس او هماکنون در کتابخانه کنگره آمریکا در واشنگتن دیسی در معرض دید است.
در جنگجهانی دوم، لانگه استخدام شد تا از کمپهای اسیران ژاپنی عکاسی کند. وی گاهی از اینکه کارش جامعه را در موردِ بیعدالتیهایی که مستند میکرد برنمیانگیخت خسته میشد، با این حال کار عکاسی او نوری است بر زیست آمریکاییان در اوایل دهۀ 1920.

Ilse Bing ایلسه بینگ
بهترین عکاسان زن جهان _ ایلسه بینگ
بینگ عکاس آوانگارد و سورئالیست آلمانی میباشد که خاطرهبرانگیزترین کار او زمانی تولید شد که در دهه 1930 در پاریس زندگی میکرد. بینگ در پاریس با عنوان ملکه لایکا شناخته میشد، چرا که دوربینی که برای عکاسی استفاده میکرد لایکا نام داشت. کارهای بینگ در نخستین نمایشگاه عکاسی مدرن در لوور در سال 1936 نمایش داده شد.
متاسفانه، وقتی پاریس توسط نازیها در 1940 تسخیر شد، بینگ و همسر یهودیاش به اردوگاه اسرا در جنوب فرانسه فرستاده شدند و منتظر ویزاهای آمریکاییشان ماندند. مشخصاً تجربیات جنگ دید او را نسبت به جهان تغییر داد تا در دهه 1950 عکاسی را کنار بگذارد و شروع بهنوشتن شعر و طراحی کند!
امروز علاوه بر نمایشگاه ” چه کسی از زنان عکاس میترسد؟ “، عکسهای بینگ در موسسه هنری شیکاگو هم درمعرض نمایش است.
Frances Benjamin Johnston فرانسیس بنجامین جانستون
بهترین عکاسان زن جهان _ فرانسیس بنجامین جاستون
فرانسیس عکاسی آمریکایی بود که در طول جنگهای داخلی بهدنیا آمد. وی در دهه 1880 به پاریس مهاجرت کرد و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته هنر گذراند. پس از اتمام تحصیلات به واشنگتن بازگشت و در آنجا حرفهی عکاسی را آموخت.
عمده شهرت فرانسیس را به پرترههای بینظیرش، نسبت دادهاند. برخی از مشتریان پرترههای او سوزان آنتونی ، مارک تواین ، روزولت و خانوادهاش و بسیاری دیگر بودند.
جانستون بیشتر برای خودنگارهای معروف است که تصویری از زنی مدرن در دهه 1890 ارائه میدهد؛
زنی با لباس تیره، ماگی پر از آبجو و سیگاری آماده برای بردن به سمتِ لبانش!
این عکس در آن زمان بسیار الهام بخش بود و نگاه جانستون به فمنیسم و آزادی زنان در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 را منعکس میکرد.
در اواخر عمر کاریاش، او متخصص عکاسی منظره و عکاسی معماری شد و عکسهای خارق العادهای از معماری در جنوب آمریکا تهیه کرد.
Christina Broom کریستینا بروم

بروم به عنوان نخستین عکاس خبری بریتانیا شناخته میشود. او عکاسی را پس از آن که همسرش توان کارکردن را از دست داد، آغاز کرد. وی تصمیم گرفت عکس بگیرد و با فروش آنها بهشکل کارت پستال زندگی را بگذراند، اما نقشهاش تغییر کرد چرا که فهمید زندگیاش با عکاسی گره خورده است!
کریستینا نخست از سربازانی که در محلی بسیار نزدیک به خانهاش مستقر بودند، تصویربرداری کرد. در سال 1914، درست وقتی که تهدیدِ جنگ عینیتر میشد، بروم هم بهتدریج حرفهایتر میشد و تصاویر سربازان را به مجلهها و روزنامههای بریتانیا میفروخت.
در این زمان، بهدلیل موفقیت او در مستندسازی ارتش بریتانیا در وضعیت جنگ، بروم به خانواده سلطنتی نزدیک شد. افتخار عکاسی از شاه و شاهزاده ولز به او داده شد. گرچه بروم با عکاسی جنگ آغاز کرد اما با عکاسی از زنان طرفدار آزادی معروف شد. او به زیبایی تظاهرات و اعتراضهای این زنان در اوایل قرن بیستم مستند کرد و در واقع عکسهای او مشارکتی در جنبش زنان بود.
Gertrude Käsebierگرترود کیزهبییر
گرترود عکاسی آمریکایی در اوایل قرن بیستم بود. در این زمان وقتی اکثریت زنان خانهدار بودند، وی به مدرسه هنر بروکلین رفت و بعد به اروپا سفر کرد تا تحصیلاتش را بهاتمام برساند.
وی پس از بازگشت به آمریکا دستیار عکاس در استودیو پرتره بروکلین شد، در اینجا بود که گرترود مدیریت استودیو و همچنین تکنیکهای گرانقیمت عکاسی را آموخت.
در اواخر 1890، پس از تماشای نمایش معروف غرب وحشی بوفالو بیل تصمیم گرفت که از بومیان آمریکا در سینوکس عکاسی کند. این پرترهها هماکنون در انیستیتو اسمیتسونین نگهداری میشود.
گرترود در جهانِ عکاسی برای تشویق زنان دیگر به توجه بههنر معروف است، توجه داشته باشید که او این کار را زمانی انجام میداد که غالب عکاسان مرد بودند.
Claude Cahun کلود کاهون
بهترین عکاسان زن جهان _ کلود کاهون
کاهون عکاسی فرانسوی بود که در دهه 1920 برای خودنگارههای سورئالش معروف شد. کاهون عمدتاً بهعنوان فردی با جنسیت نامشخص شناخته میشود ( کسی که نه زن است نه مرد ) و قوانین جنسیتی را بهچالش کشیده است.
در خودنگارههایش، گاه زنی خوشپوش است، گاه یک مدل و گاه سرباز !
در آغاز جنگ جهانی دوم، او به سیاست متمایل شد و شروع به تبلیغات ضدنازی کرد. به همین دلیل، کاهون توسط گشتاپو دستگیر شد و یکسال در زندان ماند تا سرانجام با اتمام جنگ آزاد شد. او تا زمان مرگش در سال 1954 همچنان عکاسی میکرد و در زمان فعالیت او مردان غالب فعالان دنیای سورئال بودند.
کاهون در چنین فضایی به تنفس در هوای آزاد میمانست، کارهای او زنان فمنیست سورئال را در تمام جهان تحتتاثیر قرار دادهاست.
Germaine Krull جرامینه کرول
بهترین عکاسان زن جهان _ جرامینه کرول
جرامینه عکاسی آلمانی بود که در مدرسه هنر مونیخ تحصیل کرد و بعد از اتمام تحصیلاتش، استودیوی پرتره افتتاح کرد. کرول در 1926 به پاریس نقل مکان کرد و در آنجا مهارت عکاسی اش تحول یافت و شروع به فعالیت در زمینه فوتوژورنالیسم برای مجله فرنسوای وییو کرد.
کار او دارای طیف متنوعی از عکاسی مد، تا عکاسی مدلهای برهنه و پرتره را شامل می شود. کرول با طراح پارچه و هنرمند، سونیا دلانوی همکاری نزدیکی داشت و همین مسئله منجربه شهرتش شد. در اواخر دهه 1920، او بهعنوان یکی از بهترین عکاسان در کنار مان ری پاریس شناخته میشد.
کرول یکی از نخستین کتابهایی را که تنها شامل عکس بود ( کتاب متال ) منتشر کرد. این کتاب شامل تصاویری از پلها، ساختمانها و اشیای صنعتی بود.
« متال یکی از مهمترین کتابهای عکس تاریخ است ».
بهترین عکاسان زن جهان
Margaret Bourke-White مارگارت بورکه – وایت
مارگارت عکاسی آمریکایی است که بسیاری از “نخستین” ها را در دنیای عکاسی رقم زده!
_ نخستین زن عکاسی است که در سن 25 سالگی برای مجله فورچون عکاسی کردهاست
_ نخستین زن عکاسی است که برای مجله لایف عکاسی کردهاست
_ نخستین زن عکاسی است که عکسش روی جلد مجله فورچون چاپ شدهاست
_ نخستین زن عکاسی است که در ارتش آمریکا بهعنوان عکاسحرفهای طی جنگجهانی دوم شناخته میشود
عکسهای او طیفی از مستندنگاری بحران اقتصادی در زندگی روستاییان آمریکایی تا ارتش شوروی در طول جنگجهانی را شامل میشود. ماگارت کار موفقیت آمیزش را بهعنوان فتوژورنالیست پس از جنگ هم ادامه داد و درگیری هند و پاکستان را مستند کرد.
« بروکه وایت بیشتر برای عکاسی از مهاتما گاندی ، درست چند ساعت پیش از کشته شدنش معروف است ».
کلام آخر
منشأ هر کار بزرگی زن است، زن کتابی است که جز به مهر و محبت خوانده نمیشود. در واقع مردان قانون وضع میکنند و زنان اخلاق بهوجود میآورند.
عکاسانی که در این مطلب از آنها نام برده شد، در دورانی بهشهرت رسیدهاند که افسار جامعه بهدست مردان بوده و زنان از جزئیترین حقوق اجتماعی نظیر تحصیل هم محروم بودهاند!
تمامی این موفقیتها نشاندهنده این نکته میباشند که موفقیت در هر زمینه ای با هرجنسیتی، وابسته به میزان تلاش و ساختارشکنی شما دارد.
« برای موفقیت بیشتر تجربیات افراد موفق تاریخ را سرمشق خود قرار دهید ».
⭐ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐
عالی بود ممنون
بنظرتون چرا تمام این آدمهای اثر گذار امریکایی یا انگلیسی هستن؟
شاید آمار درستی در این کشورها و سیستمهاشون وجود داره و یا زنان در این جوامع سرکوب و پشت پستو نبوده اند