5 تکنیک استفاده از تنظیمات اتوماتیک دوربین
تکنیک ها
در این مقاله قصد دارم شما را با تنظیمات اتوماتیک دوربین عکاسی آشنا کنم و در مورد کاربردهای آن در ژانرهای مختلف عکاسی برایتان بگویم. پس همراه من باشید.
آیا شما هم در زمان استفاده از دوربین جدیدتان، از عکاسی با آن ناراضی بوده و یا از خودتان ناامید شدید؟ این اتفاقی است که به صورت طبیعی برای بسیاری از مردم رخ میدهد. زیرا افرادی که دوربینی جدید تهیه میکنند، اغلب در ابتدا با تنظیمات دستی آشنا نبوده و این احساس به آنها دست میدهد که در عکاسی ضعف دارند.
اما این هیچ اشکالی ندارد و حتی زمانی که شما هیچ چیز در مورد تنظیمات دستی نمیدانید و یا عکاسی را به تازگی شروع کرده باشید، حالت تنظیمات اتوماتیک دوربین میتواند نتایج خوبی به شما بدهد.
تنظیمات اتوماتیک دوربین جایی نیست که نیاز به فکر کردن داشته باشد، پس وقتی از آن استفاده میکنید، میتوانید دیافراگم، سرعت شاتر و یا ایزو را فراموش کرده و تنها به ترکیببندی فکر کنید. مطمئن باشید که دوربین در اکثر مواقع نتایج راضی کنندهای به شما تحویل خواهد داد. پس از بابت کیفیت تصویر هیچ نگرانی نداشته باشید. اما در حین استفاده از حالت اتوماتیک میتوانید به صورت ساده در مورد مباحثی مثل جبران نوردهی یا نورسنجی نکاتی را بیاموزید تا نتایج شما بهتر باشند.
ابتدا بگذارید برایتان در مورد 5 مود از تنظیمات اتوماتیک دوربین صحبت کنم که در هر کدام از آنها، دوربین تنظیمات بخصوصی را به صورت اتوماتیک اعمال میکند تا نتایج بهتری بدست آورید. البته پس از ثبت عکس میتوانید آن را با نرمافزارهای ادیت همانند فتوشاپ یا لایت روم، ویرایش کنید که به توضیح آن نیز تا حدی خواهم پرداخت.
- پرتره به همراه بوکه
- عکاسی از طبیعت در ساعات طلایی
- فریز کردن یک صحنه پاشیده شدن
- سیلوئت
- عکاسی از غذا
پرتره به همراه بوکه

در حقیقت این بسیار آسان است که یک عکس پرتره با پس زمینه تار و بوکههای جذاب بگیرید.
من فرض میکنم که شما از یک لنز کیت 55-18 میلیمتری استفاده میکنید که حداکثر گشودگی دیافراگمی معادل f/4.5 دارد، یا شاید هم از یک لنز تله استفاده کنید که محدوده فاصله کانونی آن بین 200 تا 300 میلیمتر است.
ابتدا باید دوربین را بر روی حالت تنظیمات خودکار یا اتوماتیک قرار دهید. برای دستیابی به پس زمینه خارج از فوکوس و تار، بهتر است سوژه خود را تا جایی که میتوانید از پس زمینه دور کنید. فاصله در میزان تار شدن پس زمینه تاثیر بسیار زیادی دارد. حالا لنز خود را تا جایی که ممکن است زوم کنید و بر روی حداکثر فاصله کانونی آن قرار دهید، چرا که این کار اثر بوکه را افزایش میدهد. پس بهتر است برای این کار خودتان نیز از سوژه فاصله بگیرید.
این واقعا ساده است و شاید هر عکاسی بتواند آن را انجام دهد. فراموش نکنید که بهتر است از یک پسزمینه شلوغ و ترجیحا روشن استفاده کنید تا بوکههای بیشتر و بهتری بدست آورید. آسمان صاف و بدون ابر قطعا گزینه مناسبی برای تولید بوکه در پسزمینه نیست. همچنین به ارتباط پسزمینه با پیشزمینه و جذابیتهای بصری آن نیز توجه داشته باشید.
پسزمینهای که خیلی شلوغ باشد ممکن است چشمان بیننده را از سوژه اصلی دور کند و بر عکس آن، پسزمینه خیلی خلوت میتواند عکستان را کسل کننده کند. در این حالت عکس ارتباط خوبی با بیننده برقرار نخواهد کرد. پس حتما به پسزمینه توجه ویژهای داشته باشید تا نتیجه بهتری بدست آورید.
عکاسی از طبیعت در ساعات طلایی
بسیاری از مردم به عکاسی از طبیعت یا گل و گیاه علاقه دارند و دوست دارند آن را به تصویر بکشند، اما جدا از تنظیماتی که شاید به درستی اعمال نکنند، بدترین زمان را برای انجام این کار انتخاب میکنند. نور شدید بعد از ظهر یکی از بدترین نورهای ممکن برای عکاسی از گل و گیاه است. این نور بسیار شدید بوده و سایهها و هایلایتهای خشنی را ایجاد میکند و بی شک عکس شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
در واقع هایلایتها و سایههایی که در این زمان تولید میشوند نه تنها برای افزایش کنتراست به صورت طبیعی مناسب نیستند، بلکه رنگها را نیز از بین برده و بسیاری از جزئیات را در تاریکی یا روشنی بیش از حد غرق میکنند.
در عوض بعضی از ساعات روز که به ساعات طلایی معروف هستند، بهترین زمان برای عکاسی از طبیعت و به خصوص عکاسی از گل و گیاه میباشند. نور در این ساعات نرم بوده و سایههایی نرم و لطیف تولید میکند که باعث میشود جزئیات و رنگ در عکس به خوبی حفظ شوند. حتی در هنگام استفاده از تنظیمات خودکار دوربین نیز این تصاویر بسیار خوب خواهند بود و اعمال نکردن تنظیمات دستی متعدد بر روی آنها هیچ اثر بدی نمیگذارد.
تمام عکسهای زیر توسط حالت خودکار دوربین گرفته شدهاند و همانطور که میبینید، نتایج کاملا راضی کننده هستند :



فریز کردن یک صحنه پاشیده شدن با تنظیمات اتوماتیک دوربین
کنترل نور کم در تنظیمات اتوماتیک دوربین ، یکی از نقاط ضعف آن است و در صورتی که در نور کم عکس بگیرید، احتمالا عکسهای شما تار خواهند شد. همچنین اگر صحنهای داشته باشید که نیاز به سرعت شاتر زیاد داشته باشد، نور کم خواهد شد و این باعث میشود عکس تار شده و وضوح کافی را در بخشهایی مثل پاشیده شدن آب نداشته باشید.
در واقع عکاسی از صحنههایی مثل ریزش یک آبشار یا حرکت یک موتور و چرخش آن روی زمین که میتواند برای دریافت جزئیات بیشتر با افزایش سرعت شاتر همراه شود، نیاز به نور بسیار زیادی دارد، دقیقا مثل نور خورشید در طول روز. خورشید میتواند نور کافی را برای شما فراهم کند تا بدون نگرانی سرعت شاتر خود را افزایش داده و جزئیات را در عکستان حفظ کنید.
هر چند برای عکاسی از این سوژهها، پیشنهاد من این است که کار کردن با مود TV یا اولویت سرعت شاتر را یاد بگیرید و از آن استفاده کنید تا نتایج بهتری را بدست آورید. یاد گرفتن این بخش به اندازه تنظیمات دستی کامل یا مود M سخت نیست، چرا که بعضی از فاکتورها توسط خود دوربین تنظیم میشوند و در بهترین حالت خود نسبت به سرعت شاتر قرار میگیرند.
تصویر زیر یک نمونه از همین عکسها است که در آن از سرعت شاتر بالا استفاده شده و نور لازم را خورشید برایمان فراهم کرده است :

سیلوئت
اجازه دهید با یک عکس سیلوئت تصادفی شروع کنم، تصویر زیر چشم اندازی زیبا از لانه یک پرنده است که به خاطر تابش شدید نور خورشید از پشت سر، سیلوئت شده و تقریبا بیشتر جزئیات خود را از دست داده.

اگر من میخواستم جزئیات را در این عکس حفظ کنم یا به نمایش بگذارم، باید جای خود را تغییر میدادم تا زاویه تابش خورشید از روبرو یا کنارههای سوژه باشد. وقتی نور از پشت میتابد ایجاد سیلوئت میکند. در ضمن، این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که هر چه شدت تابش نور از پشت سوژه بیشتر باشد، سوژه تاریکتر شده و جزئیات خود را بیشتر از دست میدهد.
اما فرض کنید یک عکس دراماتیک یا معما گونه میخواهید، در این حالت سوژه باید شبیه به یک شبه سیاه باشد. خب، چگونه میتوان عکسهایی به این صورت ثبت کرد؟ بسیار آسان است، ابتدا تنظیمات دوربین خود را بر روی حالت اتوماتیک تنظیم کرده و سپس در زاویهای بایستید که نور خورشید یا هر منبع نور دیگری که دارید، از پشت به سوژه بتابد. وقتی مطمئن شدید که پس زمینه کاملا روشن شده و سوژه سیاه است، دکمه شاتر را فشار دهید.
البته فراموش نکنید که برای بدست آوردن نتایج بسیار بهتر در عکاسی به شیوه سیلوئت، نیاز است از تنظیمات دستی استفاده کنید و حالتی دراماتیک به عکس خود بدهید که این تنها با استفاده از کنتراست شدید، یعنی هایلایتهای روشن و سایههای تاریک ممکن است.

عکاسی از غذا
بسیاری از بلاگرها یا افرادی که برای وبسایتشان به دنبال عکاسی از محصولاتی مثل غذا هستند، ابتدا یک دوربین گران قیمت را خریداری کرده و بدون اینکه استفاده از تنظیمات دستی را آموخته باشند، از آن استفاده میکنند و اغلب نتیجه کار آنها مساوی با ناامیدی است. اما در این بخش تنها میخواهم درباره آن دسته از بلاگرها صحبت کنم که از غذا عکاسی میکنند.
برای عکاسی از غذا در بسیاری از دوربینهای دیجیتال، یک حالت مخصوص اتوماتیک در نظر گرفته شده که تنظیمات را به بهترین شکل و مناسب عکاسی از غذا تنظیم میکند. در واقع ممکن است نور را کمی بیشتر کند یا غلظت رنگها را افزایش دهد تا غذاها جذابتر به نظر برسند. اما به نظر شما آیا میشود به حالت اتوماتیک برای عکاسی از غذا اعتماد کرد؟
جواب صد در صد بله است. البته برای افراد مبتدی، چرا که بهتر است افراد حرفهای همچنان از همان تنظیمات دستی برای عکاسیشان استفاده کنند.
نکته کلیدی در عکاسی خوب از غذا، نور است. همانگونه که در بسیاری دیگر از ژانرهای عکاسی نور نقش مهمی دارد، در عکاسی از غذا نیز نور یک نقش اساسی را بازی میکند و بدون آن غذا جذابیت خود را از دست خواهد داد.
شما میتوانید نور را از پشت به سوژه بتابانید یا از پهلو، البته در هر صورت بهتر است از دیفیوزر و رفلکتور استفاده کنید تا سایهها نرم شوند و جذابیت بصری غذا بیشتر شود. یکی از بهترین منابع نوری برای عکاسی از غذا پنجره و نور طبیعی خورشید در طول روز است.




برای عکاسی از غذا بهتر است که به تنظیمات دوربین خود مسلط باشید و به تنظیمات اتوماتیک دوربین اتکا نکنید، اما تا زمانی که بخواهید آن را یاد بگیرید، بهترین شیوه همان استفاده از تنظیمات اتوماتیک است. میتوانید پس از ثبت عکس آن را در لایت روم ویرایش کنید. اما به یاد داشته باشید که پسزمینه و نوردهی را به خوبی برای سوژه اعمال کنید تا کیفیت کار نهایی بسیار بهتر باشد.
از لایت روم برای ویرایش عکس خود در مرحله پس پردازش استفاده کنید
من برای ویرایش عکسهای خود از نرمافزار لایت روم استفاده میکنم، این نرمافزار ویژگیهای بسیار خوبی دارد، اما شما مجبور به استفاده از آن نیستید و میتوانید از هر نرمافزار دیگری استفاده کنید. پیشنهاد من برای شما استفاده از نرمافزارهای فتوشاپ، لایت روم و اسنپ ( برای اندروید و ios ) است که قابلیتهای بهتری را نسبت به رقیبان خود ارائه میدهند.
اما هدف از انجام مرحله پسپردازش یا ویرایش، به طور کلی دو چیز است؛ اولین مورد اصلاح عکسهایی است که به صورت خراب ثبت شدهاند یا نقص فنی در آنها وجود دارد که البته باید با استفاده از این ویرایشگرها قابل حل باشند.
من امیدوارم که تا جای ممکن از این کار اجتناب کنید و به جای اینکه اصلاح یک عکس را به عهده ویرایش آن بگذارید، خودتان را مجبور کنید تا یک صحنه را چندین و چند بار تکرار کنید تا بالاخره یک نتیجه خوب بدست آورید. در واقع زمانیکه یاد بگیرید که یک عکس را به درستی ثبت کنید، یاد گرفتید که از تنظیمات دوربین خود به درستی استفاده کنید و این عالی است.
اما اگر اشکال یا نقص فنی کوچکی در عکس وجود داشت که نتوانستید آن را در مرحله عکاسی رفع کنید، بهتر است آن را به مرحله ویرایش بسپارید. من در اینجا به شما توضیح خواهم داد که چگونه این کار را انجام دهید.


وابسته به تنظیمات اتوماتیک دوربین نباشید !
سعی کنید تا ابد خود را وابسته به حالت اتوماتیک دوربین نکنید و کم کم موارد مختلف را یاد بگیرید. در واقع وقتی به دنبال یک راه حل برای مشکلتان در عکاسی میگردید، مجبورید تنظیمات را دستکاری کنید و همین باعث میشود موارد مختلف را به مرور یاد بگیرید. اما این نیز در ابتدا بیهوده خواهد بود که به دنبال یادگیری همه موارد بروید و قطعا در آن به مشکل خواهید خورد.
بهتر است ابتدا تنها چیزهایی را یاد بگیرید که واقعا به آن نیاز دارید. البته این ممکن است بسته به ژانر عکاسی مورد علاقهتان متفاوت باشد.
اما در ابتدا بهتر است چه چیزهایی را یاد بگیرید :
- ایزو ( ISO )
- دیافراگم ( Aperture )
- سرعت شاتر ( Shutter speed )
- سنجش نور ( Metering )
- جبران نوردهی ( Exposure compensation )
- حالت دستی ( Manual mode )
اینها تمام مواردی است که بهتر است در ابتدا به سراغشان بروید. در واقع وقتی این موارد را یاد بگیرید، به دنبال چالشهای بزرگتری خواهید رفت و موارد بیشتری را یاد خواهید گرفت و به همین روند، میتوانید به تمام تنظیمات دوربین دیجیتالتان مسلط شوید.
سعی کنید علاوه بر مباحث فنی عکاسی، به دنبال مباحث خلاقانه و متفاوت نیز باشید تا پیشرفت بهتری را تجربه کنید، چرا که عکاسی هنری است نامحدود و بدون هر گونه مرز مشخصی و شما برای پیشرفت در آن کاملا آزاد هستید. پس سعی کنید خلاقیت خود را افزایش دهید و بر روی دوربینتان مسلط شوید.
امیدوارم نکاتی که در مقاله ” 5 تکنیک استفاده از تنظیمات اتوماتیک دوربین “ برایتان گفتم مفید بوده باشد. آیا شما تجربه عکاسی با استفاده از حالت خودکار یا اتوماتیک دوربینتان را داشتهاید؟ آیا برای عکاسی از حالت دستی استفاده میکنید؟ اگر نکته یا ترفندی میدانید، آن را با ما در میان بگذارید. همچنین در صورت وجود پرسش، آن را در بخش نظرات همین پست اعلام کنید تا پاسخ دهم.
باسلام،سوالی داشتم که ممنون میشم پاسخ بدید
میخواستم بدون در عکاسی مثلا یه کودک یک ساله چه طوری میشه از حالت دستی دوربین استفاده کرد ، من امتحان کردم جواب نگرفتم و ترجیح دادم از حالت اتومات استفا ه کنم، ولی مثلا در شب که نور کافی نداریم حالت اتومات جواب خوبی نمیده، ممنون میشم راهنماییم کنید
وقت بخیر
باید دوربین خودر را در حالت manual بذارید و تنظیمات را به صورت دستی وارد کنید.
برای فضاهای کم نور نیاز به سرعت شاتر پایین دارید که در این حالت باید از سه پایه استفاده کنید که عکس های شما تار یا کشیده نشوند.
۱- هنگام عکاسی با موبایل باید موبایل را بصورت عمودی در دستتان بگیرید ۲- روزهای نیمه ابری عکاسی کنید در روزهای افتابی صبح وعصر بهتر است ۳- همیشه پشت عکاس باید به سمت منبع نور باشد موقع عکاسی هیچ وقت نباید لنز دوربین یا موبایل به سمت نور باشد ۴-بجای زوم سعی کنید به سوژه نزدیک شوید