استفاده از دوربین نیکون D810 برای عکاسی نجومی از عمق فضا و سحابی
آموزش عکاسی
معرفی دوربین نیکون D810
دوربین نیکون D810 برای عکاسی نجومی طراحی شده است، کسانی که عکسبرداری نجومی انجام میدهند؛ به ویژه کسانی که میخواهند عکسهایی از عمق فضا و ابرها و بخارات گازی که سحابی نامیده میشوند، بگیرند به همچین دوربینی احتیاج دارند.
دوربین نیکون D810 منحصراً برای عکسبرداری از سحابیهای غنی از تابش H-آلفا (پنلی که در انتهای مطلب آمده است را برای توضیح بیشتر در رابطه با H-آلفا بخوانید) طراحی شده است.
سوژههای ایدهآل برای عکسبرداری با این دوربین عبارتند از عکسهای فضای عمیق از سحابیها، کهکشانها، خوشهها و نیز صورتهای فلکی و منظومهی شمسی.
میتوان با استفاده از لنزهای زاویه وسیع که امکان اضافه کردن یک پیشزمینهی زمینی[1] را فرآهم میآورند، عکسهایی از ماه و سیارات موجود در منظومه شمسی، صورتهای فلکی و کهکشان راه شیری گرفت.
پیش از رونمایی دوربین نیکون D810، یک روش محبوب برای استفاده از یک DSLR به منظور عکسبرداری از سحابیهای خیرهکنندهی H-آلفا، داشتن یک دوربین اصلاحشده بعد از خرید بود که البته، ضمانت محصول را از بین میبرد.
از آن جایی که دوربین عکاسی نیکون D810 دارای یک فیلتر حذف کنندهی فروسرخ (IR cut filter) است که به شما اجازه میدهد عکسهایی با کنتراست 4 برابر نسبت به یک DSLR معمولی از سحابیهای H-آلفا تهیه کنید، نیازی به اصلاح دوربین نیست و گارانتی محصول حفظ میشود.
با این حال، اضافهشدن فیلتر حذف کننده IR به این معنی است که دوربین نیکون D810 برای استفاده در نور روز یا عکسبرداری با فلش، مناسب نیست و اگر از این دوربین در نور روز یا برای عکسبرداری با فلش استفاده کنید، یک تغییر رنگ در تصویر، رخ خواهد داد.
این دوربین منحصراً برای مناظر شب و عکاسی نجومی طراحی شده است.
استفاده از دوربین نیکون برای عکاسی نجومی
بهترین شرایط برای گرفتن عکسهای زیبا از آسمان شب، صاف بودن آسمان همراه با آلودگی نوری کم و جریان هوا و رطوبت کم در اتمسفر و نیز وجود نور ضعیف ماه یا عدم وجود نور ماه است؛ نور ماه میتواند نور ستارهها یا دیگر اجرام آسمانی که شما میخواهید از آنها عکس تهیه کنید را بپوشاند.
وقتی که میخواهید با دوربین نیکون D810 متصل به لنز دوربین NIKKOR یا یک تلسکوپ، از خورشید گرفتگی عکسبرداری کنید، نباید دوربین را بدون نصب فیلترهای خورشیدگرفتگی مناسب، به سمت آفتاب بگیرید.
برای عکسهای بالا از یک دوربین نیکون D810 جفت شده با یک تلسکوپ Explore Scientific ED80 (طول کانونی 480 میلیمتر) سوار شده بر پایهی استوایی Skywatcher EQ6 همراه با یک فیلتر Optolong L-eNhance برای کمک به کاهش آلودگی نوری استفاده شده است.
تمامی عکسها با فریمهای بیاس، تیره و روشن، کالیبره شدهاند. تمامی عکسها با نرم افزار PixlnSight & Adobe Photoshop پردازش شدهاند. عکس بالا: سحابی کالیفرنیا NGC 1499 با -15 فریم، سرعت 1 فریم بر 4 دقیقه. مجموع زمان کلی: 1ساعت. عکس پائین “حلقهی سایگنوس”[2]-79 فریم با سرعت 1 فریم بر هر 7 دقیقه. مجموع زمان کلّی: 9.5 ساعت.
ضروریات استفاده از دوربین نیکون D810 برای عکاسی نجومی
از آنجایی که که عکسبرداری از عمق فضا معمولاً نیازمند لوازم عکسبرداری و فیلم برداری مخصوص است در ادامه به مرور لوازم مورد نیاز میپردازیم. برای نوردهیهای طولانی استفاده از تجهیزات نورپردازی الزامی است، همچنین داشتن یک تلسکوپ با قابلیت رهگیری سوژه، بسیار به کار خواهد آمد و بهترین حالت این است که چنین تلسکوپی را سوار بر یک پایهی استوایی قوی هم محور شده با قطب سماوی داشته باشید.
تجهیزات شما با اضافهکردن یک رابط دوربین پایهی F (اختیاری-توسط نیکون به فروش نمیرسد) برای مرتبط ساختن دوربین نیکون D810 به تلسکوپ و شاید یک خروجی کابل یا ریموت وایرلس (لوازم جانبی فهرست شده در انتهای مطلب را ببینید)، کامل میشوند.
این سیستم عکسبرداری کامل است. عکسها برخلاف بسیاری از دوربینهای دیگر طراحی شده برای عکاسی نجومی، در حافظه دوربین ذخیره میشوند.
میتوان از لنزهای NIKKOR super-telephoto 200 میلیمتری یا بزرگتر متصل شده به دوربین نیکون D810 نیز به ویژه برای عکس گرفتن از ماه و سیارات استفاده کرد.
انتخاب تلسکوپ توسط شما به عوامل بسیاری بستگی دارد. تلسکوپهای بسیار متنوعی موجود هستند-پراستفادهترین آنها انواع انکساری یا انعکاسی هستند.
تفاوت این تلسکوپها در شیوهی متمرکز ساختن نور است. یک تلسکوپ انکساری نور را به وسیلهی مجموعهای از لنزها، متمرکز میکند.
نور وارد تلسکوپ شده و از طریق یک لنز به درون لنز دوم متمرکز میشود و به همین ترتیب تا به عدسی چشمی برسد که نور را به درون چشم ناظر متمرکز میسازد. نگهداری از این تلسکوپها راحتتر است و معمولاً برای افراد آماتور مناسبتر خواهد بود.
تلسکوپهای انعکاسی نور را با استفاده از مجموعهای از آینهها منعکس میکنند. به این صورت که آینهی اول نور را به درون آینهی دوم و آینهی دوم نور را به درون قطعهی چشمی منعکس میکنند.
در بعضی از طراحیها از ترکیبی از آینهها و لنزها برای جمعآوری و هدایت نور استفاده میشود. معمولا میدان دید تلسکوپهای انکساری محدودتر است و لذا نیازمند موقعیت و رهگیری دقیقتری هستند اما معمولا به دلیل کیفیت بالاتر اپتیکی، جزئیات را بهتر نمایش میدهند.
برای عکسبرداری از ستارگان به صورت نقاط نوری، نه نیازی به استفاده از نوردهی کوتاه است و نه قراردادن دوربین روی یک تلسکوپ دارای پایهی هممحور شده با قطب سماوی.
یک پایهی استوایی به شما این امکان را میدهد که تلسکوپ و دوربین را در موازات محور چرخش زمین قرار دهید.
با ترکیب این پایه و یک موتور چرخنده در جهت مخالف چرخش زمین، میتوان چرخش زمین را خنثی کرد و سوژه را ساکن نمود. این کار به شما این امکان را میدهد که نوردهیهای طولانی مدت را بدون حرکت سوژه انجام دهید.
سه پایه دوربین که استفاده میکنید باید به قدری محکم باشد که در مقابل باد مقاومت نماید. میتوان با وزنههای اضافی یا کیسههای پر از شن، سهپایه را سنگین نمود.
برای اطمینان از عدم تار شدن عکسهایتان در زمان اقدام به گرفتن هر شات با دوربین نیکون D810 برای عکاسی نجومی، به جای فشردن دکمهی شاتر دوربین، از یک کنترل از راه دور سیمی یا وایرلس استفاده کنید.
میتوان از یک دکمهی “تایمر خودکار همراه با حالت تأخیر در نوردهی، یا حالت “آینه بالا با یک شاتر پرده جلوی الکترونیک برای به حداقل رساندن لرزشهای درونی دوربین، استفاده نمود.
وقتی که شما به جای تلسکوپ، از لنزهای دوربین استفاده میکنید، به یاد داشته باشید که کلاهک لنزها را رویشان قرار دهید. این کار به حفاظت در مقابل نور بیش از اندازه کمک کرده همچنین میتواند از ایجاد نوری اضافه بر روی سطح لنزها جلوگیری کند.
به علاوه، نرم افزار Capture NX-D نیکون یک قابلیت کاهش نویز برای عکاسی نجومی دارد که بدون پاک کردن تصویر ستارگانی که شما با تلاش بسیار شکار کردهاید، نویز را در عکسهای ستارگان و صورتهای فلکی کاهش میدهد.
روند پردازش عکسهای سحابیهای H-آلفا، خوشهها، ستارهها و کهکشانها برای نمایاندن جزئیات و رنگهای قرمز خیرهکننده، شامل مراحل زیر است:
- آمادهسازی عکسها (کسر فریم تیره، تصحیح میدان صاف و ترکیبکردن)
- تنظیم عکس (سطوح، انجام تنظیمات انحناها و رنگها)
- و خاتمه (شفافکردن و صافکردن)
استفاده از لنزهای دارای زاویهی گسترده برای عکسبرداری از صورتهای فلکی
لنزهای دارای زاویهی گسترده نیز در عکاسی نجومی، برای گرفتن چشماندازهای گسترده که شامل عناصر پیشزمینهی زمینی مثل درختان و کوهها همراه با صورتهای فلکی یا کهکشان راه شیری خودمان هستند، استفاده میشوند.
عکاسانی نیز که از عکسبرداری از مسیر ستارگان لذت میبرند از لنزهای دارای زاویهی گسترده برای چنین عکسهایی استفاده میکنند تا بتوانند سوژههای یکسان را در پیشزمینه بگیرند و حتی در بیشتر مواقع، با استفاده از فلش یا منابع نوری ثابت، عناصر پیش زمینه را روشن میکنند.
نمونهای از مسیر ستارهها با پیشزمینهی نوردهی شده
بعضی از لنزهای محبوب دارای زاویهی گستردهی NIKKOR برای عکاسی نجومی عبارتند از: لنزهای 24-14 میلیمتری f/2.8 G ED AF-S NIKKOR، لنزهای 70-24 میلیمتری AF-S NIKKOR f/2.8G ED، لنز 58 میلیمتری AF-S NIKKOR f/1.4G، لنز 24 میلیمتری AF-S NIKKOR f/1.4G ED.
مقاله مربوط به عکاسی از آسمان شب را برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با گرفتن این گونه عکسها مطالعه کنید.
سحابی عقاب M16–عکس تهیه شده با یک دوربین نیکون D810 جفت شده با یک تلسکوپ Explore Scientific ED80 (طول کانونی 480 میلیمتر) سوار شده بر پایهی استوایی Skywatcher EQ6. از یک فیلتر Optolong L-eNhance برای کمک به کاهش آلودگی نوری استفاده شده است.
این عکس با فریمهای بیاس، تیره و روشن، کالیبره شدهاند. تمامی عکسها با نرم افزار PixlnSight & Adobe Photoshop پردازش شدهاند. 54 فریم با سرعت یک فریم بر هر 5 دقیقه. مجموع زمان کلّی: 4.5 ساعت.
عکاسی نجومی با استفاده از قابلیتهای D810
دوربین نیکون D810، دارای قابلیتهای بسیاری است که آن را به انتخابی عالی برای عکسبرداری از عمق فضا تبدیل کردهاند. اول اینکه این دوربین تنها DSLR موجود در بازار طراحی شده به صورت اختصاصی برای عکسبرداری از سحابیهای H-آلفاست که از یک حسگر عکس فرمت FX تمام-قاب 36 مگاپیکسلی (با ابعاد 36mm در 24mm) استفاده میکند.
فیلتر IR (فروسرخ) در دوربین D810 نیکون برای رنگهای قرمز H-آلفا بهینهسازی شده است و در نتیجه حساسیت آن به طول موج 656 نانومتر، 4 برابر بیشتر از یک DSLR معمولی است و از آن جایی که این دوربین هیچ فیلتر گذر کم اپتیکال ندارد، درجهی شفافیت بیشتری را فرآهم میآورد.
با پردازندهی تصویر نیکون EXPEED 4، نویز در ISO یا در هنگام عکسبرداری با نوردهی طولانی، به حداقل میرسد.
- دوربین نیکون D810 برای عکاسی نجومی، بر خلاف دوربینهایی که باید برای عکسبرداری از سحابیهای H-آلفا دستکاری شوند، برای عکاسی از این سحابیها نیازی به اعمال هیچ گونه تغییراتی ندارد.
- با استفاده از یک DSLR طراحی شده به صورت اختصاصی برای عکاسی نجومی به جای استفاده از یک دوربین CCD Cooled که یکی از انتخابهای دیگر برای عکاسانی است که به صورت حرفهای از چنین سوژههایی عکس میگیرند صرفه جویی زیادی در هزینه اتفاق خواهد افتاد. مزیت دیگر استفاده از یک DSLR به جای یک دوربین CCD Cooled این است که عکسها در دوربین پردازش میشوند و بلافاصله بعد از خروج از دوربین، برای پردازش نرمافزاری، آماده میباشند.
- دوربین D810 برای عکاسی نجومی مجهز به یک شاتر پرده جلوی الکترونیک است (تنها در حالت Mup قابل انتخاب میباشد) و وقتی که اینه در موقعیت بالا قفل است (حالت Mup و با استفاده از تنظیمات سفارشی)، حسگر عکس به صورت یک پردهی جلویی شاتر صفحهی کانونی عمل میکند. این قابلیت، لرزش محتمل در صورت استفاده از یک پرده شاتر مکانیکی را به حداقل میرساند.
- حالت نوردهی طولانی مدت دستی (M*) به دوربین نیکون D810 اضافه شده است. این حالت این امکان را فرآهم میآورد که سرعت نوردهی را تا 900 ثانیه (4، 5، 10، 15، 20، 30، 60، 120، 180، 240، 300، 600، و 900) افزایش داد.
- نمایش افق مجازی برای نمایش رنگ قرمز اصلاح شده است که مشاهده آن در تاریکی را بسیار راحتتر میکند.
- شاخص نوردهی در هنگام عکسبرداری در شب که چشمان شما به تاریکی عادت کردهاند، خاموش شده و سنجش غیرفعال میشود.
- این دوربین در سرعتهای شاتر طولانیتر از 30 ثانیه، یک پیش نمایش ارائه میدهد که در هنگام قاببندی عکسهایتان یا فوکوس کردن در نمای زنده، مفید است. برای دیدن پیشنمایش باید سرعت شاتر دوربین را روی حالت M* و bulb یا – تنظیم کنید و سپس دکمه OK را برای دیدن پیشنمایش روی LCD فشار دهید؛ یک عکس مجازی به صورت پیشنمایش نشان داده خواهد شد.
- عکسهای نمای زنده را میتوان برای فوکوس آسانتر تا 23 برابر بزرگ کرد. در هنگام زوم تصویر، یک پنجره راهنما در پائین و سمت راست به شما اجازه میدهد که بدانید کدام بخش از صحنه، بزرگ شده است. سپس شما میتوانید از چند-انتخابگر برای اسکرول کردن دیگر نواحی تصویر، استفاده کنید.
- میتوان در هنگام استفاده از مودهای خروجی CL یا CH با سرعتهای شاتر 4 ثانیه یا آهستهتر، تا زمان پرشدن کارت حافظه یا خالیشدن باتری، بینهایت تصویر را به صورت پیوسته، عکسبرداری کرد. به عبارت دیگر، وقتی که شما عکسهای مسیر ستارهها را ترکیب میکنید، آنها به شکل صافتری ظاهر میشوند. مقاله مرتبط با عکسبرداری از مسیرهای ستارهای را بخوانید تا در رابطه با گرفتن این نوع عکسها در عکاسی نجومی بیشتر بیاموزید.
- سیستم عکسبرداری کلی نیکون شامل یک سیم کنترل از راه دور MC-36A و نیز کنترل از راه دورهای بیسیم (فرستندهی WR-T10، گیرندهی WR-R10، رابط WR-A10 برای دوربینهایی مثل D810A یک متصل کنندهی 10 پینی) برای عکسبرداری آسانتر بدون نیاز به فشار دادن شاتر میباشد. این تجهیزات کمترین تارشدگی تصویر به دلیل حرکات عکاس را ممکن میسازد.
H-آلفا چیست؟
به طور کلی در تقسیم بندی انواع نورها، یک نور مرئی که چشمان ما میتوانند آن را ببیند و طول موجهایی از نور که چشمان ما نمیتوانند آنها را ببینند، مثل فرابنفش یا فروسرخ وجود دارد.
نور مرئی شامل طول موجهای بسیاری است که واحد اندازهگیری آنها نانومتر(nm) است. بعضی از این نورها را ما میخواهیم ببینیم و بعضی دیگر را نمیخواهیم ببینیم.
ما میتوانیم با استفاده از فیلترهای خاصی جلوی نوری را که نمیخواهیم ببینم بگیریم و کنتراست بعضی طول موجهای نور را که میخواهیم ببینیم، افزایش دهیم.
حرف H در عبارت H-آلفا از واژه هیدورژن (Hydrogen) گرفته شده است که فرآوانترین عنصر شناخته شده در کیهان است. این عنصر اولین عنصر جدول تناوبی عناصر است و با وزن اتمی u 00794/1، سبکترین آنها نیز میباشد. خورشید از عناصر متعددی ساخته شده است ولی بخش عمدهی آن هیدروژن است.
میلیاردها میلیارد ستاره در کیهان از عناصر مشابهی ساخته شدهاند. از آن جایی که هیدروژن فرآوانترین عنصر در کیهان است، به طور معمول در ابرها و گردوغبارها و دیگر گازهای فضایی که به عنوان سحابی میشناسیم، یافت میشود.
سحابی H-آلفا چگونه ساخته میشود؟
اتم کوچکترین واحد ماده بوده و تعریف کنندهی عناصر شیمیایی شناخته شده است. هر اتم شامل یک هستهی واجد پروتونها و تعداد مساوی یا مشابه از نوترونهاست که توسط تعدادی الکترون که به دور آنها میگردند احاطه شده است. بسته به نوع عنصر، این ارقام، متفاوتند.
هر اتم هیدروژن شامل یک پروتون و یک الکترون است.
وقتی که یک اتم هیدروژن توسط انرژی پیرامونش تهییج میشود، این انرژی را جذب نموده و سبب میشود که الکترونی که به دور پروتون میچرخد، بهطور ناگهانی به یک مدار خارجیتر بپرد.
این مدارها در سطوح انرژی ثابتی موجود هستند که به صورت n=1, n=2, n=3 و … شمارهگذاری میشوند.
هر الکترون برای مدتی در سطح انرژی خاصی میماند و سپس با از دست دادن انرژی به صورت نشر مقداری نور مرئی به سطح انرژی قبلی باز میگردد. وقتی که یک الکترون هیدروژن تهییجی در مدار 3=n انرژیاش را از دست میدهد و به مدار 3=n سقوط میکند، انرژی را به صورت نشر نوری با طول موج تقریبی nm 656 به نام H-آلفا از دست میدهد.
از آن جایی که این نور تنها در این طول موج محدود قابل روئیت است، به عنوان “باندباریک شناخته میشود. میتوان عناصر مختلف را در طول موجهای مختلف در طیف مرئی مشاهده کرد.