تکنیکهای موشن بلور و پنینگ در عکاسی
تکنیک ها
راهنمای استفاده از تکنیک موشن بلور و تکنیک پنینگ در عکاسی
✓ تکنیک موشن بلور و تکنیک پنینگ | ایجاد حس حرکت در تصاویر
به علت ذات ساکن تصویر عکاسی ، نمایش انتقال حرکت همیشه موضوعی چالش برانگیز بوده است.
در عکاسی شما اساسا : ” یک حرکت خاص را، در یک زمان مشخص ساکن کرده و به ثبت میرسانید؛ بجای آنکه کل توالی حرکت را از نقطهی آغاز ضبط کنید. ”
زمانیکه شاتر را روی حالت سریع میگذاریم، دوربینمان این قابلیت را دارد که کلیهی اتفاقات را به فریمهایی دقیق و مشخص تبدیل کند؛ که میتوانند داستانهایی را در هزاران هزار ثانیهی ثابت بیان کنند.
شاید استفاده از حالت سریع شاتر در هیچ کجا همچون حوزهی ورزش و همچنین حیات وحش کاربرد نداشته باشد. جایی که استفاده از شاتر سریع پیش نیازی الزامی است؛ به امید آنکه سوژه را در ایدهآلترین فرم و در لحظهی طلایی عملکردش به ثبت برسانیم.
دلیل آنکه از شاتر سریع برای بیان داستان و ثبت تصویر استفاده میکنیم، این است که میخواهیم سوژه بصورت کامل در محل مورد نظر ما ساکن باشد؛ به همین دلیل عکس نهایی تماما از احساس حرکت خالی است. برای مواجهه با این اتفاق و القای حس حرکت، عکاس میتواند از دو تکنیک با نامهای ” موشن بلور ” و ” پنینگ به همراه موشن بلور ” استفاده کند.
زمانیکه بخشی از سوژه یا المانهای صحنهای که در حال ثبت شدن توسط دوربین است، در لحظهی نوردهی تغییر وضعیت دهد؛ خطوط و جریانهایی مشخص از حرکت را در عکس نهایی بوجود میآورد. به این خطوط و جریانها موشن بلور میگویند.
پنینگ تکنیکی است که شما در آن سوژه را در حالیکه در یک مسیر حرکت میکند، با حرکت دوربین طوری تعقیب نمایید که سوژه همیشه در یک منطقهی ثابت در کادر شما باشد.
این سوژه میتواند یک دونده در میدان یا یک پرنده در هنگام پرواز، یا هر چیز دیگری باشد.
تکنیک پنینگ به ویژه زمانیکه سوژهی شما در امتداد یک خط افقی حرکت کند، کاربردی است.
” پنینگ به همراه موشن بلور ” ترکیبی است از این دو تکنیک، زمانیکه عکاس در حین تعقیب سوژه با دوربین از حالت شاتر آهسته استفاده میکند. این ترکیب فوقالعاده منجر میگردد، تصویری بدست آوریم که در آن بخشی از سوژه کاملا واضح و بخش دیگر آن تار و خط خطی باشد. بدین گونه شما احساس بصری حرکت سوژه را، در لحظهی جابجایی آن بوجود آوردهاید. مقالهی امروز ما به این دو تکنیک و روشهای استفاده از آنها برای خلق تصاویری پویاتر ( داینامیک ) میپردازد.
تکنیک موشن بلور چیست؟
برای اینکه بدانید تکنیک پنینگ چگونه حس حرکت را در یک تصویر ثابت بوجود میآورد، ابتدا باید با تکنیک موشن بلور آشنا شوید. زمانیکه یک تصویر خلق میشود؛ در واقع عکس نهایی ترکیبی است از، تمام اشیاء حاضر در صحنه، به همراه حرکات آنها در مقابل لنز دوربین و دقیقا در لحظهی نوردهی.
در لحظهی نوردهی اگر اشیاء داخل فریم حرکتی سریعتر از سرعت شاتر دوربین شما داشته باشند، سوژه به نظر در جهتی که بدان سمت حرکت داشته، کشیده شده است. این کشیدگی تصویر در دو حالت اتفاق میافتد، یا سوژه در لحظهی نوردهی حرکتی داشته است و یا اینکه سوژه ثابت بوده و دوربین عکاسی در زمان نوردهی حرکت کرده است. با استفاده از تواناییهای کاربردی این تکنیک میتوان به ثبت تصاویری پویا و دارای حس حرکت در صحنههایی ساکن رسید.
تصویر زیر که از درختان یک جنگل گرفته شده است، میتواند به خوبی قابلیتهای این تکنیک را برجسته نماید. در اینجا با استفاده از سرعت پایین شاتر و حرکت عمدی دوربین در جهت افق، عکاس توانسته است به طرز چشمگیری تصویر را طوری تار نماید که کاملا احساس حرکت در یک شیء بیحرکت را منتقل نماید.
انتخاب این تصویر تحت تاثیر تکنیک موشن بلور یا تصویر واقعی این صحنه کاملا سلیقهای است، اما استفاده از تکنیک موشن بلور به عکاس این امکان را میدهد تا در شرایطی که صحنه ثابت است با خلاقیت خود، حس حرکت را ایجاد کند.
زمانیکه دوربین کاملا بر روی سه پایه ثابت است؛ با استفاده از تکنیک موشن بلور میتوان به یک همبستگی و در عین حال توازن میان اشیاء متحرک و غیر متحرک در صحنه رسید. در لحظهای که شاتر باز است اشیائی که در هنگام نوردهی ثابت بمانند، در تصویر نهایی واضح و شفاف خواهند بود.
در نقطهی مقابل، اشیائی که در این لحظه حرکتی داشتهاند وابسته به اینکه آن حرکت چه میزان سرعت داشته است، تا حدی تار خواهند شد. تصویر زیر که مربوط به محوطهی چشمه آب گرم لایون (Lion) در پارک ملی یِلو اِستون (Yellowstone) است؛ بهخوبی بیانگر تاثیرات استفاده از تکنیک موشن بلور در عکاسی است.
در حالی که مخروطهای چشمه آب گرم، کاملا شفاف و مشخص عکاسی شدهاند؛ بخارها و آبی که در لحظهی نوردهی با شتاب از اعماق این مخروطها به بیرون پرتاب میشوند، بصورت بافتی یکپارچه و تار عکاسی شده است.
مشکل استفاده از این تکنیک در جایی است که، زمان نوردهی طولانی باشد و تصویر پسزمینه سوژه شما نیز بسیار روشن؛ در این وضعیت ممکن است شما سوژهی خود را در عکس نهایی از دست بدهید. این موضوع دلیلی بسیار ساده دارد؛ روشنایی تصویر پسزمینه نیرومند تر از روشنایی سوژه شما در زمان نوردهی است. بنابراین تکنیک موشن بلور زمانی عملکرد بهتری دارد که تصویر پسزمینه شما تاریک باشد، تا سوژه خود را نمایان کند. مشابه تصویر زیر از چشمههای آب گرم کَستل (Castle) .
تکنیک پنینگ چیست ؟
همانطور که پیشتر گفتیم : پنینگ تکنیکی است که شما در آن سوژه را در حالیکه در یک مسیر حرکت میکند، با حرکت دوربین طوری تعقیب نمایید که سوژه همیشه در یک منطقهی ثابت در کادر شما باشد.
ابتدا از همه این را در خاطر نگاه دارید که تکنیک پنینگ در عکسهای دارای موشن بلور و فاقد آن قابل اجرا است.
ما در این تکنیک سوژه را در تمام مدت طوری تعقیب میکنیم که آن را همیشه در یک محل خاص از فریم داشته باشیم و این اتفاق معمولا با تنظیم سرعت شاتر بالا همراه میشود. تا در نهایت یک تصویر ثابت از سوژه داشته باشیم. یکی از ویژگیها و زیباییهای استفاده از تکنیک پنینگ در جایی است که وضعیت نهایی نمایش سوژه در عکس، بسیار به سرعت تنظیم شدهی شاتر در هنگام عکاسی آن وابسته است.
با کاهش سرعت شاتر میتوانیم عکسهایی که از این تکنیک انتظار داریم را بدست آوریم.
برای استفاده درست از تکنیک پنینگ، عکاس میبایست سرعت حرکت سوژه را با سرعت و حرکت دوربین و لنز مطابقت دهد.
حرکت سیال دوربین بهمراه سوژه؛ برای دستیابی به یک تصویر پسزمینه با شفافیت مورد نظرمان، حیاتی است. ورای استفاده از هر تکنیک و تنظیمی، آگاهی از حرکات سوژه و تاثیرات آن بر تصویر نهایی، اولویت بسیاری دارد.
بسیار واضح است که در تکنیک پنینگ سوژه میبایست در حال حرکت باشد و ترجیحا این حرکت در یک مسافت مشخص از موقعیت شما اتفاق بیفتد. معمولا بهترین تصاویر پنینگ بلور زمانی ثبت میشود که سوژه در حال طی مسافتی در جهت موازی با زاویهی دید عکاس است. در صورتیکه سوژه مستقیم به سمت شما بیاید یا بر خلاف آن، از شما دور شود استفاده از این تکنیک تقریبا غیر ممکن است.
به میزانی که سوژه از شما دور است حرکت آن کندتر به نظر میآید، در نتیجه تعقیب آن نیز راحتتر است. اما اگر خیلی هم دور باشد تشخیص سوژه از المانهای اطرافش سخت بوده و تاثیر بصری حرکت در عکس کاهش مییابد. همچنین به میزانی که سوژه به پسزمینه ی تصویر نزدیک باشد، سرعت و حرکت بیشتر خود را نمایان میکند.
از روی تجربه به شما میگویم : در هنگام استفاده از تکنیک پنینگ طوری قاببندی نمایید که سوژهی شما حداقل 25 تا 35 درصد تصویر را در بر بگیرد.
مسلما اولین سوالی که در هنگام آموزش تکنیک پنینگ با آن مواجه میشوم این است که : ” سرعت شاتر را روی چه عددی تنظیم کنم؟ ” سرعت شاتر مسلما نقشی اساسی در عکاسی پنینگ دارد. همانطور که پیشتر گفتم، با تنظیمات متفاوت سرعت شاتر، ما تصاویری کاملا متفاوت ثبت خواهیم کرد. سرعت پایین شاتر موجب ثبت تصاویری کاملا تار، و در نقطهی مقابل با سرعت بالای آن شما تصاویری کاملا شفاف و واضح خواهید داشت.
با این حال که سرعتی مشخص برای تمامی عکسهای ثبت شده با تکنیک پنینگ وجود ندارد؛ من سرعتهای 1/30 یا 1/20 بر ثانیه را برای شروع پیشنهاد میکنم. سپس شما میتوانید سرعت شاتر را کمی بالاتر یا پایین تر از این تنظیم کنید.
در عکسهای حیات وحش و برای سوژههای با حرکت آرام من سرعت شاتر را خیلی کم و بر روی 1/6 بر ثانیه تنظیم میکنم.
عکسهای نهایی شما را شگفتزده خواهند کرد؛ وقتی که ببینید تکنیک موشن بلور حتی با سوژههای در حال راه رفتن هم تا چه میزان قابل اجرا است.
برای ثبت تصاویر حیواناتی که در حال دویدن هستند، میبایست از تنظیمات شاتر با سرعت بالاتر استفاده کنیم. در این مواقع من معمولا سرعت را بر روی 1/15 یا 1/30 بر ثانیه تنظیم میکنم. مطابق با سرعت سوژه، مثلا در رابطه با پرندگان درحال پرواز، من سرعتی بین 1/40 تا 1/80 بر ثانیه را ترجیح میدهم. بدیهی است که تمام این ارقام به حس و طبع عکاسی شما وابسته است و پس از سالها عکاسی به شما میگویم، هیچ آموزشی حریف تجربهی عملی شما در میدان عکاسی نیست.
با استفاده از تکنیک پنینگ در واقع شما قصد دارید، یک یا چند المان در تصویر نهایی ثابت باشد در حالیکه اکثریت فضای عکس را، تصاویری محو پوشش داده است. اعتقاد بر این است که اگر تمامی المانهای یک تصویر کدر و تار گردند؛ دیگر هیچ محل چشمگیری در تصویر وجود نخواهد داشت و در نتیجه توجهی نیز جلب نمیکند.
در حالیکه غالبا این گفتار صحیح است؛ اما این فرم از عکاسی بسیار خلاقانه بوده و من شاهد بودهام که در برخی از مواقع نامتعارفترین عکسهای تار شده در نهایت، به جذابترین آنها بدل شدهاند.
چالش برانگیزترین بخش عکاسی با استفاده از تکنیک پنینگ، حرکت سیال و در عین حال صحیح دوربین است. در جاییکه عکاس حرکت دوربین را با حرکت سوژه مطابقت میدهد.
در صورتی که سوژه در فاصلهی ایدهآل و در مسیری قابل پیشبینی در حال حرکت است، قطعا سه پایه بهترین ابزار برای اجرای تکنیک پنینگ است. در این مواقع شما تنها لازم است بر روی تعقیب روان سوژه تمرکز داشته باشید. در این مواقع چون دیگر دغدغهی نگهداری همزمان دوربین و لنز را ندارید، میتوانید در حین حرکت سوژه، فوکوس مورد نظرتان را به راحتی انجام دهید.
البته که در اکثر مواقع سوژههای حیات وحش و ورزشی دارای حرکاتی قابل پیشبینی نبوده؛ و نگهداری دوربین توسط دست، تنها راه است. تمام تصاویری که دراین مقاله مشاهده میکنید در حالیکه دوربین در دستان من بوده است، گرفته شده. زمانیکه دوربین در دست دارید و از تکنیک پنینگ استفاده میکنید تا حد امکان آن را در موقعیتی ثابت و پایدار نگه دارید.
بهترین وضعیت بدن شما در هنگام استفاده از تکنیک پنینگ بدین صورت است : دستها و آرنج را به بدنتان تکیه دهید؛ در حالیکه کمر و زانوهای شما به آهستگی و پیوسته با یک حرکت آرام سوژه را تعقیب میکنند.
برای داشتن عکسهای متعدد با کیفیت استاندارد، از هرگونه تغییر وضعیت ناگهانی بدنتان پرهیز کنید؛ زیرا کلید داشتن عکسهای پنینگ خوب در حرکت روان آهستهی شما است.
اگر در شرایط پُر نور میخواهید از تکنیک پنینگ استفاده کنید، شما باید دیافراگم را کمی بسته نگاه دارید در حالیکه تنظیمات ایزو (ISO) را در حداقل مقدار، قرار دادهاید. در این صورت شما میتوانید سرعت شاتر را به میزان مورد نظرتان کاهش دهید.
استفاده از فیلتر پُلارایز (Polarizing Filter) یا لایت اِن دی (Light ND) میتواند موجب کاهش شدت نورِ وارد شده به سنسور دوربین باشد و در ثبت این نوع تصاویر به شما کمک کند. البته که استفاده از این دو فیلتر در شرایطی است که میزان روشنایی به قدری زیاد است که کمترین میزان ایزو هم نمیتواند برای انتخاب سرعت شاتر پایین کافی باشد.
ضمنا حواستان باشد عکاسی با تنظیم دیافراگم بسته تر همچون F/16 یا کمتر موجب میشود ذرات گرد و غبارِ سنسور شما به صورت واضح، قابل مشاهده باشد. راهکار رفع این مشکل این است که همیشه سنسور خود را تمیز نگه دارید و همچنین بدانید چگونه لکهها را در روند آماده سازی برای عکاسی ، پاک کنید.
عکاسی با تکنیک پنینگ در زمانی از روز که نور محیط بسیار شدید و زیاد است، میتواند عکسهایی با کنتراست بالا و رنگبندی دلنشین بوجود آورد. در این مواقع شما به یک تصویر رویایی دست خواهید یافت، زمانی که بخشهای مد نظر شما در تصویر بصورت کامل، نمایان شدهاند؛ بویژه در عکسهای سیاه و سفید.
استفاده از تکنیک پنینگ همچنین به عکاس کمک میکند تا بتواند میزان زمان عکاسی خود را در شرایطی که نور محیط کم است، افزایش دهد.
امیدواریم این مقاله حرفی نو در رابطه با تکنیک پنینگ و تکنیک موشن بلور به شما آموخته باشد. پذیرای سوالات شما هستیم.